Diumenge, 8 de desembre de 2024
És notícia

L’IPC puja fins a l’1,8% a l’octubre per l’encariment de l’energia i els carburants

Avatar photo
Els aliments i begudes no alcohòliques augmenten una dècima fins al 1,9%

La taxa d’inflació a Espanya va repuntar a l’1,8% interanual durant el mes d’octubre, segons les darreres dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística. Aquesta pujada de tres dècimes respecte al mes de setembre és principalment a causa de l’encariment dels preus de l’energia, incloent-hi la llum, el gas i els carburants.

Els preus de l’energia han viscut un increment destacat en els darrers mesos, després de la caiguda que van experimentar a la mateixa època de l’any passat. Això ha provocat un repunt temporal de l’IPC, que es preveu que sigui de caràcter puntual, com ja s’havia anticipat pel Banc d’Espanya. L’entitat va advertir a les seves previsions de setembre que l’increment de la inflació seria lleu durant la recta final de l’any abans de començar a reduir-se durant el 2025.

En el cas de la inflació subjacent, que exclou els aliments frescos i l’energia, també va registrar un lleu augment d’una dècima fins al 2,5%. Aquest increment es deu principalment a l’augment dels serveis, que ha limitat la caiguda de la inflació subjacent. No obstant això, el repunt de l’IPC general va ser més elevat que el de la inflació subjacent, el que confirma que els preus de l’energia han estat la principal causa d’aquesta pujada.

Pel que fa a la categoria d’aliments i begudes no alcohòliques, el seu preu va augmentar una dècima fins a l’1,9%. Aquest repunt és especialment notable tenint en compte que l’octubre va marcar la retirada parcial de la bonificació de l’IVA als aliments bàsics, una mesura adoptada pel govern per reduir l’impacte de la inflació sobre els consumidors. Així, productes essencials com l’oli d’oliva, la llet, el pa, els ous, el formatge o les fruites i verdures van veure incrementades les seves taxes d’IVA del 0% al 2%, mentre que altres com la pasta i els olis de llavors van passar del 5% al 7,5%.

Aquesta modificació de l’IVA, juntament amb l’increment en els preus dels carburants i l’energia, ha provocat que la cistella de la compra sigui més cara, amb un augment d’uns 5 euros en comparació amb el mes anterior. Tanmateix, l’impacte de la retirada parcial de la bonificació de l’IVA ha estat relativament limitat, ja que el preu dels aliments ha experimentat només un lleu augment en comparació amb els mesos anteriors.

L’increment de l’IPC de l’octubre interromp així la tendència de caiguda dels preus que s’havia viscut durant els darrers quatre mesos. De fet, l’IPC va baixar fins a l’1,5% al setembre, el nivell més baix des de març de 2021, abans de la invasió russa d’Ucraïna i la subseqüent crisi inflacionària.

Amb tot, l’IPC es manté per sota de l’objectiu del 2% que el Banc Central Europeu considera com a nivell òptim per a l’estabilitat dels preus. Això confirma que la crisi inflacionària que va sacsejar l’economia global els darrers anys està controlada, i que els preus estan augmentant a un ritme més moderat i sostenible.

Els experts preveuen que aquest repunt sigui temporal i que la inflació continuï la seva trajectòria de moderació durant l’any vinent, tal com va avançar el Banc Central Europeu a la seva reunió d’octubre, en què es va decidir una nova rebaixa dels tipus d’interès fins al 3,25%.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
consell-economic-social-andorra

El Govern d’Andorra posa en mans dels sindicats i la patronal la pujada del salari

Notícia següent
Diputacions trobada Drets Socials

La Diputació de Lleida s’integrarà a la nova comissió de coordinació de la conselleria de Drets Socials amb el món local

Notícies relacionades