Un estudi demostra els bons resultats d’una teràpia en joves amb inestabilitat emocional

Investigadors l'HU Institut Pere Mata, la URV i el CIBER de Salut Mental han comprovat que el 72% dels joves que han seguit el programa STEPPS milloren la regulació dels seus estats emocionals

Professionals i investigadors de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, la Universitat Rovira i Virgili  (URV) i el CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) han demostrat els bons resultats del programa de tractament STEPPS en adolescents amb trastorns d’inestabilitat emocional, de manera que el 72% dels infants i joves tractats han millorat globalment.

El programa STEPPS (Systems Training for Emotional Predictability and Problem Solving) és un tractament cognitiu-conductual utilitzat per al  tractament del trastorn d’inestabilitat emocional. Està pensat per ajudar a persones amb dificultats en regular els seus estats emocionals, amb emocions molt intenses i canviants que no poden ser gestionades.

Les persones afectades poden patir també estats depressius, dificultats en el control dels impulsos i inestabilitat en altres àrees, com ara les relacions interpersonals o el sentit d’identitat. Tot això dificulta enormement el desenvolupament i el funcionament adaptatiu de l’adolescent.

Professionals del Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil de Tarragona i Reus han aplicat aquest programa en 21 persones joves d’entre 13 i 17 anys afectades per inestabilitat emocional i el resultat ha estat que el 72 % ha millorat globalment els seus problemes de desregulació.

A més, el programa ha estat significativament eficaç en millorar símptomes nuclears de la inestabilitat emocional, com les alteracions de l’estat d’ànim, i ha afavorit una bona adherència o compliment del tractament previst. Aquests resultats preliminars s’han publicat a la revista britànica especialitzada Behavioral and Cognitive Psychotherapy.