Diumenge, 21 de juliol de 2024
És notícia

La URV estableix les prioritats d’inversions en infraestructures

Avatar photo

El Consell de Govern de la URV ha aprovat l'ampliació de places del grau en Medicina i atorgar el títol de doctora honoris causa a l'escriptora Olga Xirinacs

L’equip de direcció ha presentat al Consell de Govern la priorització de les infraestructures pendents i noves infraestructures, vinculades als recursos addicionals del Pla d’Inversions Universitàries que atorga la Generalitat, a la capacitat de generar romanents de la mateixa URV, i alhora condicionades pel finançament de les administracions.

Així, la primera prioritat és la rehabilitació de l’edifici de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, un projecte històric que té per objectiu millorar les condicions en què es troben estudiants i personal mentre no es concreta el trasllat al campus Catalunya. Les actuacions previstes adequaran les instal·lacions a la normativa, milloraran l’eficiència energètica a través de la rehabilitació de parets, façanes i tancaments i es produirà una rehabilitació integral de l’Aula Magna, que donaria servei a tots els centres del campus. Es tracta d’intervencions que s’executaran entre 2024 i 2025 (pendent del projecte executiu properament) i que seran compatibles amb una segona vida de l’edifici, un cop s’hagi concretat el trasllat de l’activitat de la facultat al campus Catalunya.

El vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals, Juan Antonio Duro, ha posat sobre la taula la idea de la construcció d’un edifici pont al campus Sescelades, que connectaria la Facultat d’Enologia i l’ETSE. El nou edifici podria acollir serveis administratius distribuits al campus Sescelades i campus Catalunya i, alhora, tindria espais per a docència, amb aularis compartits pels centres del campus. Això permetria alliberar espais de diferents campus i edificis. L’estudi previ s’ha encarregat per primer cop a un equip de professors i professores de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, que determinarà de quina manera es podrà executar en fases i la seva funcionalitat.

L’edifici A3 del campus Catalunya és una altra prioritat que torna a posar-se sobre la taula, ja que permetria el trasllat parcial de la FCEP i els serveis comuns del campus. En aquest cas també es podria executar en diferents fases després que fa més de cinc anys s’executés la primera: l’estructura, envolupant i cobertes; els acabats interiors i instal·lacions, i el mobiliari i equipament interior. El cost pot ascendir a més de 13 milions d’euros i la prioritat seria la construcció de l’envolupant.

Un altre projecte històric és la nova Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que, com ocorre amb la FCEP, respondria a la necessitat d’adequar-se a la normativa i a les necessitats de creixement i espais de manera integral. Es tracta de l’obra més costosa, per a la que es podrien necessitar entre 80 i 100 milions d’euros de pressupost segons un estudi inicial portat a terme per l’Ajuntament de Reus. Per tant, caldrà finançament extern específic i l’impuls de l’Ajuntament.

Per dignificar la situació de la seu Baix Penedès, on s’imparteixen els estudis d’Infermeria i Educació, cal una rehabilitació de dos dels tres edificis: un aulari fet amb mòduls prefabricats i  l’antic auditori on s’ubiquen els laboratoris docents. Per això la proposta es basaria en la construcció d’un nou edifici que pugui substituir-los i que acolliria l’aulari, els laboratoris docents i els despatxos del professorat. En total una superfície construïda de 2.200m2 amb inversió inicialment prevista de 4,3 milions d’euros, que es podria executar amb finançament de diferents administracions públiques.

Pel que fa als estudis d’Infermeria a la seu de Vilafranca del Penedès, que s’imparteixen provisionalment a la seu de l’Estació Enològica, l’Ajuntament de la ciutat té prevista la ubicació en un altre emplaçament.

En aquesta llista també s’hi inclou un centre processament de dades centralitzat a l’N6, a banda de les obres ja en curs per millorar l’eficiència energètica i l’urbanització completa de la plaça Concòrdia del campus Catalunya, on hi falta l’enjardinament (a fer entre 2023 i 2024) i l’edifici central (2024).

Per a Josep Pallarès, aquest és “un full de ruta” que es pot assumir, d’una banda, sempre que hi hagi finançament extern, per al qual “és important tenir la planificació feta per poder optar a les convocatòries per obtenir recursos”. De l’altra banda, la Universitat dedicarà part important dels romanents dels propers anys a les infraestructures previstes (5 milions d’euros previsiblement entre 2023 i 2026), així com també preveu comptar amb 7 milions d’euros fins al 2026 del Pla d’Inversions Universitàries de la Generalitat. La URV compta amb un total de 384.024 m2, dels quals 147.758 són superfície útil, i d’aquests, el 40% són espais comuns.

