Més d’una desena d’activitats, des de xerrades, presentacions de llibres, visita a un mercat amb productes agroecològics, contacontes, formació, excursions i festa a l’aire lliure, entre d’altres, ompliran el mes de maig d’economia social i solidària els carrers de la ciutat de Tarragona.
Per tercer any consecutiu, la ciutat de Tarragona celebra durant el mes de maig el “Mes de l’Economia Social i Solidària”. El Servei Municipal d’Ocupació/Tarragona Impulsa de l’Ajuntament de Tarragona, CoopCamp i La Teulada, posen a l’abast de la ciutadania, un programa replet d’activitats i actes per reflexionar sobre els valors de l’Economia Social i Solidària (ESS), el cooperativisme, la sostenibilitat i l’ajuda mútua com a eines pel desenvolupament econòmic i comunitari.
Durant la presentació, que s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Tarragona, la consellera de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tarragona, ha destacat que “des de Tarragona Impulsa i el Servei Municipal d’Ocupació hi col·laborem amb molta il·lusió, ja que és un programa concebut per fer visible l’economia social i solidària, la sostenibilitat i el cooperativisme com a eines de desenvolupament comunitari” i ha recordat “l’aposta de l’Ajuntament per donar suport a projectes d’economia social, amb iniciatives com el TESS, el programa de formació i acompanyament a l’emprenedoria en projectes d’economia social i solidària”.
Per la seva banda, Pedro Redondo, en representació de l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona – CoopCamp ha volgut posar en valor que el Mes de l’ESS “visibilitza el potencial de la col·laboració entre les administracions i el sector del cooperativisme”; mentre que Aurora Sáez, de La Teulada (l’ecosistema cooperatiu de Tarragona), ha desgranat el programa, en què destaquen la festa de primer aniversari de La Teulada, la segona Passejada per la Memòria, que tindrà lloc a Sant Salvador, les xerrades de Tarragona Impulsa, dues presentacions de llibres o la jornada “Juntes i Diverses”.
Finalment, Clàudia Crusat, tècnica d’economia social i agent de desenvolupament econòmic local de Tarragona Impulsa a Sant Salvador, ha fet incís en les activitats que tindran lloc al barri, que tindrà un protagonisme especial en aquesta edició, i ha assenyalat el creixement de l’economia social a Tarragona i l’aposta de Tarragona Impulsa per aquest sector.
L’ecosistema cooperatiu de Tarragona
L’ecosistema cooperatiu de Tarragona està format per un total de 12 iniciatives de l’Economia Social i Solidària (ESS) de la ciutat: la cooperativa Actua, l’Associació Ariadna, l’Associació Quilòmetre Zero, la cooperativa Cuentropía, El Far Cooperatiu, la cooperativa Entra, la cooperativa l’Escac, la Fundació Formació i Treball, la cooperativa Gamlab, la cooperativa Insta, la cooperativa l’Escamot i la cooperativa Soca-rel.
Els ecosistemes cooperatius són agrupacions empresarials formades per entitats amb uns valors transformadors comuns, que s’organitzen per millorar la seva visibilitat i el seu impacte en la societat basant-se en el principi del suport mutu.
Les cooperatives de Tarragona, des d’aquest espai d’intercooperació, es proposen impulsar l’ESS a la ciutat en base a 4 eixos principals:
- Potenciar la intercooperació a escala local per facilitar la creació de projectes conjunts i útils per la ciutat.
- Sensibilitzar la ciutadania sobre el poder transformador de l’ESS.
- Donar resposta a les necessitats de cadascuna de les entitats que en formen part, cercant sempre el bé col·lectiu.
- Ser una organització interlocutora de referència amb l’administració i altres agents de la ciutat que treballa per afavorir l’aterratge de polítiques públiques pel foment de l’ESS a Tarragona.
L’Ateneu CoopCamp, impulsor de l’ecosistema
L’Ateneu CoopCamp és l’organització impulsora de l’ecosistema cooperatiu i s’encarrega de dinamitzar i executar la feina tècnica. Forma part de la raó de ser de CoopCamp, treballar per fomentar el cooperativisme al Camp de Tarragona i crear ecosistemes econòmics transformadors és un propòsit amb el què està treballant a les principals ciutats del territori.
L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona – CoopCamp és un dels 14 ateneus impulsats pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Fomenta la creació de noves iniciatives socioeconòmiques transformadores, lligades al territori, i la generació d’ocupació de qualitat. També treballa en l’enfortiment d’una xarxa d’intercooperació de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona.