CCOO vol que s’investigui IQOXE pel conjunt d’accidents

El sindicat presenta un escrit a la fiscalia on també es queixa del "bloqueig" de l'empresa a l'activitat sindical

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha presentat aquest dimecres un escrit a la Fiscalia de Tarragona en què reclama investigar l’empresa de forma genèrica pel conjunt d’accidents dels darrers mesos.

Segons el sindicat, aquests incidents responen a una “estratègia de maximitzar beneficis i reduir costos” que compromet la seguretat dels treballadors, tal com va succeir, diu, en l’explosió del gener en què van morir tres persones i en l’accident de principi de juliol on va morir un treballador d’una empresa subcontractada.

Enguany, CCOO ha presentat ja nou denúncies a la Inspecció de Treball per temes de seguretat i per assetjament sindical, atès que també denuncia un “bloqueig” i una “persecució” per part d’IQOXE en aquest sentit.

En concret, l’escrit presentat per CCOO a la fiscalia apel·la a l’article 316 del Codi Penal, que castiga amb penes de sis mesos a 3 anys de presó, i multa de sis a dotze mesos, aquells que infringeixin la normativa de prevenció de riscos laborals i no facilitin els mitjans necessaris perquè els treballadors facin la feina amb les mesures de seguretat adequades, i posin així en perill la seva vida, la seva salut o la seva integritat física.

El secretari general de la federació d’Indústria de CCOO a Catalunya, José Antonio Hernández, ha justificat aquest nou pas perquè han vist que les actuacions davant la Inspecció de Treball no són suficients i perquè l’empresa manté una actitud de “manca de prevenció” de forma “permanent”. A més, ha insistit que se’ls nega informació i poder participar de forma directa en la investigació dels accidents”.

“Que ningú no hagi recapacitat ni hagi fet autocrítica, i que continuïn amb la tendència de prioritzar els beneficis per sobre de la seguretat és punyent”, ha lamentat el secretari general de la federació d’Indústria de CCOO de Tarragona, José Antonio Martín, qui també ha subratllat l’actitud “antisindical” i la persecució d’aquells que denuncien presumptes irregularitats, com ara torns de treball sense empleats amb la formació necessària.

El director del Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO de Catalunya, Jonathan Gallego, ha defensat que tenen “indicis suficients” per obrir unes noves diligències per aquest delicte genèric, que se sumarien a les que ja instrueix el jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona per l’explosió de la planta de la Canonja el 14 de gener.