Pere Segura: “La Festa Major d’Estiu és un espai per gaudir i per compartir”

Entrevista al president del Patronat de Turisme de Vila-seca

-Ja heu començat la Festa Major d’Estiu en Honor a Sant Jaume, està tot a punt?
Malament si no ho tinguéssim tot a punt. En principi, està tot llest. Com a totes les festes, hi ha coses imprevistes que passen al mateix moment i que no es poden controlar ni saber amb antelació. Per això, tenim una part de l’organització dedicada a aquests esdeveniments improvisats en els mateixos actes plantejats perquè, a vegades, succeeixen coses. Però tota la part administrativa i burocràtica està aprovada i tancada, no queda cap fil solt. Formalment, està tot a punt.

-Quant de temps hi ha de preparació de tots els actes de la Festa Major?
La veritat és que són molts mesos i cada any en són més perquè el temps de tramitació dels actes també porta més temps. Pràcticament comencem a parlar de Festa Major d’Estiu a l’hivern al voltant de nou mesos abans de la data en si. Comencem tan aviat perquè, sobretot per determinats grups musicals que volem, o parles amb ells amb una antelació de nou mesos o ja no els tens. És cert que hi ha coses que necessiten menys temps, però la majoria d’activitats s’han de planejar amb molt de temps. Per exemple, justament la setmana passada vam inaugurar una de les novetats més singulars de la Festa Major d’Estiu d’aquest any que és el nou espai que hem creat a la plaça d’Estudi. Això no ho pots fer d’un dia per l’altre perquè és un espai de micro arquitectura i no només el mateix projecte necessita temps, sinó també s’han de tindre en compte diferents factors com el funcionament de les coses, el mobiliari que s’utilitzarà i la viabilitat del pressupost, entre d’altres. Per tant, això no ho pots encetar un mes abans, s’ha de començar a moure amb una planificació mínima de 5 mesos.

-En què consisteix aquest espai que heu creat a la plaça d’Estudi?
Segueix un fil conductor de la voluntat des de fa 3 o 4 anys de la Festa Major d’Estiu per generar un espai de convivència i participació perquè les persones es relacionin les unes amb les altres. Per això, hem creat un concepte que és la Rambla de la Festa amb tres o quatre espais, que queden entrellaçats entre si. Tu pots anar caminant i gaudint de les diferents activitats. Els espais són la plaça de la Riera, la plaça d’Estudi, els jardins de la biblioteca i l’espai Cubik. En cadascun d’aquests diferents espai, la festa és diversa.

-Quines novetats destaquen per aquesta Festa Major?
Tenim moltes activitats i molt diverses. Un dels apartats més importants que tenim és el de la música perquè la música de per si ja és un element suficientment heterogeni perquè puguis buscar la màxima diversitat possible per abastar molt de públic. Tenim des de flamenc a Xavier Sarrià, també les orquestres típiques i tradicionals amb concerts i 4 sessions de DJs amb diferents temàtiques com un remember i una nit de reggaeton, entre d’altres. El que intentem és buscar la màxima amplitud de temàtiques per poder arribar a tots els públics i que cadascú tingui el seu moment en l’apartat de música de la Festa Major d’Estiu.

Un altre apartat important són les activitats familiars, que són un element de col·lisió i de cantera. La projecció de la Festa Major és la vinculació de les persones amb la festa local. Hi ha molts actes més tradicionals com el Seguici Popular, el Correfoc i els que fan les mateixes entitats. Amb les associacions tenim reunions periòdiques per parlar sobre el que es farà al Seguici i quines qüestions novedoses han pensat en realitzar. La veritat és que hi ha una línia d’interacció constant entre el Patronat de Turisme i les entitats de la ciutat. A més, enguany hem recuperat el ball parlat i és un acte que despertarà interès.

-Quanta gent hi ha al darrere en l’organització?
Hi ha molta gent. El Patronat de Turisme, els voluntaris i les entitats i associacions que participen, que sense elles no seria possible dur a terme la Festa Major d’Estiu tal i com la coneixem. Hi treballa molta gent amb l’objectiu principal d’oferir als seus veïns i veïnes el millor.

-En què us baseu a l’hora de programar els actes?
Hi ha un nucli central que és més o menys estable, que són els actes més tradicionals que, normalment, tenen poques modificacions un any respecte a l’altra. Després tenim l’aspecte de la franja d’edat, que des de l’organització hem de tindre present que s’han de realitzar activitats per a totes les franges d’edat perquè cap col·lectiu se senti desplaçat. Un altre eix té a veure amb la mateixa naturalesa de l’activitat. És a dir, si l’activitat és cultural, tradicional, musical, familiar, esportiva, etc. Amb qualsevol d’aquests dos eixos (edat i naturalesa de l’activitat) intentem no generar una qüestió concreta, sinó que les propostes siguin el més amplies possible. Sempre intentem que estigui equilibrat i que tots els grups estiguin representats.

-Vila-seca acull a molta gent de fora durant la Festa Major?
Sempre som una ciutat d’acollida i de turisme. Per tant, encara que és cert que les nostres festes les fem pensant en els ciutadans, també tenir present que són un element de projecció de la ciutat i estem molt contents d’obrir-nos cap enfora i que els visitants de fora del municipi gaudeixin amb nosaltres de la Festa Major d’Estiu. La principal gent interpel·lada són els mateixos veïns, però ens agrada que la gent de fora participi, i estem molt contents per això.

-Quins consells donaria a la gent perquè visqui la Festa Major de manera segura?
No vull donar massa consells perquè a Vila-seca, en el sentit de seguretat i d’incidències, en els darrers anys hem tingut la sort de no tindre gaire incidents i et podria dir que cap. Llavors viure la festa d’una manera segura no és cap repte a Vila-seca. Però el que sí que vull transmetre és que la Festa Major d’Estiu és un espai per gaudir i per compartir. Sobretot per gaudir de la companyia i per buscar aquells moments de retrobament amb els veïns i amb els amics perquè al final, com diu Paulo Coelho, la felicitat es multiplica si es comparteix i crec que la Festa Major és l’espai ideal per això.