Bancs de pícnic, taules de ping-pong i fonts, les peticions dels estudiants

A proposta dels estudiants a través dels pressupostos participatius, els campus de la Universitat comptaran amb més bancs de pícnic, taules de tennis de taula i fonts d’aigua, que s’instal·laran entre aquest mes de juny i el proper desembre. Per primera vegada, els estudiants de la URV han pogut decidir aquest curs a què es destinarà una partida de 50.000 euros. En total, van presentar 149 propostes en el procés participatiu, de les quals el Consell d’Estudiants en va acceptar quatre, que van ser validades tècnicament. A més de les tres intervencions als campus, també es farà un curs de ioga durant el primer quadrimestre del curs 2023-24 al campus Sescelades.

12 places més al grau de Medicina

Com en la resta del sistema públic català i estatal, el grau de Medicina de la URV disposarà aquest curs vinent de 12 places més perquè es passa de les 125 places actuals a 137. Això respon a una ampliació promoguda pel Ministeri d’Universitats, a causa de l’elevada demanada del grau i de la necessitat de professionals. El curs passat, 732 alumnes van demanar plaça en primera preferència al grau de Medicina que s’imparteix a la URV (4.051 van fer-ho en alguna de les preferències), mentre que les places disponibles eren 125. Com a resultat de l’elevada demanda, la nota de tall d’aquest grau a totes les universitats públiques ha pujat i a la URV va ser de 12,862 l’any 2022.

Olga Xirinacs serà nova doctora honoris causa

El Consell de Govern de la Universitat ha aprovat atorgar el títol de doctora honoris causa a Olga Xirinacs. Es reconeixerà així com a membre de la comunitat universitària l’escriptora i poeta tarragonina per la seva contribució a la llengua i literatura catalana. Xirinacs ha rebut el premi Carles Riba pel poemari Llavis que dansen o el premi Sant Jordi i Crítica Serra d’Or per Al meu cap una llosa en narrativa, entre d’altres.

Canal de denúncies intern

La URV ha activat un canal de denúncies intern, per on es pot denunciar qualsevol vulneració de l’ordenament jurídic en matèries com els contractes del sector públic, la protecció de dades personals, i ajuts i subvencions, entre d’altres. La Comissió Antifrau de la URV és l’òrgan responsable d’aquest canal. S’hi pot accedir a través del web de la Universitat. Quan una denúncia s’admet a tràmit passa a una fase d’instrucció i finalment la Comissió Antifrau emet un informe de resolució.

Tancament dels comptes de la URV i la FURV

El Consell de Govern ha aprovat la proposta de comptes anuals de l’exercici 2022 de la URV que haurà d’aprovar el Consell Social. Hi ha un romanent de tresoreria genèric de lliure disposició de 2,349 milions d’euros que permetrà dur a terme actuacions de despesa no recurrent. La major part es destinarà a compromisos de pressupost amb centres i departaments, el retorn de bestretes de parcs i infraestructures, així com altres actuacions: els pressupostos participatius, la festa major, un programa de tuteles, pressupost per a associacions i renovació d’equipament docent.

Per primera vegada, s’ha informat i portat a votació al Consell de Govern els comptes anuals de la Fundació URV. El volum de facturació de 9 milions d’euros, 6,48 milions per contractes de transferència, amb tendència ascendent; i 2,58 per la formació, amb tendència descendent. La transferència de la Universitat a la FURV és un 9% menys l’any 2022 respecte de l’any anterior, i del 123% menys pel que fa al pagament de cànons.

Transferència de coneixement

El Consell de Govern ha aprovat portar al Consell Social la constitució i participació de la URV en l’Agrupació per la Descarbonització Industrial de Tarragona, AIE, que té per objectiu desplegar plantes pilot modulars i reconfigurables a escala preindustrial per testar el desenvolupament tecnològic en els processos industrials de captura, emmagatzematge i ús del CO2, en condicions similars als de la indústria. A més a més, ha aprovat la creació de la Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO2 de la Fundación Repsol i la Càtedra T-Systems Cloud Computing.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

8 + fifteen =

Notícia anterior

Segona edició del cicle de cinema a la fresca La Intempèrie, per les nits d’estiu

Notícia següent

Es renoven 260 metres de canonades d’aigua potable de Can Mònic

Notícies relacionades