El Port de Tarragona rep 1,5 MEUR de la Unió Europea per a la renovació sostenible de l’antic edifici de l’Autoritat Portuària

A finals de l’any 2018 la Direcció d’Infraestructures i Conservació del Port va presentar la idea a la Unió Europea detallant cadascuna de les actuacions sostenibles en què està basat el projecte

Plànol visual de l'edifici de l'Autoritat Portuària. Foto CEDIDA

El Port de Tarragona ha rebut 1.606.450,04 euros de la Unió Europea mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a la realització del projecte de renovació energètica d’edificis i infraestructures, concretament la rehabilitació amb criteris sostenibles de l’antic edifici d’oficines de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

A finals de l’any 2018 la Direcció d’Infraestructures i Conservació del Port va presentar el projecte a la Unió Europea detallant i emfatitzant cadascuna de les actuacions sostenibles en què està basat el projecte. Al juliol de 2019, el FEDER va emetre un informe favorable relatiu a l’expedient presentat pel Port de Tarragona. A partir d’aquest moment, el Port té un termini màxim de trenta-sis mesos per a la realització de les obres.

El projecte incorpora els criteris d’ecoeficiència obligatoris pel Decret 21/2006 de la Generalitat de Catalunya relatius a l’aigua, energia, materials i sistemes constructius i els residus, objectius incorporats al Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 presentat recentment pel Port de Tarragona.

Alguns dels conceptes que han fet possible aquest suport econòmic, per part de la Unió Europea, són la rehabilitació integral de l’edifici donant la màxima importància a l’eficiència energètica mitjançant un sistema que permet aïllar tèrmicament la façana a la vegada que dóna una funció impermeabilitzant. També s’ha projectat dotar l’edifici d’una fusteria amb trencament de pont tèrmic i envidriament amb vidre càmera amb lluna exterior de control solar i baixa emissió, i s’eliminaran la totalitat de ponts tèrmics.

Totes les intervencions tenen com a objectiu aconseguir que l’edifici tingui prestacions energètiques de forma passiva, amb el suport de les instal·lacions per aconseguir les condicions òptimes pel desenvolupament de l’activitat prevista a l’interior de l’edifici.

Estat actual de les obres

Les obres de l’antic edifici de l’Autoritat Portuària de Tarragona es troben en la fase de finalització en el tractament i tancaments de la façana. Cal dir que a hores d’ara ja s’està executant la distribució dels interiors i l’execució de les instal·lacions de climatització, electricitat, comunicacions, lampisteria, seguint la política mediambiental detallada al Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 del Port.

Paral·lelament a les zones on ja s’han realitat les instal·lacions es procedeix al tancament dels falsos sostres.

El director d’execució i responsable del departament d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona, Daniel Vera, explica que les obres s’han situat dins dels objectius de sostenibilitat específics per millorar l’eficiència energètica del nou edifici.

Vera, afegeix que es preveu, que a finals d’estiu, es passarà a la darrera fase de construcció que comprendrà l’execució dels acabaments, paviments, revestiments de parets, i retocs finals dels treballs de fusteria. Les obres tenen una finalització prevista cap a finals d’aquest 2020.