Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

Marc Baró: “La Pobla de Segur, sense ser capital de comarca, ha d’exercir com si ho fos”

La Pobla de Segur és un municipi de la comarca del Pallars Jussà. És la segona població en importància de la comarca i una de les portes al Pirineu. El seu tipisme i la seva riquesa natural l’han fet decantar cap als serveis i el comerç sense deixar de banda altres activitats econòmiques tradicionals com la ramaderia o la pagesia. Una de les seves tradicions més coneguda és la baixada dels raiers pel riu Noguera Pallaresa, Festa Tradicional d’Interès Nacional des de l’any 2002, que crida l’atenció de visitants i turistes. L’alcalde de La Pobla de Segur, Marc Baró, explica quins projectes tenen previstos en aquesta entrevista per a La Ciutat.

Aquesta legislatura ha traspassat el seu equador però encara queda una mica més d’un any per finalitzar-la. Quin balanç pot fer d’aquests primers anys de mandat municipal?

La crisi per la pandèmia ho ha dificultat tot molt i l’hem gestionat com bonament hem pogut. Hem procurat aplicar molt de sentit comú i intuïció en cada decisió presa per l’equip de govern, dia a dia. Com en tot el que fem hi hem posat les nostres millors ganes i voluntat.

A La Pobla de Segur tenim una residència amb 75 avis i per ells la situació es va fer molt complexa. De fet, tancar els avis dins la residència va ser una de les decisions més dures, perquè ells estaven acostumats a sortir i entrar, i de cop i volta no ho podien fer. Després, els avis i àvies van ser els que van fer més bondat i amb més rapidesa es van adaptar a la situació, però tot era pensant en el seu bé.

En un moment com aquest és quan l’atenció a la salut de les persones es posa en el centre de la gestió municipal?

Nosaltres sempre hem estat enfocats en les persones i servir-les de la millor manera possible, amb pandèmia o sense ella.

El primer que vam fer va ser crear un grup de WhatsApp de voluntaris format per gent del municipi encarregats de tasques tan compromeses com fer arribar menjar a les persones que no sortien de casa, medicaments o el que necessitessin. Des de l’Ajuntament vam contractar el restaurant del municipi que ens cuinava els àpats i a l’hora de repartir-los comptàvem amb el personal administratiu de l’Ajuntament. Fèiem la broma que, a part d’administratius, també feien de cambrers en un moment que era totalment necessari.
Estem molt contents perquè la resposta de tothom va ser fer el que fes falta. El personal de la brigada feia torns per totes les tasques de neteja. La resposta del personal va ser increïble. Per això dic que nosaltres sempre estem dedicats a la gent, perquè tothom visqui en les millors condicions possibles.

Quin era el projecte estrella que portàveu quan vàreu accedir a l’alcaldia?
El camp de futbol, sense cap dubte. En el nostre municipi hi havia un camp de futbol de terra i hem afegit una partida al nostre pressupost i aquest any 2022 per tenir un camp de futbol com cal. Quan al setembre comenci la nova temprada esperem tenir el camp de futbol en ple funcionament.

Quins altres projectes teniu previstos abans que s’acabi la legislatura?

No són pas projectes menors. Dins el primer trimestre volem acabar el nou centre de dia per a persones grans. Fins ara teníem el centre de dia ubicat a la residència, però cal distingir l’atenció residencial de l’atenció del dia a dia. Esperem acabar-lo durant el primer trimestre del 2022.

També volem eliminar les barreres arquitectòniques del Molí de l’Oli de Sant Josep, que és un edifici on fem exposicions, conferències, però que no està adaptat. Hi instal·larem un ascensor interior i farem diverses adequacions perquè sigui accessible per a tothom.

Tenim demanat una ajuda als fons Next Generation per convertir l’edifici de l’Ajuntament en una instal·lació adequada des del punt de vista de l’eficiència energètica.
Un quart projecte important és la reubicació de la biblioteca municipal. Ara està en una primera planta d’uns 200 m2 i la traslladem a una planta baixa molt més adequada de 500m2.

La Pobla de Segur és un municipi de muntanya. Com us influeix això en les vostres activitats econòmiques?

Per les característiques del nostre municipi, que rep força turisme cada any, tenim en ment un projecte de turisme actiu, que és l’adequació de l’entorn del nostre municipi a la vora del riu Flamisell. Crearem una zona d’activitats esportives, un camí transitable pel Noguera Pallaresa fins arribar a la Figuereta i allí fer una zona amb una via ciclista. És un projecte que no s’acabarà aquesta legislatura però el deixarem engegat per acabar-lo de cara a la següent.

