Prop d’un centenar d’alumnes dels instituts de la demarcació de Tarragona han participat en la quinzena edició de la jornada Girl’s Day, organitzada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) per fomentar les vocacions científiques entre les joves. L’objectiu de la iniciativa és trencar amb la percepció que les noies no són bones amb les ciències i revertir que encara siguin poques les que opten per estudiar carreres d’enginyeria. A la URV, només el 10% de les estudiants matriculades en aquests estudis són dones. “La universitat ja és massa tard, la feina s'ha de fer molt abans perquè a partir dels sis anys ja comencen a pensar que són menys intel·ligents que els nois”, ha indicat la directora de la Unitat d’Igualtat de la URV, Cilia Willem.
Girls' Day, de la URV, vol trencar la percepció que les noies no són bones en ciències
La directora de la Unitat d’Igualtat de la URV considera que queda camí per recórrer per tal de revertir que tan sols el 27% de les joves optin per aquests tipus d’estudi
05 de febrer de 2025 a les 21:38h

Les escoles tècniques superiors d’Enginyeria i Enginyeria Química (ETSE i ETSEQ) i la Unitat d’Igualtat de la URV han organitzat aquest dimecres una nova jornada per promoure les enginyeries entre les noies de tercer d’ESO de tretze centres educatius de la demarcació. La iniciativa s’emmarca en la commemoració de l’11-F, el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència. Aquest matí, totes elles han participat en diversos tallers, entre ells, un de realitat virtual, i també han trepitjat el laboratori per saber com és un dia en aquest espai. “Aquestes activitats estan molt bé, ja que moltes noies s’animen a fer enginyeria”, ha afirmat l'Iris Martínez, una alumna de l’Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils, que ha participat en la jornada.Tot i que les xifres de joves que opten per carreres de l’àmbit científic encara és menor, Willem ha assegurat que cada cop hi ha més conscienciació: “Cada vegada, hi ha més noies que entenen que no han de ser brillants per ser bones científiques i s’apropen a aquestes carreres”. La directora de la Unitat d’Igualtat de la URV considera que queda camí per recórrer per tal de revertir que tan sols el 27% de les joves optin per aquests tipus d’estudis. “Aquesta estadística estatal del 27-28% està vinculada a les ciències en general, en enginyeria i arquitectura es redueix al 10%, no només aquí, sinó en totes les universitats”, ha afegit.Segons Willem, el problema és que en aquests estudis hi ha la percepció que les matemàtiques són importants. “És un problema molt més ample, de caràcter cultural i de la societat, que fa que les nenes pensin que no són bones en matemàtiques. Això, per descomptat, no correspon amb la realitat, però hi ha aquesta percepció”, ha lamentat. Per contra, les carreres de l’àmbit social, com les d’educació, les xifres són totalment a la inversa. “Fet que apunta clarament a aquest problema cultural, que fa creure que els nois no són aptes per cuidar, per educar, per treballar amb persones en risc d'exclusió, i aquestes tasques s'atribueixen molt més a les dones”, ha asseverat.
El més llegit