Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Pere Segura: “Hem assolit el 90% dels nostres objectius”

Avatar photo

Després dels seus primers 4 anys a l’alcaldia, Pere Segura aspira a revalidar el càrrec al capdavant de la plataforma Vila-seca Segura. El candidat ressalta els avenços del passat mandat i posa el focus en els reptes cabdals que haurà d’encarar el municipi a partir del 28M. El Hard Rock, el POUM o la revolució en la mobilitat són alguns dels temes que marcaran els pròxims anys. En parlem en aquesta entrevista a La Ciutat.

 

Plantegen una llista continuista en el nucli dur que l’ha acompanyat durant aquest mandat. Com valora la tasca del govern?
És una llista continuista parcialment. Gran part de la totalitat de la llista es renova, però també és cert que a les posicions més avançades és continuista perquè pretén posar en valor la feina feta i l’expertesa acumulada. D’altra banda, el balanç que fem dels quatre anys és boníssim. Els objectius s’han assumit en el 90% dels casos. Tenim els projectes finalitzats, engegats o en fase inicial per la seva complexitat. El nostre contracte amb la ciutadania s’ha pogut dur a terme tot i estar en un context de màxima complexitat. Si s’ha pogut tirar endavant és gràcies a la implicació del govern, dels funcionaris i en general també de la corporació municipal.

 

Quins són els principals eixos de les seves propostes pel 28M?
Tenim la sort que la nostra ciutat està en un punt cèntric dins d’aquesta àrea metropolitana i passaran coses importants. És difícil centrar-me en una. Els pròxims 4 anys seran el mandat de la mobilitat. Ens sentirem una ciutat plena, ja que una ciutat se sent plena quan té un transport públic que actua en xarxa amb l’entorn. Actualment, el transport públic es comunica bé amb els diferents nuclis de Vila-seca, però el tramvia i l’estació d’alta velocitat ens permetrà tenir una connectivitat molt més gran amb aquesta àrea metropolitana i el sentiment de pertinença metropolità s’emfatitzarà.

D’altra banda, les oportunitats que es derivin de la implementació i desenvolupament de la ZAL i el Hard Rock seran fonamentals. Per acabar, tenim projectes propis importantíssims com la transformació del frontal marítim a la Pineda, l’espai experiencial de Cal·lípolis de la mà del Port, la millora urbana i els equipaments esportius, als quals els volem donar un accent especial. Ens hem centrat molt en determinats equipaments i ara ens focalitzarem en ser una ciutat que treballi per l’esport. Serà un mandat apassionant.

 

La creació d’un nou POUM era un tema sobre la taula que arrosseguem del passat mandat, quina Vila-seca visualitza en els pròxims anys?
Ja té dotació pressupostària i s’ha de licitar. Ens hem fixat quatre anys per elaborar-lo, una mirada molt ambiciosa en terminis. S’ha fet un gran ús del POUM durant 30 anys i ara toca tenir un altre que tingui una mirada de 30 anys més. Així com els altres articulaven espais de convivència, tipologies d’habitatge i carrers; ara els nous POUMs han de contemplar altres temàtiques com la transició energètica, la digitalització, la mobilitat i l’agenda urbana 2050. Són eines que incorporen visions polièdriques amb les quals construir les ciutats de futur.

 

 

La Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) reforçarà encara més el teixit industrial de Vila-seca. Quin tipus d’empreses haurien de rebre?
En això tenim una complicitat màxima amb el president del Port. La ZAL és un dels últims espais que acumulen un milió de metres quadrats de sòl urbanitzable per a activitats logístiques i de valor afegit. A més, compta amb la connectivitat intermodal absoluta amb el Port, el ferrocarril a través de la Boella, les connexions en trànsit rodat i l’aeroport. Ens hem de coordinar perquè hi hagi activitats econòmiques que siguin tractors i n’impulsin d’altres. És a dir, que ajudin a transformar el Camp de Tarragona -no només Vila-seca- per captar activitats que dinamitzin altres sectors.

 

Té una visió poc tancada únicament al municipi i molt enfocada a l’àrea metropolitana. Entrem al mandat en què s’articularà aquesta àrea metropolitana?
Són processos difícils. En el cas de Barcelona, s’articula en una llei al Congrés dels Diputats. Entre tots i totes hem d’incorporar aquesta mirada perquè si no la ciutadania no ens ho perdonaria. El que toca és rebaixar la visió egocèntrica de cada municipi i fer una mirada més àmplia. Per tenir una mirada metropolitana hem de ser tots generosos. Ho han de ser sobretot els que més tenen, com Reus i Tarragona.

