La residència de Tremp va celebrar la Castanyada sense precaucions, dies abans del brot que va matar 64 avis

Dues treballadores s'han querellat al jutjat contra la directora i el Patronat per permetre la festa incomplint mesures anticovid

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La residència Fiella de Tremp va celebrar la Festa de la Castanyada 20 dies abans del brot de covid detectat el 19 de novembre de 2020, que va acabar amb la mort de 64 dels 142 residents.

Així ho denuncien dues treballadores que han presentat dues querelles al jutjat de Tremp per un suposat delicte contra la seguretat en el treball en considerar que la llavors directora, Remei Navarri, i el Patronat Fundació Fiella van posar en risc els treballadors -a més dels residents- permetent aquesta festa i incomplint les mesures sanitàries.

En les querelles s’hi aporten imatges de la festa, a què ha tingut accés l’ACN, en què es veuen residents de diverses plantes barrejats, sense mascareta i sense respectar les distàncies. La festa es va celbrar el 30 d’octubre de 2020, durant la segona onada de la pandèmia, quan les mesures anticovid de la Generalitat impedien trobar-se en grups de més de 6 persones i obligaven a dur mascareta, entre d’altres.

A les querelles presentades per les dues treballadores s’hi incorpora informació, plànols i fotografies per il·lustrar que per la castanyada del 2020 es van barrejar usuaris a la ‘sala del parquet’, on es va celebrar la festa i es van estar elaborant panellets. S’hi veuen usuaris de la planta d’homes (planta baixa), la planta 0 (edifici nou), la planta 1 i la planta 2, tots junts i en alguns moments sense mascareta.

Tot i que de moment les querelles presentades al jutjat de Tremp que investiga el cas són dues, no se’n descarta que n’arribin més. La residència Fiella pertany a la Fundació Fiella Sant Hospital de Tremp, una entitat vinculada al Bisbat de l’Urgell.

“La festa podria haver estat la causa de l’inici del brot”

Segons recullen les querelles, a les quals ha tingut accés l’ACN, la celebració de la festa de la castanyada del 2020, que es va fer sense respectar les mesures sanitàries, “podria haver estat la causa principal de l’inici del brot de covid a la residència”.

Les denunciants consideren que la llavors directora de la residència, amb el beneplàcit dels membres del Patronat, va fer una “mala gestió” pel que fa a la implementació de mesures i precaucions anticovid, com ara que no es prenia la temperatura als treballadors.

Jornades de més de 70 hores setmanals

En les querelles també es denuncia que, tant abans com durant la pandèmia, es treballava de manera “precària” i en condicions que incomplien les mesures de prevenció de riscos laborals. Per exemple, recullen les querelles, la jornada laboral era de més de 70 hores a la setmana, incloent-hi caps de setmana sense descans, un horari “extenuant” i més tenint en compte l’edat avançada d’algunes de les treballadores.

Dues causes obertes, pendents de les declaracions de les investigades

Fa ja més d’un any, el 31 de març de 2022, van començar les declaracions en fase d’instrucció. Encara, però, la jutgessa no ha citat a declarar les dues investigades, la llavors directora del centre, Remei Navarri, i la considerada responsable d’Higiene Sanitària. Hi ha dues causes obertes contra elles, una per homicidi imprudent i tracte degradant -per la mort dels 64 residents- i una altra per un delicte contra la seguretat en el treball.