“Ruixats de foc: els bombardeigs a les comarques de Tarragona i terres de l’Ebre”, a Vila-seca

Aquest divendres s’inaugura a Vila-seca una exposició per a conèixer tot sobre els bombardejos a Tarragona i les Terres de l’Ebre durant la Guerra Civil

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras i el grup de recerca ISOCAC de la URV, amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació Mútua Catalana, han estat els promotors i organitzadors de l’exposició Ruixats de foc: els bombardeigs a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre“. Una mostra amb què es vol, segons els organitzadors, «promoure un millor coneixement i una millor comprensió històrica dels bombardejos aeris a la població civil durant la guerra civil i contribuir a la recuperació de la memòria històrica, així com al reconeixement moral de les víctimes d’aquests bombardejos».

En l’exposició s’expliquen, a través d’una vintena de plafons, tots els aspectes relacionats amb aquests bombardejos aeris a la població civil, una tàctica militar que es va implantar per primer cop a la Guerra Civil espanyola i que sols entre les comarques tarragonines i ebrenques va provocar unes mil tres-centes víctimes. S’hi parla de l’aviació i dels avions, de les estratègies i tàctiques dels atacants i de les que van prendre les diferents ciutats bombardejades per a defensar-se i que han deixat abundant patrimoni material i immaterial, com puguin ser els refugis antiaeris, així com es fa l’anàlisi i descripció de diferents fets a cadascuna de les comarques estudiades.

La inauguració serà aquest divendres a dos quarts de vuit del vespre a El Centru de Vila-seca, on es podrà visitar fins al dia 17 de febrer. Una part de la mostra s’ha ubicat també a la Biblioteca Pública de la població. L’acte inaugural anirà a càrrec de l’historiador i investigador Ramon Arnabat.

A partir d’aquest moment la mostra resta a disposició de totes les entitats, organismes o institucions que la vulguin allotjar. Es demana un preu simbòlic per a sufragar part de les despeses inicials que és de 60 euros per 21 dies d’exposició.