La Universitat Rovira i Virgili obre les portes al públic internacional amb el programa Study Abroad

L'entitat tarragonina acollirà cursos intensius que també facilitaran una immersió cultural

15 de juliol de 2025 a les 13:34h

Els campus de la Universitat Rovira i Virgili tornen a ser punt de trobada per a estudiants i professorat d’arreu del món gràcies als programes Study Abroad de la Fundació URV. Es tracta d’un programa de cursos intensius a la universitat dirigits al públic internacional. Inclouen diferents tipus d’activitats formatives, com classes, seminaris, tallers i visites tècniques relacionades amb la temàtica del curs, a més de sortides culturals al territori i algunes classes d’espanyol per a principiants i de llengua i cultura catalana. La URV ha acollit durant els darrers mesos participants de tres institucions internacionals: la Northeastern University (Estats Units), la Western University (Canadà) i la Tashkent University (Uzbekistan). Han viatjat a Tarragona per aprendre més sobre el seu àmbit i descobrir la cultura local en primera persona.

Natàlia Rull, directora del Centre de Formació Permanent de la Fundació URV, explica que els programes es dissenyen en col·laboració amb les institucions estrangeres i que no només aposten per la formació a les aules: “Tots els programes que es dissenyen són també per fer una immersió cultural a casa nostra”. Així, els programes inclouen activitats culturals com visites a la Tàrraco romana i a la Ruta Modernista de Reus, una jornada al Priorat que inclou un tast de vins o una excursió per conèixer les infraestructures d’enginyeria romana del territori. Pel vessant més tècnic, també s’organitzen visites a la central nuclear d’Ascó o a les instal·lacions de Repsol i Clariant, entre altres.

Un dels projectes que s’ha consolidat al llarg del temps és el que la URV organitza amb la Northeastern University, ja que enguany se celebra la 6a edició del curs Process Safety and Chemical Engineering Abroad. Del 30 de juny al 27 de juliol, un grup format per gairebé una vintena d’estudiants, dos professors i un membre del PTGAS nord-americà venen a Tarragona tot combinant la convivència amb unes setmanes de formació en el camp de l’Enginyeria Química. Les sessions acadèmiques tenen lloc al Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació, al campus Sescelades, a través de classes impartides per experts en termodinàmica i seguretat en processos químics de la Northeastern University.

Pels participants, la combinació entre teoria i pràctica del curs és clau. Darius Alo, alumne de la Northeastern University (Boston, Massachusetts, EUA), assegura que el més valuós que ha après és “com pensar problemes amb mentalitat d’enginyer abans d’intentar resoldre res”. A més, l’estudiant valora molt positivament les visites organitzades: “Ha estat genial anar a les rutes culturals i també a les industrials. És impressionant veure quantes centrals i grans indústries operen des de Tarragona”.

La seva companya, Isabella Serrano, destaca la importància de connectar coneixements tècnics amb una realitat professional que cada cop veuen més a prop: “He après com implementar solucions a problemes molt tècnics a una escala més gran i més real. Ha estat molt beneficiós aplicar la mentalitat d’enginyeria de l’aula a la vida real”. També ha valorat l’oportunitat d’observar com es traslladen els coneixements entre contextos diferents: “Ha estat molt interessant veure com les mateixes precaucions de seguretat s’implementen de manera diferent, depenent del laboratori, de l’espai o de l’equipament”. A més, Serrano, es mostra fascinada amb la visita al Pont del Diable, ja que va poder comprovar de primera mà com “l’enginyeria pot perdurar durant segles”.

Al maig, un altre grup internacional format per estudiants de la Western University del Canadà va participar durant tres setmanes en el curs Engineering in Global Context. El grup, format per una quinzena d’estudiants d’enginyeria i un supervisor, també va combinar sessions acadèmiques a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química amb activitats culturals. L’objectiu del programa era oferir una mirada àmplia sobre el rol de l’enginyeria en entorns globals, incloent-hi tallers sobre habilitats toves (soft skills, en anglès), treball en equip i una introducció a les llengües locals per a principiants. També van visitar empreses de la zona, una planta de tractament d’aigua i el celler experimental de la URV, on van rebre una sessió sobre vinificació. L’experiència es completava amb visites a Tarragona, Poblet i el Gaudí Centre de Reus.

La tercera visita internacional d’aquest 2025 ha estat la d’un grup de professorat i el degà de Turisme de la Tashkent University de l’Uzbekistan, que van participar en el curs Best Practices in Tourism Management, celebrat també al mes de maig. Van ser acollits a les instal·lacions del campus Catalunya amb la col·laboració de laFacultat de Turisme i Geografia de la URV, i van aprofundir en models de gestió turística aplicats al territori alhora que van intercanviar experiències amb l’equip docent de la URV.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit