Creu Roja Tarragona incrementa un 150% les entregues d’aliments a famílies

L'entitat atén més de 10.500 persones a la demarcació en el primer mes de pandèmia, un 60% de les quals són gent gran

La Creu Roja Tarragona ha incrementat un 150% les entregues d’aliments a famílies en situació de vulnerabilitat arran de la crisi del coronavirus, fins a les 2.000 a la demarcació. Fins el 24 d’abril, l’organització humanitària ha atès 10.735 persones en diferents àmbits, de les quals un 60% han estat majors de 65 anys. La coordinadora provincial, Anna Sabaté, ha apuntat a l’ACN que la vulnerabilitat de la gent gran no està especialment condicionada a factors econòmics, sinó que és per raons físiques, que els impedeix anar a comprar, i perquè no tenen una xarxa familiar i veïnal que els pugui portar el menjar a casa. La bretxa digital també fa que no puguin comprar per internet.

“Abans de la crisi, ateníem unes 800 famílies, i ara se n’han afegit 1.200 més. Més de 4.000 persones han rebut ajuda alimentària de la Creu Roja aquest mes”, concreta Sabaté. Moltes famílies necessiten l’ajuda de l’entitat per poder menjar perquè s’han quedat sense ingressos en perdre la feina pels ERTO o en no haver començar a treballar amb l’inici de la temporada turística.

A aquestes, també s’han d’afegir “les persones que estaven en una situació fràgil” o sobrevivien a partir de l’economia submergida. “Persones que cuidaven nens o gent gran, o que netejaven cases, com que són feines presencials, s’han deixat de fer”, comenta. Una situació que especialment afecta “dones monoparentals”.

Però segons Sabaté, el col·lectiu que està requerint més atenció per part de l’organització és el de la gent gran. De fet, apunta que el 60% del total de persones ateses són majors de 65 anys. La coordinadora provincial defensa que “és important que les persones grans puguin sortir del confinament”. “No som experts i algú dirà quan ho han de fer, però la situació que estan vivint tindrà conseqüències per a la seva salut”, adverteix. En concret, esmenta que l’aïllament pot provocar que perdin més la memòria i es despistin amb més facilitat, o que la falta de moviment els pot provocar problemes físics.

Els equips de treball, al límit

La crisi de la covid-19 està obligant a fer un sobreesforç a les entitats socials com la Creu Roja. “Ens costa molt que els equips entenguin que han de descansar, però ho procurem”, apunta. Part del voluntariat que tenen són jubilats, amb la qual cosa la majoria s’han hagut de quedar a casa en ser col·lectiu de risc. “Ho cobrim amb gent jove. Moltes persones han manifestat interès en col·laborar i les incorporem amb tota el rigor”, admet. En el darrer mes han rebut fins a 200 sol·licituds per fer voluntariat. “Estar a primera línia té el seu risc i nosaltres no som immunes”, exposa Sabaté.

Part de la tasca que duu a terme el voluntariat és fer trucades telefòniques als usuaris, especialment gent gran i famílies amb infants, per comprovar el seu estat de salut i detectar possibles necessitats. En el darrer mes han fet quasi 9.000 trucades a nivell de la demarcació de Tarragona.

Una feina que Sabaté creu que s’allargarà durant molts mesos, fruit de la profunditat que tindrà la crisi sanitària. “Estem en UCI social”, assegura. En aquest sentit apunta que la coordinació que estan desenvolupant amb les diferents administracions és “desigual” i alerta que caldrà que totes facin molts esforços “perquè el que més preocupa és què passarà d’aquí un o dos mesos”. La responsable de l’entitat afirma que “és important que s’implementin polítiques perquè es pugui sortir de la situació perquè això serà molt llarg”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Trono es reinventa i tanca la temporada amb un 80% d’ocupació

Notícia següent

Àpats a domicili per contrarestar pèrdues i incertesa sobre la reobertura dels restaurants a Girona

Notícies relacionades