L’estació de Tavascan encara no ha pogut obrir per manca de neu

Quaranta treballadors depenen directament del funcionament de les pistes d'esquí i l'alcalde demana ajuda al Govern

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El municipi de Lladorre, al Pallars Sobirà, amb tot just 250 habitants compta amb l’estació d’esquí d’alpí i nòrdic de Tavascan com a principal empresa generadora de llocs de feina; uns 40 treballadors. Aquest any, la manca de precipitacions en forma de neu i de recursos tècnics per fabricar-ne ha provocat que l’estació encara no hagi pogut obrir les instal·lacions i s’ha deixat a més del 60% dels treballadors sense feina. L’alcalde de Lladorre, Salvador Tomàs, ha dit que la situació és “bastant preocupant” i ha demanat ajuda a la Generalitat per instal·lar un sistema de canons de neu a la part baixa de l’estació i salvar futures temporades. Actualment, Tavascan compta solament amb un canó.

Víctor Perisé, cap d’explotació de l’estació de Tavascan, ha explicat que compten amb un estudi per col·locar entre sis i set canons de neu a la part baixa on determina que és factible. Perisé ha dit que Tavascan està a una zona amb abundant aigua i força pendent.

Per poder fer aquesta millora l’estació necessita poc més d’un milió d’euros. L’alcalde de Lladorre, ha comentat que per l’Ajuntament és una inversió “molt alta” donat que el pressupost anual del municipi tot just arriba a aquesta quantitat de diners. Per això demana ajuda a la Generalitat per sufragar aquesta inversió.

Aquest any ja no salvaran la temporada perquè han perdut tota la facturació de les festes de Nadal, però el que no volen, de cap manera, és perdre la de l’any vinent.

Els serveis meteorològics han pronosticat neu pels pròxims dies. Si s’acaba confirmant obriran l’estació i intentaran salvar els dos mesos que queden de temporada. El que demanen però, tant des de l’estació com des de l’ajuntament, són els recursos necessaris per poder obrir la temporada vinent al complet, des de desembre a març.

Esport blanc escolar

Amb un sol canó de neu mòbil, els treballadors de l’estació de Tavascan han fet tot el possible per poder traçar un recorregut d’iniciació d’esquí nòrdic. D’aquesta manera han salvat les classes de nòrdic que els escolars del Pallars Sobirà i Jussà fan dins del programa de l’esport blanc escolar.

Tot i que nevi els pròxims dies, des de l’estació ja donen la temporada per perduda.