Tot a punt per a la segona edició de la Festa del Vi Novell a Reus

El vi novell és el primer vi de l’any en sortir al mercat després de la verema i està envoltat de festes i tradicions

10 de novembre de 2025 a les 19:29h
Actualitzat: 10 de novembre de 2025 a les 19:29h

Reus celebrarà aquest novembre l’arribada del vi novell, el primer que surt al mercat després de la verema. La Festa del Vi Novell tindrà lloc el dissabte 22 de novembre a la Llotja de Reus, impulsada per la Cambra de Comerç de Reus i amb la participació de set cellers catalans que aquest any han elaborat novell i treballen conjuntament per recuperar i difondre aquesta tradició. L’esdeveniment se celebrarà una setmana abans de la Festa del Vi Novell de Barcelona, que enguany arriba a la 9a edició.

La festa s’ha presentat aquest dilluns 10 de novembre a la sala d’actes de la Cambra amb el president, Mario Basora; la regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó; i Oleguer Brunet, en representació del Col·lectiu d’elaboradors de vi novell. Basora ha subratllat que Reus és al centre d’un territori amb sis DO (Catalunya, Conca de Barberà, Montsant, DOQ Priorat, Tarragona i Terra Alta) i que la Cambra vol liderar, amb el sector, la benvinguda al primer vi de l’any. Llauradó ha remarcat el suport de Reus Promoció a una iniciativa que “situa Reus al mapa” i reivindica un producte propi.

Els vins i els cellers participants

A la Llotja es podran tastar 9 vins novells de 7 cellers de 5 denominacions d’origen:

  • DO Conca de Barberà: Celler Carles Andreu, Vins i Caves Portell i Vins Petxina

  • DO Empordà: Celler Cooperatiu d’Espolla

  • DO Penedès: Cellers Maset

  • DO Montsant: Celler Masroig

  • DO Terra Alta: Celler Sant Josep Vins

 

L’acte s’obrirà amb el tradicional espinjolament de la bota, a càrrec de Gerard Tortajada (restaurant Vítric de Reus), i un pilar casteller dels Xiquets de Reus, que servirà per penjar la branca de pi que antigament identificava els establiments amb vi novell.
La part gastronòmica anirà a càrrec de Formatges Sant Gil d’Albió, Xarcuteria i Carnisseria Meritxell i Soho Seafood. També hi haurà un tast gratuït d’olis de la DOP Siurana amb pa del Forn Sistaré i amenització musical durant tota la jornada.

Segons Oleguer Brunet (Vins Petxina), Reus manté viva la tradició d’encetar el primer vi de l’anyada. El vi novell es caracteritza per la temporalitat i la producció limitada: s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i se’n consumeix fins que surten els primers vins joves. És un vi molt fresc i afruitat, que recorda el raïm, ideal per àpats de temporada i el maridatge amb productes del porc. Brunet ha convidat la ciutadania a celebrar el 22 de novembre un moment “tan important de l’any” per al sector.

Sobre l'autor
Adrià Torres foto
Adrià Torres
Veure biografia
El més llegit