L’altra projecte estrella de cara al final d’aquesta legislatura i la següent es refereix als Ensenyaments de Muntanya pels que anualment passen uns 1000 alumnes. Hem buscat una ubicació per poder-los encabir i signarem un conveni amb la Diputació de Lleida, el Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de la Pobla i l’Ajuntament de la Torre de Capdella per dotar econòmicament aquest conveni. Tot això també forma part del paquet “Turisme Actiu” juntament amb el camp de futbol, la pista d’atletisme, la piscina climatitzada i altres equipaments que puguem anar generant al voltant dels ensenyaments de muntanya. Els ensenyaments de muntanya i el paquet Turisme Actiu son dos projectes enormes que donaran empenta a La Pobla de Segur.

Teniu una agenda ben plena…

Doncs si, i encara no hi és tot, perquè sobre la taula també hi ha el polígon industrial. Estem preparant el projecte d’urbanització del polígon industrial perquè és el cor que fa bategar tota la resta. Per tant, hem de tenir més parcel·les de les que tenim ara i més terreny industrial.
També hem d’urbanitzar algun carrer del municipi i canviar l’enllumenat passant-lo a leds.

Quin és el paper que ha de tenir La Pobla de Segur en el context de la comarca del Pallars Jussà?

La Pobla té un problema, i és que sense ser capital de comarca, exerceix com a capital de comarca. Només per posar un exemple, el municipi té 3.050 habitants i el Centre d’Assistència Primària dona cobertura a 5.150 habitants. Això vol dir que nosaltres hem de donar resposta i serveis a totes aquestes persones sense ser capital de comarca i sense els recursos que comporta ser-ho. En sortim com podem.

Esteu en contacte i col·laboració amb altres poblacions que teniu a la vora?

Si, anem col·laborant. Amb l’Ajuntament de Tremp hem fet el projecte “7 Comarques”, una campanya d’aparadors creuats dels municipis de La Pobla, Tremps i Isona que són els tres municipis grans de la comarca, hem fet una campanya que és una compra solidària en diferents comerços de la comarca… Ara bé, tot i que els municipis ja ens anem organitzant i coordinant, crec que ens faltaria una mica més de lideratge per part del Consell Comarcal per ajudar-nos a aglutinar aquestes iniciatives, i que fos el Consell Comarcal qui tirés del carro d’aquestes propostes perquè nosaltres, com a ajuntament prou feina tenim a gestionar el dia a dia amb els recursos que tenim.

La Pobla és un nucli m olt actiu a nivell econòmic i social sinó també cultural. Com esteu a La Pobla de Segur en aquest sentit?

Malgrat la pandèmia no hem deixat de programar cicles de música i altres activitats. Per sort tenim un recinte on hem pogut controlar l’aforament d’acord amb les mesures sanitàries i com que és força gran molta gent ha pogut assistir a espectacles. La cultura forma part de nosaltres i no hem deixat de fer cultura en cap moment. Som un Ajuntament que creiem fermament que la cultura és segura i aliment per l’ànima i en cap moment hi hem renunciat.

Els pobles de muntanya teniu un handicap molt important que és el de les comunicacions. En altres llocs que la xarxa 5G ja està instal·lada o almenys projectada, a l’hora de fer portar aquestes novetats tecnològiques fins a l’alta muntanya es presenta un problema?.

La Pobla de Segur té l’avantatge que tenim una línia de tren que ens arriba fins a La Pobla i que facilita que la fibra òptica arribi fins al nostre municipi. Per tant, en aquest aspecte estem coberts. Això ha facilitat que la gent hagi pogut teletreballar i connectar-se sense problemes. Tenim un espai coworking que funciona molt bé i que ha sigut un gran suport a l’hora de treballar.

Als anys 50 es deia que La Pobla és la porta del Pirineu. Es té encara aquesta visió del municipi?

I tant que sí. Som nosaltres l’únic municipi de Catalunya que té tres infraestructures viàries de tres administracions diferents: La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Estat. Tenim garantits els nusos de comunicació i si alguna cosa ens falta és
tenir les sortides a nivell de comarca, com pot ser Comiols, que poguéssim anar a Barcelona molt més ràpid. Per arribar a Lleida des de la Pobla estem una mica més d’una hora i estem el mateix temps per arribar a qualsevol punt del Pirineu. Tenim un cert avantatge en aquest sentit.

Sou un equip de govern molt jove i amb molta empenta. Encara que falta un cert temps, hi ha ganes de repetir candidatura de cara a les properes eleccions municipals?

De ganes no en falten. Crec molt en la nostra candidatura. En el temps que fa que som a l’Ajuntament crec que hem transmès als ciutadans que som aquí, que ens tenen pel que necessiten. Volem obrir les portes de l’Ajuntament i que tothom ens senti molt propers. Al final és això el que transmetem i el que intentem fer.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Abusa sexualment de 2 menors disfressat d’ós panda

Notícia següent

Una averia a l’AP-7 a l’altura de Barberà provoca retencions de 14 quilòmetres

Notícies relacionades