Aragonès es compromet a desplegar la Llei d’Aran

El president vol que tots els representants de l'executiu es puguin dirigir als mitjans de comunicació en aranès

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
El president del Govern, Pere Aragonès, amb la síndica d'Aran, Maria Vergès. ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, de visita a la Val d’Aran, s’ha compromès a fer “un desplegament efectiu” de la Llei d’Aran així com iniciar una nova etapa de cooperació entre el Govern català i el govern aranès. Aragonès s’ha mostrat partidari “d’enfortir” les relacions bilaterals entre els dos governs i s’ha compromès a treballar conjuntament amb el Conselh Generau per una “plena normalització” de l’aranès.

El president s’ha compromès a incorporar l’aranès com a llengua de treball de les institucions de Catalunya i els seus representants. Aragonès vol que tots els representant del Govern es puguin dirigir als mitjans de comunicació en aranès.

El president ha dirigit als consellers del Conselh Generau unes paraules en aranès i s’ha emportat els deures de perfeccionar els coneixements d’aquesta llengua i poder expressar-se molt millor en properes compareixences o visites a l’Aran.

Aquesta ha estat la segona visita institucional de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. La primera va ser a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la segona al Conselh Generau d’Aran, on s’ha compromès amb el reconeixement de la realitat aranesa i la voluntat de col·laboració del Govern amb el Conselh Generau.

La síndica d’Aran, Maria Vergès, ha demanat treballar en política lingüística per intentar revertir la situació de l’aranès. Vergés també s’ha mostrar partidària de recuperar les relacions bilaterals entre Govern i Conselh per poder desplegar totes les competències. La síndica s’ha mostrat partidària “d’obrir vies de diàleg i consens, de lleialtat i respecte institucional, per fer front a tots els reptes que la Val d’Aran té per endavant”.

En aquest sentit, la síndica també ha sol·licitat al president que pugui reunir-se la Comissió Bilateral amb la major brevetat possible, per tractar-hi els afers concrets de cada departament.

El president ha iniciat la visita institucional a l’Aran al Conselh Generau on ha estat rebut per la síndica, Maria Vergés. Posteriorment s’ha desplaçat a l’institut d’Aran on ha mantingut una reunió amb l’equip directiu al patí del centre. Després el president ha presidit un ple extraordinari del Conselh Generau a Arròs (Vielha) on s’ha aprovat la declaració institucional d’entrega del Premi 17 de Juny a la gent gran d’Aran, com a reconeixement al seu “sacrifici, esforç i actitud durant la pandèmia”, en la que han estat el col·lectiu més vulnerable i més afectat.