Tarragona celebrarà els 700 anys d’història de la festa per Santa Tecla 2021 i fins Santa Tecla 2022

Avatar photo

Santa Tecla 700 posarà en valor l’evolució de la festa major durant aquests 7 segles i projectarà la Santa Tecla que la ciutat vol tenir en les pròximes dècades

L’Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest matí el programa Santa Tecla 700, que homenatjarà els 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat. La celebració anirà des de Santa Tecla 2021 a Santa Tecla 2022, amb els principals actes concentrats en aquestes dues festes majors.

Segons els estudiosos, la relíquia del Braç de Santa Tecla, procedent d’Antioquia, va arribar a Tarragona el 17 de maig de l’any 1321 o bé el juny de 1323. La primera d’aquestes dates ha estat, popularment, la més acceptada. Aquest fet va simbolitzar el naixement del lligam de Santa Tecla amb la ciutat, així com també l’expressió d’una primera manifestació massiva de cultura popular als carrers, en un precedent de la posterior estructura de la festa tal com es coneix ara. 

 Santa Tecla 700 no només pretén recordar aquesta efemèride sinó reconèixer i posar en valor l’evolució que des de llavors ha viscut la festa fins als nostres dies. El projecte Santa Tecla 700 proposa aprofitar aquesta fita històrica com a impuls per a l’autoestima tarragonina i, a la vegada, per pensar i projectar la festa que la ciutat vol tenir en les pròximes dècades.  

Segons ha expressat l’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, durant la presentació, “aquesta és una extraordinària ocasió perquè la ciutat reconegui la seva història així com el seu present i futur potencial. Som una ciutat amb una llarga història vinculada sempre a la cultura, però a més, som també una societat molt viva, amb molt talent i capacitat de generar valors” – i ha conclòs –  “És el moment de treure pit, de fer bandera amb un projecte compartit, transversal, que compta amb la implicació de tots els departaments de l’Ajuntament així com d’entitats i de la ciutadania en general”.

Per la seva part, el comissari del projecte, Salvador Fa, ha destacat “el gran talent local amb què s’ha comptat per aquesta celebració a tots els nivells”. El programa compta amb la participació tant d’artistes i professionals de la ciutat que es troben a l’elit com també de joves creadors que ara comencen la seva carrera.

Santa Tecla 700: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local  

Santa Tecla 700 proposa un seguit d’activitats que conjuguen tradició i modernitat, que estendran el coneixement de la festa més enllà dels entorns acadèmics i que propiciaran un salt qualitatiu a la seva celebració, reconegut tant aquí com a fora.  Així, de Santa Tecla 2021 fins a Santa Tecla 2022, la ciutat viurà un programa d’activitats de tot tipus que comptarà amb una forta implicació de la ciutat a través de diverses entitats, per tal de reivindicar la festa, la història i com s’ha mantigut viva la nostra tradició durant aquests 700 anys.

La programació girarà al voltant de quatre grans eixos: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local i participativa. A causa de les mesures preses amb motiu de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, l’activitat més divulgativa i de format reduït serà la què donarà el tret de sortida a la celebració ja el mes de setembre d’aquest any amb un cicle de conferències, xerrades, visites guiades que aproparan al ciutadà a allò que va passar ara fa 700 anys i un documental que, a partir dentrevistes a persones vinculades a Santa Tecla, vol ser un homenatge al caire popular de la festa major, i vol reconèixer el compromís ciutadà que la fa possible.  

Amb la complicitat de la Universitat Rovira i Virgili s’organitzaran unes jornades de coneixement de la festa a l’octubre del 2021 i que abordaran l’estudi de la figura de Santa Tecla, l’arribada de la relíquia a la ciutat i l’evolució de les festa i comptaran amb la presència dels principals especialistes en aquestes matèries.

Amb l’objectiu de conèixer noves mirades literàries al voltant d’aquesta celebració, s’han encarregat a diversos escriptors locals relats ambientats en diferents períodes dels 700 anys de la festa major. Aquestes peces estaran il·lustrades per artistes de l’Associació d’Il·lustradors de Tarragona i es divulgaran, entre el setembre del 2021 i el setembre del 2022, a la revista Fet a Tarragona, així com en un llibre recopil·latori.  

Des de la conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona s’ha preparat un programa especial d’activitats amb l’objectiu que la celebració interpel·li també el públic juvenil. Així, intervencions murals als diferents barris de la ciutat que donaran diverses mirades expressives a l’entorn dels valors i les sensacions que transmet la festa, la gravació d’una cançó de rap que repassarà el desenvolupament de les festes i un taller de fotografia on s’aprofundirà en el coneixement dels elements del Seguici, son algunes de les propostes. 

Amb l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), s’oferiran diversos continguts divulgatius que acostaran el públic a la figura de Tecla i a les festes. Així, hi haurà xerrades, un recital poètic i, durant el curs escolar, una proposta pedagògica a escoles i instituts que inclourà, entre d’altres, un taller de creació de versots. 

Santa Tecla 2022: els grans esdeveniments 

Serà durant la Santa Tecla de 2022 quan el programa arribarà al seu gruix d’activitat, amb tot un seguit d’actes de carrer i d’alta participació. Així, el 12 de setembre de 2022, la commemoració acollirà un espectacle inaugural, de gran format, ideat pel director de teatre Marc Chornet i el músic i compositor Roger Conesa. Els dos joves tarragonins oferiran un acte que s’enfondirà en els fonaments del teatre medieval per oferir una mirada contemporània de la nostra cultura popular amb l’objectiu d’aprofitar l’aproximació a l’origen de la festa per repensar culturalment què és allò que fa sentir tarragoní, quina és la nostra identitat col·lectiva i quin missatge es vol transmetre més enllà dels límits de la ciutat. 

Santa Tecla 2022 recuperarà el carrer com a espai festiu. Durant els dies de festa – amb 4 dies més dels habituals – , els carrers i places de Tarragona acolliran diverses activitats que comptaran amb la implicació ciutadana. A mes, hi haurà Mostres de Folklore extraordinàries, amb la participació d’elements festius que faran les delícies del públic, principalment dels nens i nenes, que no han pogut gaudir del seguici al carrer durant els darrers dos anys. També moltes altres entitats ja hi treballen ara preparant les seves propostes per l’any vinent, com ara el Capítol de la Catedral, el Gremi de Pagesos i Marejants, el Port de Tarragona i moltes altres.  

El 25 de setembre de 2022, la catedral serà l’escenari del concert de cloenda, en el qual s’interpretarà una peça musical de creació nova, obra del prestigiós compositor Josep Vila. L’espectacle, La Catedral del so, estarà dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, i comptarà amb la participació de les corals i altres col·lectius musicals de la ciutat.  

Vestim la ciutat de festa 

Els carrers de Tarragona lluiran d’una manera extraordinària amb motiu de la commemoració. La ciutat es vestirà de festa major tant al setembre de 2021 com al setembre de 2022. Per Santa Tecla d’enguany, els carrers de la Part Alta i el centre s’ompliran de llum durant uns dies per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, en un projecte artístic que connectarà el passat amb les noves tecnologies. L’artista Antoni Arola ha estat l’encarregat de dissenyar l’acció, amb làsers de gran potència, carregada de simbolisme.

Pel setembre de 2022, un equip encapçalat per l’arquitecte Pere Socias prepara una proposta decorativa que engalanarà diferents punts mitjançant recorreguts que enllaçaran la part alta, epicentre de la festa, amb la resta de barris de la ciutat. D’aquesta manera, la festa anirà a cercar el ciutadà amb intervencions d’arquitectura efímera basades en elements urbans i en el foment de la participació ciutadana.

Finalment, la imatge de Santa Tecla 700 serà present a la ciutat durant tot aquest any d’homenatge. Es tracta d’una obra realitzada per la dissenyadora gràfica Itziar Solla Garmendia, de l’estudi tarragoní Gecko. Amb la marca es representen els conceptes d’història, força, unió i Tarragona. A través dels dos elements del símbol, el 700  i la Tau, es representa a la santa, a la festa i a la ciutat de Tarragona. Les sanefes que acompanyen la marca estan inspirades en els vestits del seguici popular tarragoní.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Valls dispararà un piromusical amb públic presencial

Notícia següent

500 infants podran gaudir cada setmana de les activitats d’estiu d’Andorra la Vella

Notícies relacionades