 

La Pineda pot créixer més turísticament?
La Pineda té àmbits per desenvolupar a nivell turístic. No estic parlant d’un turisme basat en un concepte ‘desarrollista’ de formigó i hotels. Tenim un camp a recórrer per intentar desestacionalitzar el turisme. L’espai d’Aquopolis és un espai municipal que entrarà en un concurs i busca una activitat de 10 o 12 mesos amb generació de llocs de treball fixos de llarg termini. També tenim el projecte de Cal·lípolis Next Generation amb la renaturalització de l’espai, el centre d’interpretació i el contradic que ha d’acollir creuers. Tots aquests creueristes són un sector en què podem endinsar-nos i generar sinergies amb la restauració. La intenció és transformar un turisme excessivament estacionalitzat en la temporada d’estiu en un de generador de riquesa els 12 mesos.

 

Li preocupa que el projecte del Hard Rock s’acabi enquestant?
Com que soc de caràcter optimista, vull pensar que això després de les eleccions es desembussarà de manera definitiva i serà un projecte bo pel territori, que incorpori tot el que ens preocupa. Es diu molt poc, però és el primer projecte que està basat en una activitat econòmica que genera llocs de treball durant tot l’any. Fins ara, el turisme que s’ha desenvolupat no era així.

 

La qüestió del joc esperona una forta crítica al projecte per part d’uns sectors.
És d’un cinisme increïble. Parlar del joc quan a qualsevol establiment de restauració hi ha màquines escurabutxaques no té sentit. Precisament, si hi ha un lloc on el joc està més regulat, es controla l’accés i es mira que el client no estiguin en un llistat de malalties associades al joc és en un casino. No el practico, però vivim en una societat on el joc està present a internet d’una manera liberalitzada, a tots els locals i als mateixos creuers.

Sincerament, crec que és una eina política. Hi ha partits que fan d’això un element per distingir-se de la resta i parlen del Hard Rock com si fos el dimoni. Darrere de la plataforma Aturem Hard Rock hi ha la CUP. S’ha de dir així. Es tracta de blanquejar una iniciativa que podria ser popular. Quan veus els mitjans de comunicació públics que blanquegen les plataformes com si fossin la societat civil organitzada, és una manipulació flagrant. Evidentment, els projectes són millorables, però al Camp de Tarragona hi ha un consens que creu que el Hard Rock pot ser bo si es fa respectant totes les lleis urbanístiques i ambientals.

 

 

La fiscalitat serà un problema?
Això dependrà de Salou.

 

Ell diria el mateix.
Si no és justa, pot ser un problema. Ara mateix s’ha aprovat un Pla Director que estableix unes distribucions que ens semblen correctes.

 

Aquesta campanya torna a parlar de la digitalització. Quines mancances té el municipi en aquest àmbit?
La digitalització és un procés. Aquests quatre anys hem digitalitzat la gestió administrativa de l’Ajuntament i hem rebut un premi de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) com un dels 10 millors ajuntaments de menys de 50.000 habitants en administració digital. No s’acaba aquí. També és el big data, el business intelligence, l’smart city, com gestionem la seguretat o com introduïm la intel·ligència artificial. Qualsevol partit polític seguirà impulsant eines de digitalització. Ara tenim una licitació d’1,5M d’euros que parla de la sensorització de la Pineda. Se sensoritzaran vàlvules, dipòsits d’acumulació per temporals, es posaran més càmeres i s’incorporaran sensors meteorològics. La intenció és que sigui útil per la ciutadania. Conèixer com està el trànsit, per on passa el transport públic, com fer els tràmits o com estan els nivells de CO2.

 

En molts àmbits, podríem dir que aquest mandat ha sigut el d’arrencar projectes que seran més visibles els pròxims anys?
Vist des d’aquesta perspectiva, sí. Però aleshores omets tot el que s’ha fet i ja és tangible. La renovació dels carrers com Joaquim Serra, l’avinguda Sant Jordi o els de la Pineda és una realitat. També ho són la millora del pavelló de la Pineda, la construcció del Celler, la substitució de la gespa del camp de futbol, el transport públic entre nuclis, la seva gratuïtat, la creació de la vilacard com a targeta ciutadana, la millora de tots els parcs urbans o l’arribada de l’OAC. Hi ha projectes que es van encetar fa quatre anys i ara s’han finalitzat, mentre que també n’hi ha d’altres que hem iniciat ara i els podrem veure més endavant. La política és com una cadena.

 

En cas que no aconsegueixi una majoria absoluta, descarta algun partit per pactar? Per les seves paraules, em costaria veure’l governant amb la CUP.
Ells s’han descartat perquè la seva campanya és “una Vila-seca que lluiti”. És un missatge bel·licista que poc diu de la seva ideologia. Sempre he entès la política com un espai de coincidència, de retrobament i diàleg. La gràcia és que es puguin incorporar moltes mirades. És millor governar entre 20 regidors que no entre 11. Si hi ha lleialtat i treball per la ciutat, estic obert a què les persones que coincideixin participin en la governança.

 

No hi ha línies vermelles?
No. Evidentment, hi ha partits amb qui compartim visions i altres amb qui és més difícil casar certs aspectes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Festa Major de Sant Joan de les Roquetes presenta la imatge del 50è aniversari

Notícia següent

Tercera edició del ‘Diverteix-te en família’ a Torredembarra

Notícies relacionades