Una borrasca atlàntica arriba avui a la Comarca de Tarragona

S'esperen precipitacions abundants i forts vents al litoral

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu avui, dilluns, l’entrada d’una borrasca atlàntica pel sud-oest peninsular, que s’estendrà al nord-est i causarà pluges localment fortes i persistents.

L’Aemet pronostica que la borrasca, juntament amb un flux humit de component est a l’àrea mediterrània, deixarà nuvolositat abundant, pluges i xàfecs gairebé generalitzats a la Península, i sobretot a la comunitat Valenciana, sud de Tarragona, Terol, zones d’Andalusia occidental, Màlaga i del Sistema Central.

Les temperatures màximes baixaran als quadrants sud-oest i nord-est peninsulars, segons l’Aemet, que no obstant prediu un ascens de les màximes a l’extrem sud-est, així com de les mínimes, i assenyala que hi haurà gelades febles al Pirineu. Les pluges podran tenir certa intensitat en àrees muntanyoses del sud-est, però seran menys probables -i, si es produeixen, seran febles- a Galícia, el Cantàbric i l’est de les Balears.

A les Canàries hi haurà intervals ennuvolats al nord de les illes, amb alguns núvols alts al sud. La cota de neu se situarà al voltant dels 1.400-1.600 metres al Pirineu, on tendirà a baixar fins als 1.200-1.400 metres; en els sistemes Central i Ibèric estarà als 1.600-1.800 metres, encara que en aquest últim descendirà als 1.200-1.400 metres, amb possibles acumulacions significatives al final, a l’entorn de Terol; a muntanyes del sud-est, se situarà entre els 1.800-2.000 metres.

No es descarta calima a Melilla, al litoral sud-est ia les Balears, on algunes precipitacions aniran acompanyades de fang. El vent bufarà de direcció sud-est i sud a la Península, Balears i Estret, i serà de component est amb intervals de fort a l’àrea mediterrània, encara que a l’entorn d’Alborán serà de direcció nord-est al principi; al País Basc i l’oest de Navarra hi haurà cops molt forts. A les Canàries bufarà de direcció nord-est i nord.

Predomini de cel cobert amb precipitacions generalitzades, més abundants al quadrant nord-est i al sud de Tarragona, lloc on és probable que siguin localment persistents; a la resta seran de caràcter ocasional i dispers.

La cota de neu baixarà des d’uns 1.400-1.600 metres fins a situar-se al voltant dels 1.200-1.400 metres a darreres hores del dia.

Temperatures mínimes en lleuger ascens i màximes amb pocs canvis o lleus descensos. Gelades febles a punts del Pirineu. Vent de component sud al Pirineu i de l’est a la resta, amb intensitat ocasionalment forta a la meitat meridional del litoral i sense descartar cops molt forts al prelitoral de Tarragona durant les hores centrals de la jornada.