Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Francesc Viaplana: “La construcció del nou hospital és una necessitat imperiosa per a La Seu d’Urgell”

Avatar photo

-Acaba d’arribar a l’alcaldia per rellevar Jordi Fàbrega, tal com es va pactar a l’inici de la legislatura. Com encara aquesta nova etapa?

Amb tota la il·lusió i determinació per donar-ho tot pel nostre municipi. Soc conscient que tenim molts reptes per davant, superar la crisi social i econòmica provocada per la Covid, la construcció de l’equipament residencial per a la gent gran, del nou hospital, del hub tecnològic, així com l’accés a l’habitatge, el present i futur del nostre jovent, la millora de la via pública, la conservació dels nostre patrimoni cultural, el suport al teixit empresarial i comercial, la convivència ciutadana, el canvi climàtic i molts d’altres, però pas a pas els afrontarem tots i estic segur que ens en sortirem.

-La pandèmia de la Covid-19 sembla que està més controlada, però la situació econòmica que ha provocat encara s’ha de revertir. Què s’ha plantejat des de l’Ajuntament per reactivar l’economia de La Seu d’Urgell?

En primer lloc, vam intentar posar tots els recursos disponibles per abordar l’emergència, creant nous ajuts directament lligats a l’emergència Covid, ja sigui a famílies des dels Serveis Socials, com al teixit empresarial des de Promoció Econòmica. També vam ajornar el pagament d’alguns impostos, com per exemple l’IBI i la supressió d’algunes taxes com la d’ocupació de via pública. Tot això va ser per parar el primer cop. Ara hem d’ajudar amb tot el que puguem amb la recuperació, i per això estem treballant des de l’àrea de Promoció Econòmica amb els ajuts per a l’obertura d’establiments i per a autònoms i també amb projectes estratègics com el de convertir la Ciutadella en un hub tecnològic.

-Quins seran els projectes prioritaris per aquesta segona part del mandat?

En primer lloc, la construcció del nou hospital i el nou equipament residencial per a la gent gran. I després, però també sent conscients que és un projecte a mitjà termini, el hub tecnològic de la Ciutadella.

-Un dels principals objectius d’aquesta legislatura és la millora dels serveis sanitaris. S’estan duent a terme obres en diferents equipaments. En quin punt estan? N’està satisfet de la tasca feta en aquest àmbit?

Per un costat tenim la construcció del nou CAP, una obra que ja està pràcticament acabada i que ara entrarà en procés d’equipar-lo amb tot el material necessari. En principi, aquest final d’any s’hauria de poder inaugurar. Per un altre costat tenim també les obres d’adequació de la tercera planta de l’hospital, amb el que augmentarem les places residencials, a més de millorar substancialment tots els espais i la confortabilitat dels usuaris. I finalment, estem treballant per tal que sigui una realitat la construcció del nou hospital, una necessitat imperiosa, pel que puc assegurar que l’Ajuntament farà tot el que calgui per no deixar escapar aquesta oportunitat.

Responent a si estic satisfet de la tasca feta, he de dir que al ser projectes grans tots ells s’han demorat més en el temps del que seria desitjable, però òbviament és una satisfacció veure com es fan realitat.

-A partir d’aquest curs la Seu d’Urgell compta amb el tercer centre públic d’INEFC a Catalunya. Com ho valora?

Doncs com no pot ser d’altra manera, ho valoro molt positivament. Estic segur que INEFC Pirineus marcarà un abans i un després en la nostra ciutat. Aquest primer curs ja es palpa a La Seu, on veiem més joves corrent i  participant del dinamisme de la ciutat. Que la gent es pugui formar en esports de muntanya en un entorn com el nostre crec que és fabulós i veient com han anat les preinscripcions, demostra l’atractiu de la iniciativa. A més a més, estic convençut que el projecte universitari de la Seu no s’aturarà aquí i que en un futur pròxim tindrem d’altres especialitats que també vegin les virtuts d’instal·lar-se al nostre municipi.

-Aquest hivern començaran els vols regulars des de l’Aeroport d’Andorra-La Seu. Com ho valora?

També molt satisfactòriament. Hem d’aprofitar al màxim aquesta instal·lació aeroportuària que tenim al costat de casa nostra, estic segur que aquests vols obriran noves oportunitats turístiques i empresarials al nostre territori. Estic convençut que el que és bo per a Andorra també ho és per a la Seu d’Urgell.

-Recentment s’ha anunciat que la Seu ha està promovent una taula de treball per crear un centre de recerca de la llet i el formatge. Me’n pot fer cinc cèntims?

Nosaltres som la capital del formatge i des de fa molt temps estem treballant per fer efectiva aquesta capitalitat. Una mostra és la fira de Sant Ermengol, on ja des de fa 27 anys es va fer una aposta pels formatges artesans del Pirineu i ara mateix som un referent en el sector. També s’ha de tenir en compte que la indústria més gran de la Seu és la cooperativa Cadí, esdevenint així un dels pilars del nostre territori. Per tant, hem de donar suport amb tot el que puguem al nostre sector agroalimentari. Aquest centre de recerca, que s’ha de dir que de moment encara està a les beceroles, neix amb aquesta voluntat d’innovar i ajudar amb tot el que es pugui als nostres productors de llet i elaboradors de formatge.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Centre Esportiu de Sant Julià enceta una nova etapa amb un canvi d’imatge i de nom

Notícia següent

Mor un home mentre treballava en una empresa del Baix Camp

Notícies relacionades