Pau Ricomà: “La ciutat vol un canvi i s’ha demostrat molt clarament”

Pau Ricomà. Foto: Cedida

Quines han estat les primeres impressions després de la jornada d’ahir?

Sentim una enorme satisfacció. Estem molt agraïts a la gent que ens ha votat i a tots els que han treballat i han fet possible que això passi. La ciutat vol un canvi i s’ha demostrat molt clarament. Estem treballant perquè aquest canvi sigui una realitat.

S’ho esperaven?

Entrava dintre de les nostres expectatives. Fa temps que ERC està molt a prop de ser la força més votada. Durant l’últim acte que vam fer a la Rambla el fil conductor era transmetre a la gent que això ho teníem a tocar i pràcticament ha estat així, i s’ha produït un empat tècnic.

Quin és el següent pas?

El següent pas és que alguns partits amb una clara visió republicana han dit que volen portar a terme allò que la ciutadania demana, que no és altra cosa que un canvi molt profund. Ho hem dit tots moltes vegades, en debats, en articles, en tertúlies, i ara que tenim aquesta oportunitat toca posar-nos d’acord i fer possible aquesta necessitat.

Ens podria parlar dels possibles pactes?

Nosaltres en aquestes eleccions anàvem molt clarament fixats en el canvi i Ballesteros només parlava de banderes. Insisteixo, el que el carrer demanava era canvi. Hi ha hagut quatre partits, Junts per Tarragona, En Comú, CUP i ERC, que de manera molt clara cada vegada que hem tingut l’oportunitat hem esmenat que volem un canvi, un canvi de model i de persones i ara tenim l’oportunitat de fer-ho. La  ciutadania ens ha ofert la possibilitat de sumar junts i la nostra responsabilitat és portar a terme allò amb el que ens havíem compromès.

Han tingut bons resultats a la Part Alta, a l’Eixample i als Barris Marítims.

Hem pujat en tots els barris de manera notòria. Hem crescut a tot arreu. En alguns hem guanyat de manera clara i en altres hem pujat. Per exemple, a Campclar, que històricament no és un barri d’ERC, hem pujat d’un tres a un onze, gairebé hem multiplicat per quatre. A Sant Salvador hem passat del set al disset, amb això vull dir que hem pujat moltíssim a tots els barris. M’agradaria destacar que quan es parla de a qui representa cadascú nosaltres representem a la llista més diversa de Tarragona. La llista que representa a la perfecció com és Tarragona i la seva complexitat. Això dels barris cada vegada deixa de ser més un tòpic i hem fet arribat a la gent que ens importa moltíssim i la ciutadania ho nota.

Creu que el tema del procés ha estat clau d’aquests resultats?

Nosaltres hem plantejat tota la campanya sense esmentar aquest tema. És evident que hem fet un gran esforç i molta feina durant aquests quatre anys i considerem que el testimoniatge dels nostres líders mostra com som els membres del partit. El fet de tenir una persona com Oriol Junqueras a la presó, que cada vegada que obre la boca capta l’atenció de tothom per la generositat del seu discurs i la seva amplitud de mires i la seva visió de futur, evidentment ens ajuda. Però no hem enfocat la campanya a parlar d’això, al contrari, qui ha parlat de banderes i de forma despectiva ha estat Ballesteros.

Contemplen un repartiment a l’alcaldia entre el PSC i vostès?

No té cap sentit. Aquesta ciutat vol un canvi, no li importa el futur professional de Ballesteros. Que ell sigui alcalde més o menys temps, que ho sigui d’una manera o un altre, que ho sigui a trossos, a setmanes o a mesos, a la gent no li preocupa. La gent el que vol és canviar, passar pàgina d’una època, i ara es tracta de fer això d’una manera molt respectuosa.

Si finalment assumeix l’alcaldia, què és el primer que farà per la ciutat?

El primer que farem és el pacte d’alcaldia. Després el més important, fer de Tarragona una ciutat amb valors, honesta, transparent i participativa. Semblen coses molt ridícules però són molt reals i tenen a veure amb la vida quotidiana. Aquest canvi de paradigma té molt a veure amb que la ciutadania es corresponsabilitzi amb la gestió de la ciutat i amb que l’Ajuntament sigui prou eficient  com per poder  canalitzar totes aquestes qüestions. Farem als ciutadans partícips d’aquest canvi  i estic seguríssim que ho acceptaran molt gustosament.

Per tal de poder governar, a banda dels partits independentistes necessitaríeu el suport d’En Comú. Són positius en aquest tema?

Això encara està per cosir. Aquí hi ha una cosa molt clara i és que tots hem expressat d’una manera molt evident què és el que volem. Tots hem parlat de participació, de consell de districtes, de cohesionar la ciutat, de fer de la cultura el gran motor de la ciutat. Som partits molt diferents però tenim tantes ganes de canvi que confiem que puguem arribar a un acord i així governem.