El protocol d’intervenció en casos de violència masclista s’amplia a tots els àmbits d’actuació

Així s'actualitza la primera guia del 'Protocol d'intervenció en situacions de violència masclista' de Tarragona, que es va elaborar el 2008

Tarragona estrena, aquest divendres 23 de novembre, la nova guia del ‘Protocol d’intervenció en situacions de violència masclista’. Després de 10 anys des que es va elaborar la primera edició d’aquest protocol a Tarragona, el 2008, ara s’actualitza i incorpora novetats que se centren en l’ampliació dels àmbits d’actuació, com són el sanitari, el judicial, els serveis especialitzats, l’àmbit social, els cossos policials i els institucionals.

“La violència contra les dones continua sent una constant”, ha lamentat la consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos. Per aquest motiu i perquè “la vida de dones i infants es desenvolupin en un entorn de vida lliure de violència”, en paraules de Santos, l’Ajuntament continua treballant, segons la consellera. Un exemple és l’edició actualitzada del ‘Protocol d’intervenció en situacions de violència masclista’, que s’ha presentat aquest divendres, i que amplia els àmbits d’actuació, que van molt més enllà del domèstic. El Protocol estableix les bases per a la detecció, prevenció, atenció i recuperació de les dones i dels seus fills i filles, i és des de la Comissió de Seguiment que s’ha creat l’espai per consensuar informació, establir coordinacions i promoure estratègies per tal de millorar la qualitat de la intervenció en situacions de violència masclista.

Dins d’aquest treball s’ha creat la Taula Local de Prevenció de la Mutilació Genital Femenina i el passat mes de febrer es va publicar la guia del “Protocol de prevenció de la mutilació genital femenina”. Actualment també s’ha començat a treballar la Taula de matrimonis forçats.

La Guia ha estat elaborada per la Comissió del protocol que està integrada per representants i serveis de l’Ajuntament, la Generalitat, dels àmbits judicial, de la salut, social i cossos policials, entre d’altres, que garanteixen l’abordatge integral de la violència contra les dones.

Ni un pas enrere en els drets de les dones

Posteriorment s’ha llegit el manifest institucional per l’eliminació de la violència envers les dones. Durant aquest, han estat present representats de tots els grups municipals: Laia Estrada (CUP), Dídac Nadal i Cristina Guzmán (PDeCAT), Pau Ricoma (ERC), Pedro Sánchez (Cs), Arga Sentís (ICV, a més de l’alcade, Josep Fèlix Ballesteros i altres consellers, com Elisa Ferrando, Javier Villamayor, Begoña Floria, Pau Pérez, Francesc Roca i Elisa Vedrina. Ana Santos ha manifestat que “sense drets no hi ha llibertat”. “Ni un pas enrere en els drets de les dones”, ha conclòs.