El PSC es marca com a prioritat revertir les retallades en sanitat

Un dels altres objectius és la millora dels CAPs de la Granja, Bonavista i Jaume I

El Partit dels i les Socialistes de Catalunya s’ha marcat com a prioritat revertir les retallades en sanitat d’aquests últims 10 anys. El candidat socialista per la demarcació, Rubén Viñuales, ha denunciat la reducció d’un 27,5% en la despesa de salut, per part de la Generalitat des de 2010. És per això, que els i les socialistes defensen arribar al 7,2% del PIB en salut, que actualment està en el 3,7%, i augmentar la despesa sanitària en més d’un 20% per incrementar-se de 1.374€ per habitant per any a 1.700€. Viñuales defensa que és l’hora de canviar l’orientació del sistema: “És necessari tornar a posar a les persones en el centre de les polítiques sanitàries per garantir l’accés als mateixos serveis i per tenir les mateixes oportunitats”.

Per al PSC, l’atenció primària és un servei de proximitat, el puntal del sistema sanitari català i un mur de contenció que evita el col·lapse hospitalari. Per aquest motiu, el candidat socialista afirma que, si es produeix el canvi que Catalunya necessita, es destinarà el 25% del pressupost de salut a l’atenció primària: “Els CAPs han de ser l’eix vertebrador del sistema i per fer-ho s’han d’incrementar els recursos materials i, sobretot, humans”. Els i les socialistes també es comprometen a reforçar els programes de prevenció, ja que en aquest any de pandèmia, els programes de detecció s’han vist reduïts dràsticament. “Ara és el moment de destinar-hi més recursos que mai”, afirma Viñuales.

El conseller del Grup Municipal Socialista, Mario Soler, ha explicat que l’única manera d’acabar amb aquests “10 anys d’abandonament” per part de la Generalitat és votant a Salvador Illa. Per al PSC, un d’aquests exemples és el CAP de la Granja, al qual ja s’han cedit els terrenys des de fa quasi dos anys i encara no estan contemplats en els últims pressupostos de Catalunya, aprovats per Junts, ERC i Comuns. Soler insta a Ricomà a deixar de tapar les vergonyes de la Generalitat i a reclamar les millores que els CAPs de la ciutat necessiten: “En aquests últims mesos hem assistit a moltes concentracions davant dels diferents CAPS de la ciutat i a totes el que es reclama és revertir les retallades. Per això, és més necessari que mai anar a votar, perquè la sanitat catalana torni a ser el que era”.

El conseller socialista reclama que la ciutadania ha de poder ser atesa pel seu CAP en menys de 48 hores: “En aquests últims 10 anys, s’han reduït al Camp de Tarragona 261 llocs de treball a l’atenció primària. És més necessari que mai aquest canvi de model que aposti per la millora de les condicions laborals als centres d’atenció primària”. A més, denuncia que el personal sanitari ha vist reduït el seu poder adquisitiu quasi un 20%, segons dades de l’Institut Català de la Salut.