Óscar Sánchez: “La riquesa de Constantí és la seva gent”

Constantí, a la comarca del Tarragonès, és una població envoltada de camps, de camins rurals tradicionals i compta amb el veïnatge d’altres nuclis com la mateixa capital, Tarragona. El seu alcalde, Óscar Sánchez, explica quins són els projectes per a la població, ara que s’acaba la legislatura,  afirma en aquesta entrevista en exclusiva per a La Ciutat.

 

La legislatura està arribant a la seva fi. Han sigut quatre anys ben intensos…
Doncs sí, perquè no podem oblidar que tot just començar la legislatura va esclatar la pandèmia i això ens va obligar a canviar totes les prioritats que teníem. En aquell moment, vam prioritzar la salut, el benestar i la tranquil·litat del veïnat. El 2020 vam ser de les primeres administracions en crear un pla de xoc local, dedicant 700.000 d’euros per ajudar a famílies, per subvencionar comerços i entitats. També material informàtic perquè els nens poguessin seguir les classes virtuals i, com no, material sanitari, mascaretes, tot el que va estar a les nostres mans. Llavors, teníem projectes importants i equipaments previstos que ens agradaria finalitzar el proper mandat.

 

En el darrer pressupost aprovat contempleu una sèrie de projectes per a Constantí, entre ells els serveis funeraris, el casal cultural i la piscina coberta. Comencem pels serveis funeraris. Què en pots explicar?
A Constantí tindrem una sala de vetlles. Les obres començaran a l’abril. Una qüestió és la construcció de l’edifici i una altra és la seva gestió. La construcció la fa l’Ajuntament a través d’una empresa municipal, juntament amb Reus, Salou, i Vila-seca. Volem competir amb el sector privat i procurar que, en aquests moments que són tan delicats per a les famílies que han perdut un ésser estimat, se’ls pugui donar un tracte molt més personalitzat i un servei més econòmic. D’acord amb un estudi que tenim, hi pot haver una diferencia econòmica d’uns 1.400 euros. Nosaltres no volem vendre cap producte, com fan les companyies privades del sector funerari, sinó que procurem l’acompanyament i fer-ho tot amb molta sensibilitat.

 

El segon gran projecte és el centre cultural.
Aquest projecte el va començar l’anterior govern, l’any 2011, però només es va fer una estructura de formigó i es va abandonar. En aquest mandat vam proposar-nos estudiar quines possibilitats se li podien donar a aquella estructura d’edifici, i ara ja té una solució. Amb la resta de grups municipals hem consensuat un pla d’inversions, que va fins a finals de l’any 2024, i entre ells està la creació del Centre Cultural Polivalent. La Llei ens obliga a tenir prevista la partida d’inversions i a fer un concurs d’idees. En breu sabrem quina és la proposta guanyadora del nou projecte i un cop s’adjudiqui, tindrem sis mesos per crear el projecte executiu i dur-lo a terme durant el proper mandat.

 

L’altre gran projecte és la piscina coberta. I això ja són paraules majors…
Tenim un solar municipal enmig de les dues escoles públiques de Constantí, que dona accés a la piscina d’estiu. Volem treure aquest solar a concurs públic i que l’empresa que vulgui fer l’obra, construeixi la piscina i el complex esportiu. Aquest complex contempla la piscina coberta, quatre pistes de pàdel, pàrquing, gimnàs, sala de fitness… Serà molt maco i molt sostenible. La idea és que les empreses presentin el seu projecte constructiu i el puguin explotar durant 25 anys. Aquest és un equipament necessari per a Constantí que, a més, propiciarà cohesió social i salut.

 

Quins altres aspectes destacaries del pressupost que executareu aquest any a Constantí, a banda de les obres de les que ja hem tractat?
Venim d’una situació complexa i, econòmicament parlant, estem encara en una situació complexa, amb la guerra d’Ucraïna que ens afecta en diversos aspectes. Això ens obliga a aprovar uns pressupostos molt realistes, perquè la guerra d’Ucraïna ha portat un augment significatiu de costos en els subministres, sobretot a l’hora de fer obres. Ara estem fent la renovació del carrer Major.

Aquests són uns pressupostos en els quals seguim amb la filosofia d’ajudar a les persones. És molt social i tenim una partida molt important per a beques menjador, per a les famílies que tenen dificultats, un menjador escolar durant les vacances per als nens i ajuts socials sobretot amb el lloguer. Aquest any també vam aprovar una línia d’ajuda per a les famílies i els joves que es vulguin emancipar. En aquest sentit hem establert un rècord de 21.500 euros quan, si mirem l’any 2011, estàvem parlant de 459 euros l’any. Estem contents, perquè veiem que tant la inversió, com l’atenció a les persones, tenen molt bona acollida.

