Dijous, 18 de juliol de 2024
És notícia

ATENCIÓ: Descobreixen un remei econòmic i de proximitat contra la demència

Avatar photo

Amb una sola cullerada al dia, segons científics de Harvard, s'aconsegueix baixar un 30% la incidència de demències com l'alzheimer.

Una nova recerca liderada per la Universitat de Hardvard ha demostrat que afegir més oli d’oliva a la nostra dieta pot reduir el risc de morir per demència. L’estudi, presentat pel Harvard T.H. Chan School of Public Health, és un dels primers a establir un vincle entre la dieta i la mort per demència.

Els investigadors van examinar els registres de salut, inclosos els qüestionaris dietètics i els registres de morts, recollits al llarg de 30 anys de més de 90.000 nord-americans. Entre les persones estudiades, 4.749 van morir per demència.

Les troballes van mostrar que els que consumien més de mitja cullerada d’oli d’oliva al dia tenien un 28% menys de probabilitats de patir una mort relacionada amb la demència en comparació amb els que rarament o mai van consumir oli d’oliva.

La investigació també va revelar que canviar una culleradeta de margarina o maionesa per oli d’oliva diàriament va provocar un risc d’entre un 8 i un 14% més baix de demència mortal.

“El nostre estudi reforça les directrius dietètiques que recomanen olis vegetals com l’oli d’oliva i suggereix que aquestes recomanacions no només afavoreixen a la salut cardíaca, sinó també potencialment la salut cerebral”, va assegurar en un comunicat de premsa Anne-Julie Tessier, becària postdoctoral de l’Ivy.

L’OLI D’OLIVA BASE D’UNA DIETA SALUDABLE

La investigació suggereix que l’ús regular d’oli d’oliva a la dieta en lloc de greixos animals o processats tendeix a tenir una dieta més saludable en general.

“Optar per l’oli d’oliva, un producte natural, en lloc de greixos com la margarina i la maionesa comercial és una opció segura i pot reduir el risc de demència mortal”, va afegir Tessier.

Però per a aquest estudi en particular, la relació entre l’oli d’oliva i la mortalitat era independent de la dieta general dels membres de la mostra, cosa que implica que l’oli d’oliva conté ingredients que són beneficis per a la salut.

“Alguns compostos antioxidants de l’oli d’oliva poden creuar la barrera hematoencefàlica, tenint potencialment un efecte directe sobre el cervell”, va dir Tessier. “També és possible que l’oli d’oliva tingui un efecte indirecte sobre la salut del cervell en benefici de la salut cardiovascular”.

REDUIR MORTS PER DEMÈNCIA

La demència és actualment la setena causa de mort, segons l’Organització Mundial de la Salut. La malaltia és l’única causa important de mort sense un tractament per evitar que es desenvolupi o per frenar-la o aturar-la, segons el Centre d’estadístiques de demència d’Alzheimer’s Research UK. El 2019, va suposar 1,8 milions de morts a tot el món.

L’estudi ofereix una visió optimista que un estil de vida i una dieta més saludables poden ajudar a prevenir o frenar la progressió de la malaltia d’Alzheimer i altres formes de demència. Afegir més oli d’oliva a la vostra dieta pot significar utilitzar-lo com a base per cuinar o com a ingredient en aliments com salses o amanides.

Tanmateix, explica Tessier, les troballes no estableixen l’oli d’oliva com l’única causa d’un menor risc de demència mortal. Es requereixen més investigacions, inclosos assaigs controlats aleatoris, per determinar la quantitat exacta d’oli d’oliva que les persones han de consumir per experimentar els seus beneficis per a la salut.

Les conclusions de l’estudi es van presentar a Boston a Nutrition 2023, una reunió anual de la Societat Americana de Nutrició.

Estudis anteriors han demostrat que un major consum d’oli d’oliva pot reduir el risc de patir malalties del cor. L’oli d’oliva també és un element important de la dieta mediterrània, que s’ha demostrat que redueix el risc de patir malalties cardiovasculars en un 24% —un 25% menys en el cas de les malalties coronàries específicament— i el risc de mort per qualsevol causa en un 23%.

Un estudi anterior de la Universitat de Harvard va dir que la dieta mediterrània era un dels quatre patrons d’alimentació saludable comuns que poden ajudar a reduir el risc de mort prematura fins a un 20%.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 × four =

Notícia anterior

L’Ajuntament de Reus reinicia les obres de remodelació del roserar de Mas Iglesias

Notícia següent

L’Església de Sant Francesc de Reus serà declarada Bé Cultural d’Interès Local

Notícies relacionades