‘Mercaderies per l’interior’ exigeix incloure una partida als Pressupostos Generals de 2021

La plataforma demana una reunió amb el secretari de mobilitat del ministeri i amb els presidents de comissions de transport del Congrés i el Senat

Imatge de la roda de premsa de la plataforma 'Mercaderies per l'interior'. Foto CEDIDA

La plataforma ‘Mercaderies per l’interior’ exigeix als responsables polítics que als Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 s’inclogui una partida per estudiar el desviament de les mercaderies ferroviàries al seu pas pel Camp de Tarragona. L’entitat ha demanat una reunió amb el secretari de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del ministeri de Foment, Pedro Saura, i amb els presidents de les comissions de Transports del Congrés i el Senat, tots dos del PSOE, amb l’objectiu d’aconseguir-ne un compromís en ferm.

Aquestes trobades formen part de la represa de l’activitat de la plataforma, creada fa un any. Aconseguit un ampli consens a nivell de partits polítics i institucions a Tarragona i a la comissió de Territori del Parlament de Catalunya, l’entitat centra ara els seus esforços en obtenir del govern espanyol un compromís econòmic per buscar alternatives al traçat actual de les mercaderies. L’objectiu és concretar una partida als pressupostos estatals de l’any vinent. Cal recordar que a l’últim projecte de pressupostos, que no es van aprovar, hi havia una partida de 300.000 euros per realitzar un estudi informatiu d’un traçat per l’interior.

El portaveu de l’entitat, Eugeni Sedano, diu que volen “mantenir o incrementar” aquesta quantitat. La plataforma també vol incrementar el suport del món local a través de la Diputació de Tarragona per tal que aprovi una moció per demanar el desviament de les mercaderies, en la línia de la declaració institucional que va aprovar a principis d’any l’ajuntament de Tarragona. Segons Sedano, “hi ha un ampli consens polític i institucional al territori i a nivell de govern de Catalunya” i ara cal passar a “concretar en fets les bones paraules”.

A la roda de premsa d’aquest dijous també ha intervingut Joan Antón, president de l’associació de càmpings de Tarragona i Terres de l’Ebre, que ha criticat “la falta d’implicació” dels governants i la “ineficiència” de les institucions per resoldre un tema que, ha recordat, arrenca el 2012. El president de la demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes, Joan Tous, també dona suport a la iniciativa.

La plataforma ha insistit en la “incongruència” de portar les mercaderies per la costa i els passatgers lluny dels nuclis urbans i en el “risc” que pot suposar l’augment de combois de mercaderies a tocar d’un monument Patrimoni Mundial com és l’Amfiteatre.