Tarragona atendrà les persones afectades en la propera onada de calor

El protocol en el qual treballa el consistori s’activarà quan la temperatura sigui superior als 34,2 graus

L’operació Iglú ja té el seu equivalent durant la temporada estival. Tarragona ja ha activat el protocol d’actuació davant les onades de calor. Aquest divendres, 10 d’agost, i pocs dies després de finalitzar l’onada de calor més inclement d’aquest estiu i des del 2003, s’ha realitzat la primera reunió per treballar i concretar el model d’actuació davant les altes temperatures a les quals s’arriba a Tarragona durant l’estiu. Aquest protocol, que s’activarà a partir dels 34,2°, actuarà amb tota la població i de forma més específica amb les persones sensesostre per evitar els cops de calor. Entre finals de setembre i principis d’octubre es realitzarà una segona reunió per acabar de tancar aquest model, tot i que l’alcalde en funcions, José Luis Martín, ha assegurat que en cas que hi hagi una altra onada de calor durant aquest estiu el protocol s’activarà.

Dies després que hagi finalitzat una onada de calor que ha provocat la mort d’11 persones a Catalunya, dues de les quals a Tarragona, el consistori tarragoní ha iniciat les tasques per l’activació del protocol d’actuació davant les altes temperatures. Durant la reunió han participat l’alcalde en funcions José Luis Martín, el conseller de Protecció Civil, Josep Acero; tècnics de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona; tècnics de Protecció Civil; el Patronat Municipal d’Esports; responsables de Guàrdia Urbana; i representants de Creu Roja. Entre tots han configurat quin serà el model d’actuació davant les onades de calor. Aquest pla comptarà amb dos agents de la Guàrdia Urbana, tres voluntaris de Protecció Civil, tres de Creu Roja, un sanitari i tres vehicles específics per actuar quan s’activi el protocol. A partir dels 34,2° -la temperatura màxima extrema estipulada pel Servei Meteorològic de Catalunya en el nostre municipi- s’activarà el protocol que es dividirà en “fase d’alerta i fase d’emergència”, com ha explicat l’alcalde en funcions.

Fase d’alerta

Aquesta primera fase d’alerta consistirà a “donar informació”, ha dit Martín. Es facilitarà informació preventiva en general a la població a través de xarxes socials, els mitjans de comunicació i díptics, com també aigua i la possibilitat de dutxar-se a les persones sensesostre.

Fase d’emergència

Les actuacions arribaran amb la fase d’emergència, durant la qual agents de la Guàrdia Urbana localitzaran a persones que puguin necessitar aquests serveis per traslladar-los la informació necessària i acompanyar aquells que ho acceptin al centre de dia de la Creu Roja. Aquest trasllat es farà a través de Creu Roja o Protecció Civil i, en tots els casos, s’oferirà hidratació i un lloc on estar en millors condicions.

Martín nega que aquest protocol arribi tard

Davant les preguntes dels periodistes, l’alcalde en funcions ha sostingut que el protocol “no arriba tard”. “Davant una situació, hem actuat”, ha manifestat Martín en referència a la darrera onada de calor, una de les més dures des de l’any 2003 i que s’ha saldat amb la vida d’11 persones a Catalunya. A més, Martín, ha detallat que “som la primera ciutat que posarà en marxa aquest protocol contra onades de calor”, un protocol que s’ha basat en l’operació Iglú que es realitza a l’hivern, però traslladant-ho a l’estiu.

A l’espera que es realitzi una última reunió per acabar de tancar el protocol -entre finals de setembre i principis d’octubre-, l’alcalde en funcions ha assegurat que ja estan “preparats per actuar” i en cas que es produeixi una altra onada de calor durant aquest estiu, el protocol s’activarà.