Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Rocaviva impulsa nous tipus de visites i tallers per vincular les arts a l’obra escultòrica de Kliment Olm

Els gestors de espai demanen ajuda per millorar la senyalització i l'aparcament que hi dona accés

El Laberint Màgic de Rocaviva, situat en una muntanya a cavall de l’Alt Urgell i la Cerdanya, preveu obrir l’espai a nous col·lectius i ampliar el seu ventall d’activitats. Així, es plantegen noves visites personalitzades per aquelles persones que ja coneixen l’entorn, on hi ha més de 600 escultures treballades en pedra. L’obra de l’artista Kliment Olm també es vol vincular amb diverses disciplines artístiques com ara la dansa o l’escriptura, a més d’utilitzar-la com a eina d’aprenentatge per a les escoles. Per poder desenvolupar tot plegat, l’entitat que gestiona l’equipament veu bàsic millorar les infraestructures que hi donen accés i per això demana ajuda a les administracions per senyalitzar el camí i habilitar més places d’aparcament.
La primera part de l’itinerari de Rocaviva es fa de forma guiada i, després, són els mateixos visitants els que acaben de resseguir alguns dels camins del laberint per anar descobrint diverses de les peces escultòriques de Kliment Olm. L’obra i el paisatge de muntanya que l’envolta convida a la reflexió amb un missatge de fons: “Despertar des de la llibertat i el ritme de cadascú”. Així ho diu una de les fundadores de l’associació cultural que gestiona l’espai, Ester Castilla, que afegeix que l’artista es va emparar en diferents moviments a l’hora de desenvolupar les seves creacions.

El treball de cerca amb un mateix i de creixement personal, simbolitzat amb l’ús de les llums i les ombres, té cada cop més interès entre la població, sobretot en aquests temps de pandèmia. És per això que es vol aprofitar tot aquest potencial i el que té l’entorn per dur a terme noves iniciatives relacionades amb el món de les arts. De fet, recentment ja s’ha dut a terme un primer taller de dansa i paisatge, utilitzant la tècnica japonesa ‘butoh’, on es volia representar els conceptes de la vida i la mort i també se’n preveu organitzar un altre d’escriptura creativa al mes de setembre.

A més, s’ofereixen propostes diverses a les escoles i instituts, les quals passen per promoure la creativitat entre els infants a l’hora de trobar els elements necessaris per plasmar els seus sentiments en una obra d’art. També s’ha començat a treballar amb persones amb altres capacitats i es vol impulsar un nou tipus de visita personalitzada per aquelles persones que anteriorment s’han desplaçat a l’espai i que, a través de les peces escultòriques, volen aprofundir en diversos aspectes de la seva vida.

Tot aquest ventall d’activitats es vol combinar amb les visites que ja es duen a terme, les quals tenen més demanda a l’estiu i durant els caps de setmana. De moment, aquestes discorren per la part de la muntanya que forma part de la comarca de l’Alt Urgell. Tot i això, el camí d’accés a Rocaviva surt des de Músser, a Lles de Cerdanya. Per tal de poder oferir un servei de més “qualitat”, des de l’associació han demanat ajuda a diverses administracions per millorar la senyalització. També veuen necessari habilitar noves places d’aparcament, tenint en compte que al poble hi ha d’altres activitats del sector turístic, com ara un hotel i una casa rural.

Kliment Olm va dur a terme la seva obra a Rocaviva entre els anys 1986 i 2013, quan el projecte va quedar aturat. Fa quatre anys, però, va renéixer i en una primera etapa els esforços es van centrar en la recuperació de l’espai, que havia estat vandalitzat. L’artista està instal·lat a la Seu d’Urgell i actualment se n’ocupa de la seva divulgació i de contactar amb les institucions per tal de sumar-hi complicitats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Castelldefels ha viscut una nova edició de la Festa Major d’Estiu

Notícia següent

Sonràs celebra la missa de Sant Roc

Notícies relacionades