Tarragona exhibeix una de les escales “més ben conservades del món romà”

El projecte respon a la instal·lació d'una porta de vidre i acer que les fa visibles des del carrer

A partir d’avui Tarragona té un nou atractiu turístic i patrimonial obert a la ciutadania. Es tracta de l’obertura de les escales romanes existents a l’interior de l’edifici de l’Antiga Audiència, una de les millores conservades del món, que després d’un important projecte de restauració dut a terme en els darrers dos anys i amb el fiançament de la Fundació Mútua Catalana, avui la conselleria de Patrimoni ha volgut presentar. Es tracta de la instal·lació d’una porta de vidre i acer al carrer dels Ferrers que fa visible aquesta escalinata monumental per tal d’integrar-se, d’una banda, en l’itinerari històric i turístic de la ciutat i emmarcada alhora en el projecte de Porta Tàrraco.  

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha explicat que “aquestes escales amb més de 2.000 anys d’història i perfectament conservades, seran a partir d’ara un element més a visitar de Tàrraco”. Tot i tenir coneixement documentat de les mateixes, servien de connexió entre el Fòrum provincial i el circ romà i eren bessones, junt amb la que anomenem ara, Torre dels Advocats, del Pretori Romà, construïda al segle I i en ús fins al  segle V; i posteriorment va tenir diversos usos. Durant l’època visigoda, es va convertir en un abocador. Aquest fet segurament va propiciar que s’hagi conservat tan bé al llarg dels segles. Segons el conseller “un element més de difusió i socialització del nostre patrimoni que valia la pena posar en valor”.  

El projecte, tot i que va iniciar ara fa dos anys, les obres del qual van començar el passat 8 d’octubre de 2020 amb la substitució d’una porta metàl·lica i mur de maons; per l’actual de vidre i acer, reforçada per mantenir-ne la seguretat, i col·locada en el mur medieval que anava més enllà de la torre romana, per entendre les diferents fases de construcció. L’obra es va adjudicar als arquitectes Jordi Romera i Joan C. Gavaldà i la constructora Fulgencio Villar S.L., ha tingut una durada aproximada de cinc mesos i un pressupost de 50.000€, finançats en la major part, per la Fundació Mutua Catalana.