Santa Tecla va tancar ahir els 12 dies de festa amb la traca per la Rambla Nova i els focs artificials finals. Encara amb la ressaca emocional del tancament de festes, l’alcalde i la consellera de Cultura i Festes han fet balanç d’aquesta edició “multitudinària”.
Rubén Viñuales destaca la intenció d’enguany d’unir “la tradició amb la modernitat” i el manteniment de l’aposta per descentralitzar les festes. “La festa ha de ser per a tothom i ha d’arribar a molts llocs. El Parc Francolí ha arrelat molt bé amb els concerts més multitudinaris, com també ho ha fet l’Anella Mediterrània amb 10.000 persones al concert d’Estopa”, remarca. Pel que fa a aquests actes fora del centre, l’alcalde subratlla el “bon funcionament” dels dispositius de mobilitat.
En aquesta línia per descentralitzar Santa tecla, el batlle tarragoní fa un bon balanç de la “simultanietat” dels actes importants. Un dels millors exemples ha estat la nit del 21 de setembre, on es calcula que prop de 50.000 persones van sortir al carrer. D’aquestes, unes 12.000 van assistir a la Baixada de l’Àliga passada per aigua i 10.000 al concert de Mushka i Figa Flawas. De fet, la pluja ha amenaçat més d’un acte aquesta Santa Tecla, però Viñuales reconeix que “ni la pluja ha pogut parar la festa major”.
Per la seva banda, la consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos, ha volgut posar en valor el paper del teixit associatiu i la resta de tarragonins per Santa Tecla. “La festa sobretot la fa la gent. L’Ajuntament programem i contractem, però qui omple el programa són les entitats. La Baixada no seria la Baixada si no hi hagués gent esperant. Són especials perquè la població no és mera observadora”, reflexiona.
Un festival de música
Sandra Ramos explica que l’objectiu des de l’Ajuntament era convertir la ciutat en “l’escenari d’un festival de música” i recalca que “ho hem aconseguit”. La consellera apunta l’extens catàleg musical de la present edició perquè “tothom trobés el seu espai a la festa” i assenyala que Tarragona ha descobert que l’Anella Mediterrània és “un lloc fantàstic per fer concerts”, amb actes com Estopa i el Pot Petit. A banda dels concerts, la consellera ha posat el focus en l’èxit dels actes tradicionals, sobretot els de la Santa Tecla Petita.
Finalment, Ramos també ha destacat la bona estrena del carrer del silenci a Santa Anna. “La cultura és un dret i hem de garantir-ne l’accés. El carrer del silenci està dedicat a les persones amb sensibilitat acústica i que els fa por la pirotècnia. Ha funcionat molt bé i han pogut gaudir de la festa moltes famílies i la gent”.
Sense incidències greus en seguretat
D’altra banda, l’alcalde ha remarcat els pocs episodis d’inseguretat a la festa. El dispositiu de seguretat ha comptat amb 110 agents en total: 40 de la Guàrdia Urbana, 70 de Mossos i també una vintena de voluntaris de Protecció Civil i seguretat privada. A més, s’ha desplegat un dispositiu especial de detecció d’armes blanques amb detectors de metall.
Dispositiu especial de neteja
El Departament de Neteja, conjuntament amb l’empresa adjudicatària, han establert, com cada any un reforç d’actuacions de neteja dels carrers, en els principals dies de la festa, és a dir del 18 al 23. Es tracta d’actuacions tant de neteja com de recollida, a les zones de més afluència de gent i el personal que també s’amplia en funció de les necessitats a tota la ciutat. En aquests cinc dies han treballat 120 persones més de reforç del que és habitual; sent els dies de més personal el 22 amb 38 i Santa Tecla, el dia 23, amb 62.
Així mateix les operacions s’han duplicat, triplicat i els dies 22 i 23 reforçat al màxim, els matins i tardes d’aquests cinc dies, principalment, amb màquines duals d’escombrar i esbandir; amb vehicles hidronetejadors i regadors; així com els serveis de recollida de reciclatge per fraccions, també ampliats.