Isabel Lázaro, presidenta de VOX Tarragona: “Un nen ha de tenir un pare i una mare, no dos pares o dues mares”

A finals de gener van presentar públicament VOX Tarragona.

La presentació va anar genial. Va venir més gent de la prevista. Hem rebut milers de felicitacions.

El seu partit va estar a punt de desaparèixer després de la derrota d’Aleix Vidal-Quadras a les europees. Com ha sigut el procés de ressorgir de nou?

El partit va néixer al 2014. Els hi faltaren solament mil vots per aconseguir l’escó parlamentari europeu. Hi hagué una petita crisi, i a partir de llavors, el partit ha anat evolucionant a nivell provincial. Tenim comitès executius en totes les províncies. És un partit que acaba de néixer, tenim quatre anys de vida, som molt joves. A Tarragona, de fet, som “uns bebès”, ja que vam néixer el dia de la presentació, el 28 de gener. Tenim gent molt bona i amb moltes ganes de treballar, amb bones idees i les coses molt clares. A més, tenim moltes possibilitats de créixer.

Els posicionen com a ultra dreta…

No vull entrar a defensar-nos d’aquests estigmes i etiquetes. Ho demostrarem amb fets, ens presentarem i la gent ens coneixerà, i aquestes etiquetes desapareixeran i veuran que VOX no és un partit d’ultra dreta. És una etiqueta negativa, com si fóssim violents, i és tot el contrari. Som pacifistes, estem en contra de qualsevol violència.

Són l’alternativa del PP?

Ens agradaria molt. Jo diria que sí. El PP és un partit de dretes amb massa complexes.

Què els diferencia d’altres partits polítics?

Tot. Ens dediquem més a fer coses que no discursos, ens diferencien els fets. Tenim una ideologia molt clara i concisa. No vacil·lem en la nostra manera de pensar. Estem buscant una millora per a tots els espanyols.

I en què es basa la seva ideologia?

No volem posar-nos l’etiqueta de partit d’esquerra o de dreta. Tenim una ideologia conservadora liberal. Hi ha gent d’esquerres que està venint a nosaltres.

I quins valors regeix el seu partit?

Cuidar els avis, el dret a la vida, la cortesia, la igualtat entre tots els espanyols… Recuperar tot el que ens van ensenyar els nostres pares i que s’està perdent avui dia.

VOX és un partit feminista?

Les dones de VOX som feministes. No creiem en el feminisme que es creu avui dia, el que ens volen vendre, sinó el que reconeix la RAE (Real Academia Española) i que es basa en la igualtat de drets i obligacions entre homes i dones. Nosaltres creiem en la igualtat d’oportunitats.

Diuen que volen “Fer Espanya Gran una altra vegada”.

El problema nacional amb Catalunya, la divisió nacional… Tot això està empitjorant les coses. A Catalunya, hi ha divisió social i també empobriment: estan marxant empreses. No ho compartim. Creiem en una nació unida i VOX sempre ho ha defensat i ho continuarà fent.

I quina és la principal preocupació que té el seu partit?

Són tantes les coses que s’han de solucionar… Ens preocupa molt la immigració: hi ha d’haver un control. No veiem just que tinguin uns avantatges que els espanyols no tenen. No defensem que no vinguin, però han de tenir les mateixes obligacions perquè tinguin els mateixos drets que nosaltres. És una qüestió de justícia.

També proposen una reforma electoral i un nou model d’estat.

La reforma electoral s’ha de fer. Eliminaríem el Senat perquè considerem que no serveix. Volem un model mixt: representació local o provincial, i per l’altra banda, una de nacional. També volem una reforma constitucional: volem la supressió de les autonomies. Tot i això, sabem que és impossible i el que demanarem és la devolució de les competències de les autonomies al govern de la nació: educació, sanitat i justícia.

Per què?

Perquè creiem que tots els nens d’Espanya han d’aprendre el mateix perquè som un estat. Els nens d’Andalusia tenen uns llibres completament diferents als de Galícia o Castilla. A més, a Catalunya s’està adoctrinant als nens. És evident, hi ha proves. Ara començarem una campanya en contra de l’adoctrinament. L’educació, com la justícia i la sanitat han de ser nacionals.

De debò creu que s’adoctrina a les escoles catalanes?

Sí, estem convençuts d’això. Hi ha denúncies i tenim proves. Acabem de veure com a les escoles s’han posat cartells de “Llibertat als Presos Polítics”, però a Espanya no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos. Portes endins a casa, que cadascú digui el que cregui, però a una escola, això no, perquè no és així.

