“Volem construir una ciutat cuidadora”

Carla Aguilar, candidata d'En Comú Podem. Foto: JC

Per què ha decidit fer el pas i dedicar-se a la política?
La veritat és que ha estat una decisió impulsada pel meu equip, que va apostar per mi, per intentar tenir una alcaldessa dona. Ha estat una forma de continuar el que porto molts anys fent a través d’entitats i moviment socials, que és canviar la ciutat perquè aquesta sigui millor.

En més d’una ocasió ha esmentat que la gratuïtat del bus no és una prioritat. Per quin motiu?
Ens sembla que hem d’impulsar unes mesures que facin que la gent no necessiti aquestes accions paternalistes. El que volem és que hi hagi un lideratge econòmic real de la ciutat i que la gent es pugui pagar els seus serveis. El que hi ha hagut fins ara, en tot cas, ha estat  una política de preus d’autobús que ens ha situat dins les ciutats més cares de Catalunya. Hem tingut unes polítiques públiques que han seguit augmentant el preu del bus durant anys i ara de cop volen que esdevingui gratuït. Creiem que les polítiques públiques han de seguir un pla i tenir un objectiu clar. No pot ser que durant anys hagin tingut l’objectiu d’apujar el preu i ara de sobte ho baixin. La qüestió és d’on sortirien els diners. El que sí que s’ha de fer és renovar la flota d’autobusos, perquè ha de ser més sostenible.

Llavors, quines són les prioritats?
La nostra prioritat són les persones. Volem que la gent tingui unes polítiques públiques per part de l’Ajuntament que es notin al carrer. La nostra prioritat és que els ciutadans visquin millor. No volem polítiques de grans projectes, sinó petites polítiques públiques que són les que s’estan demanant contínuament. Es demanen moltes petites intervencions de manteniment de l’espai públic i això és una prioritat.

Tenen línies vermelles?
Tenim línies vermelles pel que fa a no marxar d’aquestes prioritats. Volem que Tarragona sigui la ciutat del canvi, ens fixem en referents d’altres ciutats que ja han iniciat aquest camí i que estan sent avantguardistes, pioneres a escala internacional. Volem seguir aquests referents i que Tarragona marqui el camí en aquesta direcció.

També han dit que cal potenciar i treure la cultura als carrers.
Sí, nosaltres ho faríem creant xarxa en tot allò que ja existeix. Moltes de les persones de la llista provenim de moviments socials i sabem que a Tarragona es fan moltes coses que no acaben d’arribar a la ciutadania i que no som capaços d’enxarxar-les amb l’Ajuntament i les institucions. Podríem fer que la ciutat fos més dinàmica, perquè tenim una visió de la cultura que va molt més enllà dels teatres, que per cert, cal mantenir-los molt millor. Aquesta cultura no només es fa als teatres, sinó als carrers i hem d’impulsar-la.

Abans ens parlava de les persones, però quins altres pilars bàsics tindrà el seu partit?
Volem construir una ciutat cuidadora, que tingui unes polítiques transversals de gènere. Que s’ocupi de les persones grans i de les més joves, perquè necessitem un lideratge econòmic que els hi doni oportunitats laborals. També és necessari millorar les polítiques d’habitatge perquè les enquestes indiquen que és una de les prioritats de la ciutadania. Tenim uns preus de lloguer que actualment es troben gairebé al mateix nivell que en el moment més àlgid de la crisi de l’habitatge, per tant hem de fer unes polítiques actives quant a aquest àmbit, i això millorarà l’emancipació dels joves i facilitarà que no hi hagi problemàtiques socials. Una altra qüestió és la cohesió de la ciutat, que no només s’ha de treballar de forma urbanística, que és fonamental, s’ha de fer a través de la mobilitat i mitjançant mesures socials i econòmiques. No pot ser que hi hagi gent que visqui a Llevant o visqui a Ponent i que digui que va a Tarragona quan van al centre. Volem que tota Tarragona se senti de la ciutat. Si cada barri pot decidir per si mateix i tenir una dotació pressupostaria per fer aquelles coses que considera més importants podrà tenir una ciutat a mida de tots i totes.

Què pot oferir-li Carla Aguilar al municipi que no ho facin els altres candidats?
Ofereixo credibilitat i compromís. Tota la llista som persones implicades amb molts moviments i amb la millora de la nostra ciutat. Hem muntat aquesta candidatura per arribar a les institucions i fer aquest gran canvi. És una candidatura ciutadana, municipalista, amb un projecte especial i concret per Tarragona.

Arribat el moment, amb quins partits pactaríeu?
Arribat el moment nosaltres volem que Tarragona sigui una ciutat del canvi, així que qui vulgui col·laborar en aquesta empresa serà benvingut. Trobem impossible que això passi amb partits que fan polítiques de dretes i que es dirigeixen en altres sentits, així que el nostre projecte és el que manarà en els pactes.