IMATGES EXPLÍCITES: Militars executen extrajudicailment cinc joves. Una càmera de seguretat ho capta tot

Els militars van assassinar els cinc joves quan ja estaven reduïts, emmanillats i amb els ulls embenats.

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Un vídeo obtingut per Univisión revela el moment en què militars disparen contra cinc joves, presumptes integrants d’un grup delictiu, quan estaven sotmesos, emmanillats i amb els ulls embenats. Va passar el 18 de maig passat a Nuevo Laredo, Mèxic.

També es veu com els soldats, després de disparar-los, van col·locar armes llargues al costat dels cossos immòbils. Res d’això va ser declarat pel Tinent Nava, que era el militar al comandament de la tropa.

Al contrari, va narrar que els civils que estaven “inspeccionant” van morir en foc creuat quan estaven en enfrontament.

LA CÀMERA DE SEGURETAT DESMUNTA LA VERSIÓ DEL TINENT

Les imatges de la càmera de seguretat mostren com una camioneta negra travessa el terreny i s’estampa contra un mur mentre és perseguit per militars. El rellotge marca les 14 hores amb 36 minuts.

Moments després, un vehicle de l’Exèrcit envesteix la camioneta pel seu lateral dret. Els soldats fan baixar els cinc presumptes delinqüents del vehicle. Són immobilitzats. S’observa dos militars treure armes d’alt calibre de l’interior de la camioneta. Posteriorment, lliguen les mans dels ocupants del vehicle, sotmetent-los contra la paret.

A continuació, els soldats revisen els detinguts, els fan fotografies i inspeccionen el vehicle. A les 14.46, deu minuts després del xoc, s’observa com sis militars es resguarden al voltant de la camioneta negra mentre disparen a diferents punts. Pel que sembla, els soldats estan sent atacats, però en el vídeo no s’arriba a veure cap tirador.

D’acord amb l’enregistrament, almenys tres dels uniformats disparen de manera directa cap als presumptes criminals sotmesos. El soldat que està enganxat a la paret té una pistola a la mà i se li observa disparar en direcció als detinguts.

Un d’ells, amb samarreta fosca i ulls embenats, reacciona als trets en rodar un parell de metres. Almenys dos soldats li disparen. A les 14.48 hores, el cos jeu immòbil.

Cinc minuts després, un soldat pren una bossa vermella de terra i la buida. Amb ella en mà, s’acosta a la part del darrere de la camioneta i extreu dues armes llargues més i les col·loca al costat dels cossos immòbils.

Minuts abans de les quatre de la tarda, els militars s’adonen que un dels joves es mou. Arriben els serveis mèdics, que se l’emporten, encara que no van aconseguir salvar la vida. En aquest mateix vídeo, es veu com un militar recorre la zona on hi ha els cossos i en notar que un està emmanillat demana les claus per retirar-les.

QUÈ EXPLICAVA L’INFORME POLICIAL?

Hores més tard dels fets, el Tinent Nava, al comandament de la tropa, va declarar a l’Informe Policial Homologat, que “se’ls estaven proporcionant les atencions mèdiques de primers auxilis, quan el personal va ser agredit amb armes de foc per persones de la delinqüència organitzada”.

Segons el militar, quan s’inicia l’atac, “al personal civil que tenien inspeccionant li van fer la indicació que es cobrís que es tirés a terra, fent cas omís i tractant de tornar a prendre les seves armes i evadir-se del lloc”.

Va afegir que “en repel·lir l’agressió i aturar-se les detonacions de les armes de foc, van anar a veure les persones civils que tenien inspeccionant en primer moment, adonant-se que quatre no tenien signes vitals i un més estava en estat crític de salut” .

LA FISCALIA INVESTIGA ELS FETS

La Secretaria de la Defensa Nacional va dir a N+ que en estar civils involucrats, la FGR és la facultada per investigar aquests fets i que la dependència es troba cooperant amb la Fiscalia a fi que es determinin les responsabilitats corresponents.

D’altra banda, la Fiscalia General de Justícia Militar, a l’àmbit de la seva competència, des del moment en què es va donar a conèixer aquest material videogràfic editat, va iniciar d’ofici una investigació dels fets per delimitar les responsabilitats derivades de la legislació militar.

Va afegir que es garanteix a la societat mexicana que no hi ha impunitat en l’exercici del personal militar, ni se superposarà cap conducta contrària a l’Estat de Dret. I va afegir que continuarà actuant amb respecte dels drets humans i a la Llei Nacional sobre l’ús de la Força.