Un dels seus plats forts és la matèria en defensa

Defensem la defensa. La defensa d’una nació és molt important. Estic molt orgullosa de l’exèrcit espanyol i de les tasques solidàries que fa en molts països. Hi ha d’haver més inversió per a la defensa.

Vostè seria partidària del servei militar obligatori?

 És un tema molt delicat. Al programa no ho portem. Si m’ho preguntes personalment crec que un mes o dos seria necessari. Veient la generació que hi ha avui dia, crec que tant a homes com a dones, els hi aniria bé.

Són molt crítics en la lluita contra el terrorisme.

Tenim una cultura i l’hem de defensar contra els islamistes radicals. A VOX pensem que no hem de donar terrenys perquè construeixin mesquites. No és per a res, però quan anem als seus països no ens ho permeten. No ens donen facilitats, fins i tot, ens hem de tapar. Els immigrants tenen més beneficis que els espanyols. No és just.

La defensa de la vida. Avortament 0?

Tenim molt clar que no volem l’avortament, defensem la vida des del moment de la seva gestació. Quan algú està gestat, ja té vida. Tot i això, a VOX hi ha diferents sensibilitats sobre aquest tema.

Però hi ha matisos… Una dona que ha estat violada no pot avortar?

Encara no ho hem elaborat a la ponència i suposo que hi haurà alguna excepció o sensibilitat. El nostre principi és la defensa de la vida.

Tampoc estaran d’acord amb els ventres de lloguer…

És una aberració per a la dona. Que per una banda, s’admeti l’avortament i per l’altre, es lloguin ventres de lloguer… És una qüestió molt personal, però havent-hi tanta gent que vol tenir fills i que els han de buscar a milers de llocs perquè no poden tenir-ne… Però si no el vols tenir, dóna’l en adopció,  hi haurà molta gent que el voldrà i no acabis amb una vida que pot ser meravellosa.

Una família ha d’estar composada per un home i una dona?

No estem d’acord que s’utilitzi el concepte de “matrimoni homosexual” quan matrimoni és la unió entre un home i una dona. Pot anomenar-se d’una altra forma, com per exemple, unió domèstica. No ho contemplen ni l’Església ni el diccionari. Tot i això, sabem que és un fet real de la societat i que existeix i ho respectem.

Una parella homosexual pot tenir fills?

Un nen ha de tenir un pare i una mare, no dos pares o dos mares. Potser és per l’educació que he rebut… Però també entenc que el concepte de la família avui dia ha variat: hi ha famílies monoparentals, separacions…

Es presentaran a les municipals del 2019?

Sí.

I vostè encapçalarà la llista?

Encara no ho hem decidit. Tot i això, tenim un bon  programa i moltes idees. Tenim possibilitats, som molt positius en aquest sentit. Estem molt convençuts que aconseguirem molts vots a Tarragona.

Seran la sorpresa de l’Ajuntament?

Podríem ser-ho, sí. I és més, la serem.

Creu que hi ha fractura social a Tarragona?

Hi ha fractura social a tot Catalunya. S’ha obert una esquerda enorme. No era necessari tot això, sempre s’ha viscut molt bé a Catalunya.

Tabarnia.

Personalment és una cosa que quan ho vaig sentir per primer cop, em va fer gràcia. És un efecte mirall per als ideòlegs independentistes. Conforme ha anat avançant, la gent ha anat veient que això és possible a la Constitució.

Possible?

Sí perquè la Constitució podria acollir Tabarnia com a nova comunitat autònoma. Tot i això, no crec que sigui possible, encara que la Constitució sí ho contempli. VOX no hi està d’acord perquè volem la supressió de les autonomies, però simpatitzem amb l’efecte mirall.

Què pot donar VOX als tarragonins?

Moltes coses. La nostra primera intenció és parlar amb la gent i citar- nos amb les associacions de veïns i veure quines necessitats tenen. Podem fer moltes coses per Tarragona, ja que en necessita moltes.

Un dels últims actes on s’ha vist VOX Tarragona ha estat a l’acte de Societat Civil Catalana a Cambrils. Com va viure aquell dia?

Em va semblar molt trist el que passava fora. Els que defensen la llibertat i el dret a decidir són els que després no permeten que els altres ens expressem. Va ser un boicot a l’acte. L’adoctrinament existeix i és un tema que seguirem treballant perquè hem de conscienciar a la gent que això no pot continuar.