Xavier Marcos, alcalde dels Pallaresos: “Prometo treball, constància i dedicació”

L'alcalde dels Pallaresos, Xavier Marcos, al seu despatx de l'Ajuntament. Foto: Cedida.

S’estrena com alcalde. S’ho esperava?

T’enganyaria si et digués que no. Quan encapçales una llista d’un grup municipal la teva aspiració és sempre arribar a l’alcaldia. Tot i que en aquest cas en concret no m’ho esperava del tot, no al cent per cent. És cert que ho desitjava i volia, i finalment ho hem aconseguit. Encara que d’una manera que no ha estat la que més ens ha agradat.

Diu que no ha assolit l’alcaldia de la manera que voldrien. Suposo que és perquè ha estat gràcies a un pacte amb UNIM-PSC i Cs. Ha estat fàcil arribar a aquest acord?

No, gens fàcil. De fet l’acord es va signar amb menys de 24 hores per la proclamació de l’alcaldia. Han estat unes negociacions que han durat uns 15 dies, que no han estat fàcils i que han patit molts alts i baixos. Nosaltres ens inclinàvem per un altre tipus de pacte, però no ha estat possible i al final hem arribat a un acord que esperem que es tiri endavant i es compleixi. Així podrem assolir els 4 anys de legislatura amb tranquil·litat.

Que tenen aquestes formacions en comú?

No vull parar-me a valorar el que tenen en comú fora de Pallaresos. El grup pel qual em vaig presentar, Independents dels Pallaresos, és independent, municipalista i amb l’única petició d’esforç i treball pel municipi als nostres companys de viatge. El que facin fora d’aquí en principi és respectable, altra cosa és que coincidim o no amb el que puguin fer fora dels Pallaresos, però a nosaltres el que ens preocupa és que treballin i demostrin el seu compromís amb el municipi del qual formen part.

Amb aquest pacte heu decidit repartir l’alcaldia. Vostè serà l’alcalde durant els primers 3 anys i el socialista Jordi Sans agafarà el relleu durant l’últim any.

Exacte. Això és un exemple més de concòrdia, d’arribar a un acord sense demostrar que tenim una obsessió amb el tema de l’alcaldia. El que tenim, i repeteix-ho, és el compromís amb el municipi i en tirar endavant la feina que alguns ja portàvem anys engegada. Volem acabar-la i millorar-la si és possible.

Quina és la primera decisió que ha pres com a batlle?

La primera decisió ha estat una mica curiosa. L’acta de proclamació va ser dissabte dia 15 i tot just sortia de l’Ajuntament em van trucar dient que hi havia un incendi. Vam desplaçar-nos al lloc dels fets i vam començar a moure dispositius des d’allà. Podria dir-se que va ser un inici calent de la legislatura.

Quin objectiu es marca de cara als propers 3 anys? Algun projecte a destacar?

Tenim diversos projectes, propostes reals i assolibles. Estem pendents de quadrar tot el tema de pressupostos, encara hem de veure com queda la liquidació. Però puc avançar que tenim una sèrie d’objectius per aquesta legislatura com és el fet de convertir la zona boscosa del parc del Cremat en un parc amb les condicions adients, on es pugui fer esport, gaudir d’una zona d’ombra i de lleure. Aquest el definim com l’objectiu estrella, maco, sostenible. Un objectiu que canviarà la imatge d’aquella zona, juntament amb la Sala Polivalent que estem a punt d’inaugurar.

Com li agradaria que estigués el poble un cop finalitzi el seu mandat?

M’agradaria que fos un poble tranquil, unit, net, en harmonia. Que haguem passat desapercebuts i que la gent pugui gaudir d’un poble amb unes condicions dignes, més dignes de les que tenim ara i que no hi hagi problemes. Això és el que desitjo i el que m’agradaria.

Fins ara hem parlat de caire polític. I vostè com a persona, que li pot oferir al municipi?

Porto des de l’any 2007 dins de l’Ajuntament com a regidor, unes vegades a l’oposició i aquests darrers anys a l’equip de govern, encapçalant el departament d’Urbanisme i Serveis i l’únic que puc prometre és treball, constància i dedicació. Per tant els veïns i el temps seran els que jutjaran si he complert el que he promès o no.

Encara és aviat, però es tornarà a presentar d’aquí a 4 anys?

El que sí que et diré és que no em presentaré més com a cap de llista. Això ja ho vaig comunicar als meus companys d’equip perquè ja porto uns anys com a cap de llista i el que m’agradaria és una renovació, que entri gent jove amb noves idees. Jo estaré al darrere del número que ells vulguin, donant suport i aportant la meva experiència d’aquests anys.