Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Maria Pilar Cases: “L’Escola Municipal de Música de Tremp estarà enllestida el curs 2022-2023”

Avatar photo

-Hem superat ja la meitat del mandat, fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de legislatura?

La paraula seria complicats. Jo sí que venia d’estar quatre anys a l’equip de govern, però entrar com alcaldessa és una altra dimensió i, quan just començava a posar-me a lloc, va esclatar la pandèmia. La gestió canvia i tot l’assessorament que em podia donar l’exalcalde no serveix perquè les circumstàncies són totalment noves. Per tant, ha estat una època de decisions ràpides, arriscades, sense saber ben bé si prenies la decisió encertada o no i guiant-te molt per la intuïció, amb molt de suport per part de l’equip de govern, de tots els regidors i, sobretot, dels tècnics.

-La pandèmia ha provocat una crisi econòmica important. Quina és la situació de l’Ajuntament de Tremp i dels seus vilatans i vilatanes?

L’Ajuntament està bé perquè teníem els comptes sanejats, teníem diners estalviats i, per tant, podrem tirar de romanent i podrem tirar endavant i fer les obres que tenim pendents. Pel que fa als habitants de Tremp, com a tot arreu, hi ha sectors que han quedat molt tocats i nosaltres hem fet algunes mesures per ajudar. Per sort, hem tingut dos estius molt bons. Molta gent ha vingut a conèixer el Pallars i el Geoparc durant la pandèmia i això ha ajudat a l’economia de Tremp.

-Què s’ha plantejat des de l’Ajuntament de Tremp per reactivar l’economia del municipi?

El 2020 vam cobrar la meitat de la taxa de terrasses dels bars i el 2021 no s’ha cobrat res. Per altra banda, potenciem que la gent compri en els comerços locals i en els nostres bars, donant vals de descomptes, per exemple.

-Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

El més important, que ja fa anys que s’hauria d’haver fet però no hem pogut per qüestions de pressupost, és fer l’Escola de Música. Tenim la carcassa feta i ara estem fent tot l’interior. Aquesta és la gran obra. També intentarem presentar-nos als fons Next Generation per tenir diners per fer obres que valen molts diners però no tenen la repercussió social que té, per exemple, l’Escola de Música. Tenim 7 Km de carreteres municipals on anem fent pegats però que necessiten una actuació potent. A veure si, amb l’ajut d’altres administracions, podem fer l’actuació que necessitem.

-El projecte de l’Escola Municipal de Música podrà estar enllestit aquest 2021?

No. Ara sortiran les obres a licitació. Per tant, nosaltres esperem que el curs 2022-2023 ja es comenci a la nova escola.

-En quin punt està la implantació de plantes solars al municipi? Com es combina l’aposta per les energies renovables amb la conservació dels camps de conreu per poder mantenir la pagesia?

És un tema complicat perquè nosaltres creiem que hi ha d’haver energia renovable i neta, però el Pallars ja és un gran col·laborador en aquest àmbit perquè té les hidroelèctriques des de fa molts anys. Per tant, nosaltres ja aportem molt més del que gastem en energia neta. Pel que fa a les plaques, nosaltres hi volem apostar i creiem que el sostenible és fer comunitats energètiques amb diners públics i privats. El que no és sostenible de cap de les maneres són les macroplantes de 70-80 hectàrees. A més, nosaltres som Geoparc i això ens malmet. La macroplanta s’ha de fer on es necessita, que és a la zona metropolitana de Barcelona, aquí no la necessitem. Per tant, sí a l’energia renovable però que la posin allà on faci falta i que aprofitin els terrenys que ja estan malmesos: les mitjanes de les autovies, les teulades dels polígons industrials… Si no, a la llarga, tindrem macroplantes fotovoltaiques però haurem d’anar a comprar el blat fora de Catalunya perquè aquí no en tindrem, ni ordi ni civada ni res. Els terrenys de cultius són un dels nostres grans motors i, per tant, no volem renunciar-hi.

-A finals d’agost va entrar en funcionament la nova oficina d’atenció al públic de l’Ajuntament de Tremp. Com està funcionant?

Falta acabar d’implementar-la bé però està funcionant. Havia començat d’una manera molt precària, l’atenció al públic la fèiem a la sala de plens perquè, amb la Covid, vam haver d’improvisar per no tenir aglomeracions. Ara ja està tot molt millor i, per tant, el que fem ja és definitiu. La gent, quan entra, es troba una persona q els atén i els hi dona cita prèvia. Després, els treballadors de la casa baixen quan tenen la cita prèvia i atenen els vilatans en unes taules que hem instal·lat. Ha estat un encert perquè tothom s’estalvia molt de temps perquè es guia molt els ciutadans i ciutadanes per a què no hagin de fer viatges inútils i ja portin tota la documentació necessària per fer el tràmit corresponent.

-Ha comentat que la temporada turística d’estiu ha anat força bé. Què n’esperen de la temporada d’hivern?

Tot i que la temporada d’hivern no és el nostre fort perquè no tenim pistes d’esquí, sí que és cert que un dels objectius que ens hem marcat com a Geoparc Orígens és desestacionalitzar el turisme perquè el Geoparc pot oferir de tot en qualsevol època de l’any. Sí he de dir que, de moment, el mes d’octubre està sent molt bo, però també és època de bolets. La nostra feina ara mateix està encarada cap a la desestacionalització, que no només vingui gent a l’estiu, sinó que pugui fer-ho durant tots els mesos de l’any.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

640.000 euros per pistes sobre una nena de 4 anys desapareguda

Notícia següent

Almenys 1 mort i 33 ferits en una explosió

Notícies relacionades