Una spin-off de l’ICIQ, ha aconseguit una inversió de 6 MEUR per al desenvolupament de l’hidrogen verd

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La tercera spin-off de l’Institut Català de Recerca Química (ICIQ-A prop), Jolt, ha aconseguit 6 milions d’euros per a desenvolupar la seva tecnologia de l’hidrogen verd. L’empresa que desenvolupa solucions catalítiques per a electrolitzadors d’aigua ha aconseguit finançament per a desenvolupar la seva primera planta de producció d’elèctrodes a Barcelona, que es preveu operativa a principis de 2024, a més d’un laboratori d’última generació. Actualment, continuen desenvolupant els seus elèctrodes en els laboratoris de l’ICIQ situats a Tarragona.

L’objectiu de Jolt és promoure una economia basada en hidrogen verd obtingut mitjançant l’electròlisi de l’aigua, utilitzant electricitat procedent de fonts d’energia renovable per a trencar la molècula d’aigua i obtenir oxigen i hidrogen. La tecnologia desenvolupada per l’empresa sorgeix de la recerca liderada pel Prof. Julio Lloret-Fillol, Líder de Grup del ICIQ i emprenedor del projecte, que centra el seu treball en el desenvolupament de catalitzadors per a la fotosíntesi artificial i ha comptat amb el suport de l’institut per a patentar la tecnologia i crear una spin-off capaç de comercialitzar aquesta aplicació innovadora.

“El ICIQ ha impulsat la transferència de coneixement i Jolt és un clar exemple que la ciència va més enllà dels laboratoris per a donar solució a reptes reals com la producció sostenible d’energia” comenta el Prof. Lloret-Fillol.

La ronda de finançament per la qual l’empresa ha aconseguit 6 milions d’euros l’han liderat Climentum Capital, Ship2B Ventures i Axon Partners Group, a més de dues societats familiars i l’inversor inicial, anomenat NET. Aquesta inversió permetrà a Jolt desplegar tot el seu potencial científic i tècnic, i, per tant, promoure la innovació llançant nous productes basats en diafragmes i membranes activats per als mercats d’AEM, PEM i tractament d’aigües en 2024.

Gràcies a la seva tecnologia d’avantguarda, Jolt està revolucionant la producció d’elèctrodes alcalins i de membrana d’intercanvi aniònic que demostra una millor eficiència energètica i una durabilitat excepcional de més de 10 anys, superant àmpliament els elèctrodes comercials existents en el mercat. Leon Rizzi, director executiu de l’empresa, sosté “els elèctrodes són el cor de tots els electrolitzadors i cel·les de combustible. L’evolució d’aquests juga un paper fonamental en el triomf de la indústria de l’hidrogen verd”. A més, els elèctrodes destaquen pel seu baix cost de fabricació, preus baixos i l’alt rendiment que ofereixen. Una solució de combustió creada per l’empresa que està preparada per a reemplaçar les solucions de recobriment tradicionals utilitzades en la fabricació d’elèctrodes activats.