Un home de 71 anys que va apunyalar mortalment a un nen de 6 anys i ferir greument a una dona de 32, va ser acusat diumenge d’un delicte d’odi. La policia d’Illinois (Estats Units) al·lega que va triar les víctimes per la seva fe islàmica i com a resposta a la guerra entre Israel i Hamàs.
En els darrers dies, la policia de les ciutats dels Estats Units i les autoritats federals han estat en alerta màxima per violència motivada per sentiments antisemites o islamòfobs. Els funcionaris de l’FBI, juntament amb grups jueus i musulmans, han informat d’un augment de la retòrica d’odi i amenaçadora.
TROBALLA PERTORBADORA
En el cas de l’àrea de Chicago, els agents van trobar la dona i el nen a última hora del matí de dissabte a una casa d’una del municipi de Plainfield, a uns 65 quilòmetres al sud-oest de Chicago, va dir l’oficina del xèrif del comtat de Will en un comunicat a les xarxes socials.
El nen va ser declarat mort en un hospital. La dona tenia múltiples punyalades i s’esperava que sobrevisqués, segons el comunicat. L‘autòpsia del nen va demostrar que havia estat apunyalat desenes de vegades.
“Els detectius van poder determinar que ambdues víctimes d’aquest atac brutal van ser l’objectiu del sospitós perquè eren musulmans i pel conflicte en curs de l’Orient Mitjà que implicava Hamàs i els israelians”, va dir el xèrif.
Segons l’oficina del xèrif del comtat de Will, la dona havia trucat al 911 per informar que el seu propietari l’havia atacat amb un ganivet, i va afegir que després va córrer a un bany i va continuar lluitant contra ell.
L’home sospitós de l’atac va ser trobat dissabte a l’exterior de la casa i “assegut dret a terra a prop del camí d’accés de la residència” amb un tall al front, van dir les autoritats.
HOMICIDI AGREUJAT
Joseph M. Czuba de Plainfield va ser acusat d’homicidi en primer grau, intent d’assassinat en primer grau, dos càrrecs de delictes d’odi i agressió agreujada amb una arma mortal, segons l’oficina del xèrif. Diumenge estava detingut i esperava passar a disposició judicial.
Les autoritats no van donar a conèixer els noms de les dues víctimes, però l’oncle patern del nen, Yousef Hannon, va parlar diumenge en una conferència de premsa organitzada pel Consell de Relacions Americano-Islàmiques.
Allà el nen va ser identificat com Wadea Al-Fayoume, un nen palestí-americà que feia poc havia fet 6 anys. L’organització va identificar l’altra víctima com la mare del nen.
“No som animals, som humans. Volem que la gent ens vegi com a humans, que ens senti com a humans, que ens tractin com a humans, perquè això és el que som”, va dir Hannon, un palestí-americà que va emigrar als Estats Units el 1999 per treballar de mestre d’escola.
CONTRA QUALSEVOL RACISME
L’organització musulmana de llibertats civils va qualificar el crim de “el nostre pitjor malson” i part d’un augment inquietant de trucades d’odi i correus electrònics des de l’esclat de la guerra entre Israel i Hamàs.
El grup va citar missatges de text intercanviats entre membres de la família que mostraven que l’atacant havia fet comentaris menyspreables sobre els musulmans.
“Els palestins, bàsicament, de nou, amb el cor trencat pel que està passant a la seva gent”, va dir Ahmed Rehab, director executiu del grup, “també s’han de preocupar per la seguretat immediata de la vida i dels extremistes que viuen aquí en aquesta democràcia, la més lliure del món”.
En resposta a l’augment de les amenaces, la policia de l’estat d’Illinois s’està comunicant amb les forces de l’ordre federals i s’acosta a les comunitats musulmanes i líders religiosos per oferir suport, segons un comunicat de premsa de diumenge del governador demòcrata d’Illinois JB Pritzker.
“Prendre la vida a un nen de sis anys en nom del fanatisme no és més que maldat”, va dir Pritzker.
“Wadea hauria d’anar a l’escola al matí. En canvi, els seus pares es despertaran sense el seu fill. Això no va ser només un assassinat, va ser un delicte d’odi. I cada ciutadà, inclosos els nostres veïns musulmans, jueus i palestins, mereix viure lliure de l’amenaça d’aquest mal”, va reblar el governador.
El president Joe Biden es va fer ressò d’aquest sentiment diumenge, dient en un comunicat: “Aquest horrible acte d’odi no té cabuda a Amèrica i s’oposa als nostres valors fonamentals: la llibertat de la por per com preguem, què creiem i qui som”.
El director de l’FBI, Chris Wray, va dir diumenge en una trucada amb els periodistes que l’FBI també s’està movent ràpidament per mitigar les amenaces.