Albert Rodríguez: “S’hauria de reordenar adequadament el tema de l’oci nocturn”

President de l’associació Nova Unió de Comerciants i Empresaris de La Pineda

Albert Rodríguez, president de l’associació Nova Unió de Comerciants i Empresaris de La Pineda. CEDIDA

En quina situació es troba actualment el comerç de La Pineda?

Tenim molta estacionalitat. A vegades ens trobem que entre l’octubre i Setmana Santa estem una mica deixats de la mà de Déu i no es fan gaies activitats. Nosaltres no som una comissió de festes en el sentit que no ens dediquem a organitzar esdeveniments perquè no tenim ni capacitat ni força per fer-ho. Aleshores reclamem una mica d’iniciativa per part de l’Ajuntament i no només promoure la temporada alta sinó dinamitzar també el comerç en temporada baixa. Ja es fa alguna iniciativa com el pessebre de sorra, però s’ha de treballar més en aquesta línia.

Fa uns dies va haver-hi un fort temporal que va deixar importants destrosses a la façana marítima. Com ha afectat?

En aquests moments estem en estat de xoc. Ens ha afectat als comerços de primera línia de costa i estem preocupats pel que pugui passar a la platja, sobretot de cara a Setmana Santa. Hi ha hagut moltes destrosses al Passeig Marítim i als locals comercials. Ens preocupa com es repararà tota la infraestructura, des de la dutxa fins als passejos. Ara s’està netejant, però hi ha molta feina per fer.

També ens preocupa que la solució que se li dona cada any des de l’Ajuntament i l’autoritat portuària d’anar afegint sorra reiteradament és només una part de la solució. Cada any els temporals de llevant la tornen a retirar. Aleshores s’ha de buscar una solució estratègica, que això ho hauran de decidir els especialistes. Hi ha qui proposa gran inflables d’aigua que només s’omplen quan hi ha un temporal per tal de frenar les onades o allargar algun dic. Nosaltres demanarem una reunió urgent amb l’alcalde o qui ell delegui per demanar-li informació sobre com s’ha d’estabilitzar la platja de La Pineda perquè és la nostra principal font d’ingressos.

Quines coses creu que es podria millorar del comerç a La Pineda?

Darrerament a La Pineda estem veient un envelliment dels nostres turistes. L’edat mitjana de la gent que ens visita és cada vegada més alta i això vol dir que en algun moment s’aturarà i començarà un declivi. És cert que som una destinació turística familiar, tenim un certificat i s’ha de tenir cura de quines activitats es fan, però creiem que s’hauria de reordenar adequadament el tema de l’oci nocturn i que hi hagi la possibilitat que la iniciativa privada es dediqui a obrir aquest tipus de negocis en unes zones controlades i amb una sèrie de normatives que facilitin la convivència amb els veïns. Aquesta és una de les nostres peticions.

També ens preocupa la millora de serveis i l’oferta lúdica a les platges. Si mirem altres municipis com Salou o Cambrils, aquí no tenim cap empresa ni cap licitació anual perquè hi hagi motos aquàtiques, un paracaigudes amb una llanxa o una escola de pàdel surf. Això no ho hem de fer nosaltres, ho podem demanar a l’Ajuntament i ells seran qui trauran la licitació o no a concurs públic. Sorra i platja no és suficient, creiem que s’ha d’ampliar.

L’Ajuntament us ajuda als empresaris i als comerciants?

L’Ajuntament el que ha de facilitar són els mitjans perquè la gent vingui i fer una regulació perquè no sigui molt complicat obrir un negoci. Això ho fa i som els comerciants els que hem de fer coses i prendre la iniciativa, però és cert que aquest engranatge es pot millorar. El que s’ha de fer és procurar fer més activitats entre l’octubre i Setmana Santa i també entre l’abril i juny, que és quan més patim.

Nosaltres no som una comissió de festes, no tenim un pressupost elevat ni tants socis com per dedicar-nos a organitzar totes les activitats de dinamització a més de fer la nostra activitat privada a la qual ens dediquem. Aquí fa falta una mica més d’empenta, no només concentrar la dinamització turística i comercial als mesos d’estiu i a la zona hotelera. La Pineda és molt llarga i ho necessitem per tot arreu, tant a la zona hotelera com a la zona residencial. Paguem impostos tot l’any i s’han d’optimitzar, però s’ha d’intervenir molt més en aquests períodes de temporada baixa.

Quines iniciatives es poden tirar endavant per fomentar el comerç de La Pineda?

Per exemple, activitats familiars els caps de setmana en temporada més baixa, sobretot entre abril i juny. Es podrien portar parcs lúdics pels nens amb inflables i nosaltres estaríem implicats en l’organització i des dels comerços podríem editar una sèrie de vals perquè la gent que vingui a consumir al nostre comerç tingui un preu més econòmic per accedir-hi. També es poden fer concerts, cercaviles musicals o moltes altres coses. Ja es fan a l’estiu, el que s’ha d’intentar és que no només es facin a l’estiu.

Per acabar, aquest any hauria de començar la construcció del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca. Com afectarà el comerç quan sigui una realitat?

Tot el que sigui incrementar l’activitat en aquesta zona és benvingut. Si es comença a construir, ens afectarà de manera positiva. Primer perquè la gent que ve a fer la construcció s’instal·la a les localitats pròximes i el comerç en surt beneficiat. I segon perquè, un cop estigui acabat a mitjà o llarg termini, l’únic que fa és millor la costa Daurada com a pol d’atracció turístic.