Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

El CAT comença la inspecció de la canonada principal

Avatar photo

Aquest dilluns 15 de juny el CAT ha reprès les actuacions d’inspecció de la canonada principal, suspeses per l’estat d’alarma, per comprovar l’estat de la infraestructura en un tram de 75 km

Després d’haver hagut de suspendre la revisió de la canonada el passat mes de març a causa del coronavirus, el CAT ha reprès la inspecció de la canonada principal entre el punt de captació a Camp-redó i Tarragona. Un tram de 75 km que es revisarà a través d’un sofisticat sistema de camps electromagnètics que permetrà conèixer amb precisió l’estat estructural de la infraestructura i poder, de manera predictiva, realitzar actuacions de reparació abans no col·lapsi l’estructura com va passar a l’avaria del passat 3 de gener. Es tracta d’un sistema de presa de dades a través d’un sistema d’auscultació de tota la canonada principal, i que posteriorment es tracten comparant-les amb unes calibracions prèvies de les conduccions. A la canonada en servei i mantenint unes condicions hidràuliques determinades, s’introdueixen uns dispositius a l’interior i que, impulsats per la pròpia aigua, s’emeten uns camps electromagnètics per detectar distorsions en el material d’acer pretesat i acer armat.

La revisió exhaustiva del tram principal de la xarxa de distribució del CAT suposa una inversió de 2,25 milions d’euros. Es tracta d’un projecte que ja estava previst per dur a terme en els propers anys però que a causa del trencament de la canonada a inicis d’any s’ha optat per prioritzar-lo i executar-lo amb caràcter d’urgència en una primera fase de diagnosi. La segona fase, prevista per l’any 2021-2022, consistirà en la implantació d’un sistema de detecció online en continu que alerti de l’evolució estructural de la canonada. El cost de tot el projecte, d’aproximadament 5,5 M€, s’assumirà a través de la subvenció del 50% que va atorgar l’Agència Catalana de l’Aigua al CAT.

D’altra banda, el CAT ja coneix els resultats de l’estudi encarregat al CSIC per saber les causes del col·lapse de la canonada. Les causes confirmen el que ja va avançar el CAT poc després de l’averia. L’estudi conclou que es va produir una contaminació del terreny de la finca per on passa la conducció principal produïda pel rec amb aigua amb una concentració de clorurs alta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les Borges i Juneda celebren consultes populars per a decidir si obren les piscines municipals aquest estiu

Notícia següent

La Policia Portuària del Port de Tarragona estrena uniforme

Notícies relacionades