Divendres, 21 de març de 2025
És notícia

L’Hospital Joan XXIII visita 600 pacients amb epilèpsia a l’any

Avatar photo
El centre de Tarragona disposa d’una consulta monogràfica de la malaltia cerebral a càrrec de professionals del Servei de Neurologia

Avui dilluns 10 de febrer, se celebra el Dia Internacional de l’Epilèpsia, per  iniciativa de l’Oficina Internacional per l’Epilèpsia i de la Lliga Internacional contra  l’Epilèpsia. La jornada pretén augmentar la visibilitat de la malaltia i millorar la  qualitat de vida de les persones que la pateixen i les seves famílies. Per això, és  fonamental conscienciar la població de l’impacte que suposa l’epilèpsia per a les  persones afectades i el seu entorn, garantir l’accés a un diagnòstic i tractaments  adequats, i promoure la recerca. 

Des de fa cinc anys, l’Hospital Universitari Joan XXIII disposa d’una consulta  monogràfica d’epilèpsia, tres dies a la setmana, amb els especialistes del Servei  de Neurologia Ángela Monterde, Johan Villarreal i Lídia Lara. S’hi visiten uns 600  pacients a l’any, aproximadament, tot i que “probablement hi ha persones no  diagnosticades perquè hi ha crisis epilèptiques difícils de diagnosticar; no totes  les crisis són com es veuen a les pel·lícules”, afirma el Dr. Villarreal. 

L’epilèpsia forma part d’un grup de malalties que afecten el sistema nerviós  central i la manifestació clínica habitual són les crisis epilèptiques, fruit d’una  activitat elèctrica anormal de les neurones a l’escorça cerebral. Aproximadament  un 70 % es controlen bé amb els fàrmacs antiepilèptics. Aquesta patologia afecta  individus de totes les edats, encara que “és més gran la incidència en els primers  anys de vida i en la tercera edat”, explica l’especialista, Dra. Monterde. 

Causes i manifestació de l’epilèpsia 

L’epilèpsia es manifesta habitualment amb crisis epilèptiques espontànies. La  clínica és molt variable, des de pèrdua de consciència amb convulsions (la més  coneguda i perillosa) fins a símptomes motors, sensitius, visuals o psíquics sense  alteració del nivell de consciència. La durada aproximada és d’entre 1 i 5 minuts. 

Es pot produir per causes genètiques, per causes estructurals com una lesió al  cervell provocada per un traumatisme, un ictus, un tumor, una infecció, etc.”,  explica Ángela Monterde, o, en alguns casos, per causes desconegudes que  solen ser lesions estructurals microscòpiques.

Les crisis generalitzades poden manifestar-se de diferents maneres: 

Crisis d’absència: es caracteritzen per episodis de mirada fixa o  moviments subtils com parpelleig o espetec de llavis i, en general, pèrdua  de coneixement de breu durada. 

Crisis tòniques: generalment causen rigidesa muscular i poden provocar  caigudes. 

Crisis atòniques: causen una pèrdua de control muscular arribant a  provocar un col·lapse sobtat o caigudes. 

Crisis clòniques: es manifesten en forma de moviments musculars  espasmòdics repetitius o rítmics. 

Crisis mioclòniques: de forma similar a les clòniques, es manifesten en  forma de moviments espasmòdics breus i/o sacsejades musculars  generalment de braços i cames. 

Crisis tonicoclòniques: són les crisis més intenses, poden causar una  pèrdua abrupta de coneixement, rigidesa i sacsejades corporals. En  algunes ocasions, causen alteracions en el control de bufeta i/o  mossegada a la llengua. 

En general, el 70 % de les persones amb diagnòstic d’epilèpsia estan ben  controlades. No obstant això, aquest percentatge dependrà del tipus d’epilèpsia. Els neuròlegs especialistes de l’Hospital Joan XXIII expliquen que es pot treballar  la prevenció per a les crisis provocades per causes secundàries, però no per a  les causes genètiques. Els pacients poden minimitzar les crisis amb estils de vida  saludables, dormint bé, no consumint tòxics ni drogues, prenent bé la medicació,  controlant l’estrès, etc. 

Els especialistes expliquen què cal fer quan es produeix una crisi: mantenir la  calma, ja que un cop iniciada la crisi, en l’ambient extrahospitalari és difícil aturar la, allunyar els observadors i retirar els objectes perillosos de l’àrea, protegir la  persona perquè no es faci mal i, amb compte, posar la persona de costat, mirar  amb un rellotge la durada de la crisi convulsiva i, si dura més de cinc minuts, trucar al 112. Quan la crisi acabi, acompanyar la persona fins que estigui  recuperada. 

Coses que no s’han de fer: no forçar la persona perquè obri la boca ni posar-hi  res a dins, no traslladar la persona a un altre lloc, no intentar aturar les  convulsions, no intentar despertar la persona, no cridar-la ni sacsejar-la, no  donar-li aigua, aliments ni medicació per via oral mentre duri la crisi. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
esquiadors-localitzats-pallars-sobira-bombers

VÍDEO | Troben als tres joves desapareguts mentre esquiaven al Pallars Sobirà

Notícia següent
recollida-residus-canonja

La Canonja presenta als veïns el nou sistema de recollida de residus porta a porta

Notícies relacionades