La URV desenvolupa un model pioner per medir la propagació de la Covid

És un model matemàtic que estima quin impacte pot tenir en la propagació del virus de la Covid-19 la taxa de contacte entre vacunats i no vacunats

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat un model matemàtic que estima quin impacte pot tenir en la propagació del virus de la Covid-19 la taxa de contacte entre vacunats i no vacunats.

En un comunicat aquest dimecres, la URV ha explicat que s’ha pres com a partida el fenomen anomenat homofilia, pel qual les persones tendeixen a interactuar amb uns altres de característiques sociodemogràfiques i de comportament similars.

De la mateixa manera, ha assegurat, hi ha correlació entre unes determinades característiques individuals i unes actituds respecte a l’adopció de mesures de protecció enfront de malalties infeccioses, la qual cosa fa que la profilaxi no sempre es distribueixi de manera homogènia entre la població.

Això ocorre amb les vacunes: en països amb rendes altes i accés universal a la immunització, “els factors que actuen de barrera a una àmplia cobertura de les vacunes són de caràcter més individual, com l’edat, l’estatus socioeconòmic, el nivell educatiu o l’ètnia”.

Prenent tot aquest context, els investigadors han demostrat que en una situació de “eficàcia imperfecta” de la vacunació, com amb la Covid-19, es donen tres tipus diferents de dinàmiques de propagació: si augmenta la taxa d’interacció entre vacunats i no vacunats es produeix un canvi en la taxa d’atac final de la malaltia.

A més, el model desenvolupat també pot aplicar-se a altres mesures profilàctiques, com l’ús de màscares, distanciament social o seguiment digital de contactes.