Santa Tecla 2020: botiga online, actes amb inscripció i Teclatapa a l’Anella

Els actes més tradicionals tindran un caràcter restringit però es podran seguir des de casa

Pau Ricomà i Xavi González durant la presentació del programa de Santa Tecla. MAURI.

Aquest matí s’ha presentat al Teatre Tarragona la programació de les Festes de Santa Tecla, que tindran lloc entre el 15 i el 24 de setembre. En l’acte hi ha participat l’alcalde i conseller de cultura, Pau Ricomà, i el Cap de Cultura del consistori, Xavier González.

 

Enguany, degut a la situació derivada de la covid-19, el govern municipal ha preparat i adaptat la Santa Tecla de la mateixa manera que ho va fer el passat agost, per Sant Magí. Ricomà ha defensat que “teníem clar que volíem celebrar la Festa Major, però havia de ser segura”, i que per tant “aquest any la gent no podrà sortir al carrer a veure què troba, sinó que els actes tindran aforament limitat i inscripció prèvia”.

 

Els actes tradicionals, des de casa

Els actes institucionals es mantindran igual que la resta d’anys, tot i que s’adaptaran a les mesures dictaminades. La Crida, que se celebra el 15 de setembre a les 19h, canvia excepcionalment d’espai i es farà a les Muralles. No serà obert al públic i només hi podran assistir les persones homenatjades, tot i que es podrà seguir a través de Tarragona Ràdio i les xarxes socials municipals. El Pregó, que enguany té l’actriu Agnès Busquets com a protagonista, repetirà al balcó de l’Ajuntament de Tarragona i comptarà amb la tradicional tronada posterior. Per seguir-lo, s’hi instal·laran 600 cadires, que es poden reservar a cultura.tarragona.cat/invitacions. En cas que la demanda sigui superior al nombre de seients, es farà per sorteig.

 

Els principals actes de Santa Tecla 2020 es faran a l’aire lliure, amb seient reservat i aforament limitat. El Teatre Auditori del Camp de Mart acollirà els concerts principals, la majoria dels quals ja tenen les entrades esgotades, i com a novetat hi haurà barraques el dia 22, en dues sessions (18h i 21:30h). Els Jardins de la Casa Canals absorbiran els actes que tradicionalment tenien lloc a l’Antiga Audiènica: presentacions, documentals i sessions de contacontes. Per la seva banda, a La Palmera es trasllada el programa de la Capsa de Música, com la semifinal del Sona9 o una sessió de jazz. Per últim, durant sis dies la Terrasseta del Parc Saavedra oferirà una programació de música, cine i música adreçat al públic familiar.

 

Pel que fa als actes programats directament per l’Ajuntament les invitacions estaran disponibles a partit del dijous 10 de setembre les 11h a cultura.tarragona.cat/invitacions

 

Hi haurà balls parlats, matinades i música

Una de les grans apostes de la programació d’enguany és que podrem gaudir dels parlaments inèdits de tots els balls parlats, tot i que des de la pantalla. Hi haurà Ball de Dames i Vells, Ball de Sant Miquel i Diables, Ball de Pastorets, Ball de Gitanes, Ball de Serrallonga, Sebastiana del Castillo. La Moixiganga serà l’únic que es podrà veure en directe, en dues representacions al Seminari. Tots els parlaments seran retransmesos per Tac12 i Tarragona Ràdio.

 

Com a novetat, el dimecres 23 de setembre i coincidint amb l’hora que entra el Braç de Santa Tecla a la Catedral, s’encendran més de 1.000 voladors des de diferents terrats de la ciutat. I a banda de la tronada del Pregó, que es realitzarà a la Plaça de la Font, la de la Crida i la del final de festes seran des de llocs indeterminats, tot i que es retransmetran per les xarxes socials municipals.

 

Les matinades dels dies de Santa Tecla i de la Mercè escamparan els sons per diferents carrers i places, mentre que la música més tracicional es podrà escoltar a través del Traditrenet, un trenet amb les colles gralleres locals que passarà per tots els barris de Tarragona entre el 17 i el 20 de setembre. 

 

Programació especial als teatres

Com ja és habitual, durant aquestes festes s’estrenaran noves propostes teatrals. A la Sala Trono/Armanyà s’hi presenta un doble cartell per a tots els públics amb La Marató de Nova York No cal anar a l’Havana. Els escenaris dels Jardins del Teatre Metropol i el Teatre Tarragona comptaran amb actes de petit format, d’una banda i de música de la TGN Big Band i la Cobla Reus Jove, entre d’altres, al Tarragona.

 

Botiga online del marxandatge

Per tal d’evitar aglomeracions, l’Ajuntament ha engegat el web labotigadesantatecla.cat, on es podrà comprar el marxandatge oficial de les festes i recollir-lo a l’Stand del Teatre Tarragona, sense la necessitat de fer cues.

 

El Tecla Tapa es converteix en l’Anella Tapa

Ricomà ha deixat clar que durant les festes, els bars i restaurants continuaran tancant a la 1 de la matinada, i que no hi haurà barres ni es podrà beure alcohol pel carrer. Per reforçar-ho, en uns dies publicaran el decret amb la normativa i les sancions actuals, i s’habilitarà un dispositiu de vigilància, sobretot pels dies més crítics, com el 21 a la nit.

 

Pel que fa al Tecla Tapa, el conseller de Cultura ha destacat la importància que aquest esdeveniment té per a les comparses i el Carnaval, i ha explicat que enguany s’ha canviat la Plaça Verdaguer per l’Anella Verda. L’Anella Tapa s’inaugura aquest cap de setmana, i comptarà amb aforament limitat i totes les mesures de seguretat i higiene necessàries.

 

Les visites guiades entren amb força a la programació

Una altra de les propostes interessants i segures que han entrat amb força a la programació d’enguany són les visites guiades, que ja es van dur a terme per Sant Magí. Les empreses de serveis culturals com han presentat una oferta variada de propostes per a apropar la història de Tarragona i de la seva festa als seus habitants, entre les quals hi ha el Pont del Diable, la història dels castells o l’arqueologia de la ciutat.

 

La tuitaire convidada

Un any més, a través del Twitter de Tarragona Cultura (@TGNcultura), es podran conèixer les recomanacions de la Tuitaire Convidada. Enguany serà la Maria Roig Alsina, especialista en la recuperació, la restauració i la reutilització de pel·lícules domèstiques del segle XX.