Un document de l’Arxiu del Port, protagonista del segon podcast de ‘Sala 113. Històries Arxivades’

Avatar photo

‘Sala 113’ és un programa de podcast fet amb històries reals, insòlites i sorprenents, extretes dels arxius catalans

Demà divendres 8 de juliol es farà públic un nou capítol del podcast ‘Sala 113. Històries Arxivades’ titulat: El submarí fantasma que narra una història singular esdevinguda en el marc de la Primera Guerra Mundial a la costa tarragonina. Un episodi que va donar a conèixer l’historiador i col·laborador de l’Arxiu del Port de Tarragona, Josep Maria Castellví Viladegut.

La qüestió és que a les acaballes de 1915, en plena Primera Guerra Mundial, quatre mesos abans de la vinguda del primer submergible alemany en aigües tarragonines, un vaixell francès, visitant esporàdic del  Port de Tarragona, el Loukkos, va embarrancar a les goles de l’Ebre i el seu capità va convertir una fatal distracció de pilotatge de la nau en l’atac d’un submarí enemic que no va existir mai, i va eludir així la seva responsabilitat en l’accident.

Es pot escoltar El submarí fantasma de la ‘Sala 113’ a partir demà a: https://tuit.cat/dzu48

Projecte de patrimoni cultural

El pòdcast ‘Sala 113. Històries Arxivades’ és un projecte impulsat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya amb la producció d’Arkham Studio i la col·laboració de la Xarxa de Comunicació Local. El programa està format per deu capítols que es basen en fets reals, insòlits i desconeguts, que han succeït al nostre país al llarg dels anys. La publicació de cada un dels capítols es fa alhora des dels perfils del Departament de Cultura a les plataformes d’iTunes, Ivook i Spotify, tots els divendres des del 4 de juliol al  2 de setembre.

L’objectiu de la proposta és donar a conèixer la riquesa del patrimoni documental de Catalunya, explicant històries sorprenents i estranyes a partir de la documentació custodiada en els arxius del territori (un total de 377), alhora que augmentar la creació de continguts culturals en català en aquestes noves plataformes de difusió.

Els capítols de ‘Sala 113. Històries Arxivades’ només són una mostra de totes aquelles històries que es poden cercar i trobar consultant els arxius catalans, els quals són plens de sales amb quilòmetres de prestatgeries plenes de documents, però n’hi ha una que és molt especial: la Sala 113. En aquesta estança hi treballa L’Arxiver, un personatge interpretat i locutat per l’actor Lluís Soler que fa la introducció de cadascun dels capítols. Una veu que ens transporta cap a l’interior de l’arxiu per descobrir-nos els documents i conèixer les històries escrites en ells. Històries d’assassinats, bruixeria, pirates, guerres, catàstrofes, tragèdies o llegendes que, potser, no haurien d’haver passat mai, però que són fets reals recollits en documents originals.

Just en acabar la narració de la història, torna a aparèixer L’Arxiver per fer referència als arxius, i el capítol conclou amb la secció anomenada L’arxiu adjunt. És en aquesta part on diverses persones del món de la comunicació són entrevistades i fan recomanacions arran d’allò que els ha suggerit la història explicada: un llibre, un web, una pel·lícula, un videojoc, una obra de teatre, un assaig, una poesia o fins i tot un joc de taula.

A més a més de les publicacions dels podcasts a les diferents plataformes, s’ha creat un espai web on es pot consultar el document original en línia gràcies al cercador de documentació dels arxius de Catalunya, Arxius en Línia. Cada capítol hi té el seu espai amb el registre sonor del podcast acompanyat del text locutat, les imatges que ho il·lustren i l’arxiu que vetlla per la conservació del document original.

Els 10 arxius participants en el programa de podcast ‘Sala 113. Històries arxivades’ són: l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa, l’Arxiu del Port de Tarragona, l’Arxiu Municipal de Roses, l’Arxiu Municipal de Barcelona, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Comarcal Alt Camp, el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà i l’Arxiu Central Administratiu del Departament de la Presidència.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torna l’Apatapa del Morell amb la seva 6a edició

Notícia següent

Mor electrocutat un treballador en un supermercat

Notícies relacionades