El pla d’alimentació escolar gratuïta posat en marxa a Indonèsia a començaments d’any ha derivat en una greu crisi sanitària després que milers de nens i nenes hagin patit intoxicacions relacionades amb els àpats subministrats en escoles públiques d’arreu del país. Les autoritats sanitàries han activat protocols d’emergència mentre la pressió sobre el sistema hospitalari es dispara.
Segons dades oficials, ja s’han registrat prop de 5.000 casos en només deu dies, especialment a la província de Java Occidental, que concentra més d’un miler dels afectats. Els menors han estat ingressats amb símptomes com dolors abdominals intensos, vòmits i diarrees agudes, signes típics d’una intoxicació alimentària, tal com ha avançat 324.
Els serveis d’emergència s’han vist completament desbordats. En moltes zones, les ambulàncies no són suficients i les famílies opten per traslladar els infants en vehicles particulars cap als centres mèdics més propers, que ja comencen a mostrar signes de saturació.
Una promesa electoral que s’ha convertit en escàndol
L’origen de la crisi es troba en el programa d’alimentació escolar anunciat pel president Prabowo Subianto, un empresari multimilionari que va accedir al càrrec a l’octubre del 2024 prometent posar fi a la desnutrició infantil. El seu pla contemplava proporcionar menjars gratuïts a 90 milions de persones cada any, amb un èmfasi especial en infants i dones embarassades.
Amb un pressupost de 28.000 milions de dòlars fins al 2029, el projecte va arrencar el gener del 2025 amb el suport d’una àmplia campanya mediàtica. Tot i això, els problemes de supervisió i la falta de garanties sanitàries han provocat un daltabaix que posa en qüestió la viabilitat del pla.
"El gran error és nostre, admetem la culpa per l'incident de seguretat alimentària", ha reconegut Nanik Deyang, subdirectora de l’agència encarregada del programa. Segons Deyang, s’han detectat múltiples irregularitats en la preparació dels àpats: "Els temps de cocció dels aliments no ha estat l'adequat en alguns casos", ha afirmat. A més, ha admès que algunes de les cuines utilitzades no disposaven de la certificació sanitària obligatòria.
Noves mesures per evitar més intoxicacions
Davant la magnitud del brot, el govern ha decretat la suspensió immediata dels productes manufacturats en els menús escolars i ha anunciat que només s’autoritzaran àpats preparats en cuines locals amb certificació sanitària.
La crisi també ha posat en evidència la manca de transparència inicial. Durant setmanes, les autoritats van minimitzar els primers casos, atribuïnt els símptomes a al·lèrgies o afeccions prèvies dels alumnes. No ha estat fins ara que l’agència responsable ha reconegut públicament la responsabilitat i ha promès cobrir totes les despeses mèdiques dels afectats.