?Entrevista a Rocío Mota, representant de la província de Tarragona al certamen Miss Curvys International: “Fins ara la moda ha estat injusta amb les dones plus size”

Rocío Mota, representant de la província de Tarragona al certamen Miss Curvys International. Foto: Cedida

Expliqui en què consisteix el certamen.

Miss Curvys International és un certamen de bellesa similar al de Miss Espanya, però amb noies curvys.

Quin és l’objectiu de Miss Curvys?

Es va crear per reivindicar que les noies amb corbes també som boniques i tenim dret a fer-nos un lloc a les passarel·les. Volem que es fabriqui roba per a nosaltres i així puguem veure’ns  i sentir-nos més guapes. Sempre defenso que una persona pot ser igual de bonica amb una talla 38 que amb una 44, i això és el que hauríem de defensar tots.

Quan tindrà lloc l’esdeveniment?

El 22 de novembre a Benalmádena, Màlaga. Encara estem buscant espònsors a la pàgina de Miss Curvys Internacional Tarragona per continuar creixent i donar-nos a conèixer. En total som unes 26 participants i soc la pionera de la meva província, Tarragona.

Per què va decidir presentar-se?

Vaig veure el certament per televisió i em va picar la curiositat. Vaig posar-me en contacte amb l’organització i em van comentar que Tarragona no havia presentat mai cap candidatura, així que vaig decidir animar-me perquè mai he tingut complexes, sempre dic que com tu et sents és el que reflecteixes, i jo em sento molt bé i soc molt feliç.

Què significa per vostè representar a la província de Tarragona?

És un orgull. Soc nascuda a Tarragona i filla de pares sevillans i extremenys. Sempre he dit que soc molt mediterrània, i que aquesta terra no la canviaria per res. Poder representar a la meva província és el màxim.

Què espera aconseguir?

Espero que es doni veu a les dones amb talles grans, que no només es vegi a la televisió mitjançant un reportatge, sinó que tingui una continuïtat.

Es dedica professionalment al món de la moda?

No, treballo netejant un supermercat, però ara m’estan arribant ofertes relacionades amb el món de la moda tot i que al tindre tres fills no li puc dedicar el temps que m’agradaria. Crec que aquesta experiència quedarà com un record,

Què significa la moda per vostè?

Fins ara la moda ha estat injusta. He patit molt per poder trobar uns pantalons, una samarreta, o uns sostens bonics. Per què he de portar sostens d’àvia, per què he de vestir-me amb calces lletges? Per què uns texans em costen 40 € només per ser de talla gran? Per mi la moda fins ara ha estat un càstig, una cosa lletja, i vull que això canviï, que les grans marques s’adonin que les dones reals som totes, les que surten per televisió i les que no. Reconec que avui dia la moda ha avançat una mica, hi ha grans marques, les quals no imaginava que fessin roba de talles grans, com Mango, que ara té la col·lecció Violeta by Mango, o Victoria’s Secret, que tindrà una línia d’àngels plus size, i això és un pas gegant.

Es veu guanyadora?

No, hi ha noies molt guapes. Sempre dic que si no m’emporto el de guapa, m’emportaré el de simpàtica (riu). La veritat és que no sé si guanyaré, però em sento guanyadora perquè aquesta experiència no la pot viure tothom. Estic coneixent a moltes persones, a les meves companyes del certamen, aprenent com és una passarel·la des de dins o un backstage.

Creu que vivim en una societat estereotipada?

Moltíssim, però en molts aspectes, no només en la moda. Si mires sèries de tv no veuràs a cap protagonista que no estigui primeta, no hi ha cap noia plus size. Les presentadores també són primetes, i quan alguna té una mica més de pes que les altres la posen a dieta perquè tothom vegi com perd pes. No es valora si és bona presentadora, sinó com perd pes. El sobrepès no és saludable, tots els límits són dolents, però ja estem farts d’estereotips que no porten enlloc.

Ha patit cap mena de rebuig o insult pel seu físic?

Crec que gràcies a la meva actitud no n’he patit mai. Però sí que tinc coses al cap, com quan algú riu pel carrer i penses que se’n burla de tu, o evites menjar pel carrer perquè noto les mirades de la gent. Algú et mira i penses que és perquè t’està jutjant i potser simplement ha creuat mirades amb tu o et mira perquè et veu guapa. Sempre tens pors quan creixes amb una mica més de pes que la resta.

Com es defineix?

Com una persona extravertida, lluitadora i valenta. Visc sola des dels 18 anys, amb la meva mare a 800 km. Soc molt treballadora, no m’ha faltat mai feina.

Què els diria a les persones que se senten malament pel seu físic?

El meu lema: El que tu sents que ets, és el que reflecteixes al món. I el cap, com a mínim, paral·lel al terra, mai cap avall, mai.  Gorda només és un adjectiu, com alta, baixeta o morena.