 

A nivell empresarial, Constantí té un polígon industrial i logístic molt potent. Quines inversions hi ha previstes i quin establiment de noves empreses?
Tenim el polígon logístic. Es tracta d’un dels polígons més grans, amb un nombre que s’acosta a les 300 empreses. Des de l’Ajuntament hem fet una aposta per la promoció econòmica del polígon per tal d’aconseguir inversió d’altres empreses i la creació de nous llocs de treball. En aquest moment hi ha 9 projectes empresarials que signifiquen uns 850 milions d’euros. Entre el 2021 i el 2026 tenim la instal·lació d’Amazon al polígon, que ja està en ple rendiment, amb una nau de 30.000 m2.

També tenim per aquest any, la construcció d’una nau logística del grup GMP de més de 35.000 m2 quadrats i una nau logística de 40.000 m2 quadrats del grup Nuveen y Scannell Properties que serà per un client final com per exemple Decathlon que serà qui utilitzarà aquesta gran nau. També tenim una inversió del Agència Catalana de Residus per fer una zona de tractament de residus electrodomèstics i electrònics, que estarà ubicada en una parcel·la de 50.000 metres quadrats. Tenim, i jo crec que aquesta és la més important, una plataforma de distribució de Lidl que donarà servei a tot el sud d’Europa i la tindrem al terme de Constantí, al costat del centre comercial Les Gavarres. El centre de Lidl té 18,5 hectàrees, de les quals la distribuïdora alemanya ocuparà 227.000 m2.

 

Què suposa tot aquest moviment a nivell energètic?
Tenim quatre projectes que tenen a veure amb la sostenibilitat energètica. El primer és la Vall del hidrogen, que és una planta d’hidrogen verd ubicada al costat de la planta de Repsol, que es preveu que estigui enllestida el 2025. El segon és un parc fotovoltaic de 18 hectàrees amb una potència de 14 megawatts. El tercer la creació d’una comunitat energètica al nostre polígon amb les naus empreses energètiques que té aquesta comoditat per subministrar energia verda renovable a les empreses. I per últim, la instal·lació de plaques solars en tot l’aeroport de Reus-Constantí, amb 30.000 panells solars. En resum, són projectes empresarials molt potents, que comporten moltíssima inversió i llocs de treball. Des de l’Ajuntament treballem per crear noves oportunitats per a la gent.

 

Totes aquestes inversions empresarials, van sustentades per la futura àrea metropolitana del Camp de Tarragona?
Si, és una aposta que hem fet des de l’Ajuntament de Constantí. Pensem que és molt important crear aquesta àrea metropolitana entre Constantí, Tarragona, Reus, Vila-seca, Salou, Cambrils, per tal de donar un servei millor a la ciutadania. Un dels projectes més importants és el tramvia, que facilitarà la mobilitat, i el servei de transport públic, que serà molt més eficient. Estem parlant de projectes grandiosos.

 

Projectes grandiosos que requereixen grans inversions per part de totes les institucions implicades, naturalment…
El 2022 vam fer rècord d’inversions a Constantí assolint una xifra de 2,4 milions d’euros. Si ho reflectim en un gràfic veurem l’evolució. Aquestes inversions, en anys anteriors, eren per valor de 245.000 euros,  227.000, 800.000, en anys anteriors. Doncs bé, aquest 2022 hem arribat a aquests 2,4 milions d’euros.

 

Un altre tema diferent és l’inventari de camins municipals. Constantí està envoltat de camps. Hi havia necessitat de fer aquest inventari?
La Llei ordena els Ajuntaments a tenir ordenat i actualitzat aquest inventari de camins. Des del plenari teníem aprovat posar-lo en marxa i des de la Regidoria d’Agricultura es va proposar elaborar-lo durant aquest mandat. Fa gairebé dos anys que hi estem treballant. S’han buscat dades històriques amb una sèrie de fotografies que va fer l’exèrcit americà als anys 50 i s’ha treballat amb molta documentació relativa a aquests camins. Entre altres coses, l’inventari serveix per resoldre problemàtiques que de vegades es donen entre veïns de diferents propietats. És important saber quins camins són públics, quins són privats o particulars i per tant, crec que era molt necessari. Aquesta és una feina que potser no té la vistositat d’una obra pública al carrer, però també és necessària. Avui que cada vegada queden menys pagesos, crec que cal ajudar-los i aquesta és una bona eina per això.

 

A nivell cultural, Constantí està en marxa i té moltes activitats molt diverses per a tots els gustos. Què en pots explicar?
A Constantí fem moltíssimes activitats, especialment a partir de la Biblioteca Municipal. Totes les franges d’edat poden trobar l’activitat que més els agradi a tots els nivells. A banda, també tenim un teixit associatiu molt ric, que convida a apuntar-se a la festa. Jo sempre dic que Constantí no és un poble ric, com altres que tenen ingressos de les químiques, etc., però a nivell personal tenim una riquesa extraordinària. Som un poble acollidor, amable, agradable per viure-hi. Un poble que procurem cuidar i mantenir i en la mesura de les nostres possibilitats, ens agradaria fer-lo créixer. Espero tenir l’oportunitat de seguir-ho fent de cara a la propera legislatura.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La 6a edició de la MOBILONA, la diada de l’educació viària a Badalona

Notícia següent

L’espectacle ‘Una llum tímida’ arriba a Parets

Notícies relacionades