Quim Torra inaugura el Palau d’Esports reclamant a Felip VI que el rebi

El president de la Generalitat també ha demanat que el rei d'Espanya "faci una rectificació" sobre el discurs que va fer després de l'1-O

A dos dies per l’inici dels Jocs Mediterranis, aquest dimecres, 20 de juny, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat el Palau d’Esports Catalunya, situat a l’Anella Mediterrània, acompanyat per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Torra ha centrat part del seu parlament, durant l’acte d’inauguració, en la república catalana. En aquesta línia, ha aprofitat per reclamar -de nou- a Felip VI que “faci una rectificació” sobre el discurs que va fer després de l’1-O i per demanar que el rebi i així poder traslladar-li la situació actual “al nostre país”. El president de la Generalitat tampoc s’ha oblidat de la crisi humanitària que s’està vivint, precisament, al Mar Mediterrani i ha mostrat comprensió per la situació dels refugiats, fent un paral·lelisme entre la situació d’aquests i dels exiliats polítics. La inauguració ha comptat també amb les paraules de Carles Puigdemont, des d’Alemanya, que s’han emès a través d’un plasma del Palau d’Esports Catalunya.

“Fa goig ser en un acte com aquest”, ha començat el seu discurs el president de la Generalitat, Quim Torra, durant la inauguració del Palau d’Esports. Torra ha mostrat el seu convenciment per “l’èxit de Tarragona i l’èxit dels Jocs”, els quals “han de ser una oportunitat perquè ens coneguin millor” i un moment per reflexionar “com ens volem presentar al món”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha definit l’esdeveniment esportiu com una oportunitat també perquè “aquesta gravíssima situació d’excepció política sigui ben explicada”. “Mig govern de la Generalitat és a la presó i mig govern a l’exili”, ha dit Torra, i “això no pot passar desapercebut de cap manera”, ha continuat.

Torra reclama a Felip VI que el rebi

En aquest moment, el president de la Generalitat ha aprofitat per recordar la carta que ell mateix, Carles Puigdemont i Artur Mas han enviat al rei d’Espanya, Felip VI. “Voldríem que el rei fes una rectificació sobre la declaració que va fer el 3 d’octubre”, dos dies després de l’1-O, un dia que va resultar “incomprensible la violència que es va emprar contra ciutadans que exercien el seu dret al vot”, ha dit Torra. “Preguem que demani disculpes”, ha manifestat, aprofitant també per tornar a reclamar que Felip VI “rebi al president de la Generalitat perquè li pugui explicar que està passant al nostre país”. En aquest sentit, Torra també ha instat al rei d’Espanya que “tingui la responsabilitat d’escoltar el que pensen bona part dels tarragonins i que respecti l’opinió de tots els catalans”, tenint en compte que Felip VI assistirà a la cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis.

Posteriorment, Torra ha fet referència al “tarragoní il·lustre” Antoni Vidal i Barraquer, i ha assegurat que “estaria content de saber que nosaltres estem iniciant el camí dels primers dies de la Catalunya republicana”.

Puigdemont dedica unes paraules als Jocs des d’Alemanya

L’acte d’inauguració del Palau d’Esports no només ha comptat amb les intervencions del president de la Generalitat i l’alcalde de Tarragona. Carles Puigdemont ha dedicat unes paraules als Jocs des d’Alemanya, les quals s’han emès a través d’un plasma. Puigdemont ha posat en valor el compromís per part de la Generalitat amb els Jocs des del principi, com també ha reconegut el compromís i el treball conjunt amb l’Ajuntament de Tarragona. “Hem hagut de vèncer dificultats, algunes incomprensions i algunes deslleialtats”, ha dit Puigdemont. Tot i això, i ara que sembla que els Jocs Mediterranis ja són una realitat, Puigdemont ha demanat “posar els valors de l’esport al servei de la cohesió social i la solidaritat”, una solidaritat que s’ha d’estendre a tota la Mediterrània tenint en compte “el veritable drama humanitari que es viu”, amb l’objectiu de “fer possible la pau, la democràcia i la llibertat dels pobles”. “Ho sabem bé a Catalunya, que també patim mancances en aquest sentit”, ha lamentat Puigdemont. Finalment, el president exiliat ha desitjat “uns extraordinaris Jocs de la Mediterrània” i ha assegurat sentir-se molt representat.

L’alcalde de Tarragona, per la seva banda, ha reconegut el suport que des del principi li va brindar Carles Puigdemont, fins i tot “quan encara no era president”, ja que “va ser el primer alcalde que em va convidar a Girona a explicar els Jocs Mediterranis”, ha apuntat Ballesteros a tall d’anècdota. El batlle tarragoní també ha lamentat la situació actual de Puigdemont: “Em sap greu pel que està passant”. Tot i això, ara que els Jocs ja estan aquí després d’una cursa a contrarellotge, Ballesteros ha volgut transmetre un missatge d’optimisme per “fer els millors Jocs Mediterranis de la història”.