Tarragona, a un any del Tour: "és una altra dimensió de l'esport"

La ciutat acollirà el 2026 la segona etapa del Tour, un esdeveniment amb una àmplia projecció internacional

06 de juliol de 2025 a les 13:50h

Falta només un any. El 5 de juliol de 2026 serà una data marcada a la història de l’esport a Tarragona. La ciutat serà la seu de l’inici de la segona etapa del Tour de França -emmarcat dins del Grand Départ Barcelona- i les imatges es veuran per tot el món. De fet, la competició ciclista és el tercer esdeveniment esportiu més seguit del planeta, només superat pel Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics. Perquè ens fem una idea, acumula 3.500 milions d’espectadors totals al llarg dels 21 dies de competició. 

“És l’esdeveniment esportiu més gran que haurà passat per Tarragona. Podrem treure pit i quedaran imatges molt maques”, afirma Mario Soler, conseller d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona. L'edil espera que el Tour posicioni la ciutat al món, atraient turisme esportiu, familiar i cultural, i inclús apropant inversions empresarials al municipi. 

Per la seva banda, Diego Boss, president del Club Ciclista Campclar, creu que aquesta competició eleva la ciutat a un nivell mai vist fins ara. “Estem parlant d’una altra dimensió de l’esport. La gent potser no és conscient que portar el Tour és incomparable a la resta. Els que estem en el món del ciclisme sabem que és el top de les proves d’aquest esport, però no sé si la ciutat ho ha assimilat encara”, reflexiona. 

Per on passarà?

Sobre la taula encara hi ha la incògnita del traçat per la ciutat. Únicament coneixem que sortirà del centre, que travessarà uns sis quilòmetres de la ciutat i que marxarà per la Via Augusta per passar per diversos municipis de la Costa Daurada fins a arribar a Barcelona. Mario Soler explica que ho estan acabant de treballar amb el Tour i que no hi ha res tancat. “Els organitzadors tenen clares algunes coses, però ens donen bastant de marge per decidir el traçat. Està assegurat que passarà pel centre de la ciutat i per zones monumentals emblemàtiques”, assenyala. 

En la mateixa línia, Diego Boss remarca que s’ha d’aprofitar l’oportunitat per mostrar la ciutat, tot i que lamenta que no se’ls hagi contactat fins ara per parlar de l’arribada del Tour a Tarragona. Amb tot, Mario Soler assegura que la intenció és parlar “amb tothom qui està implicat” i que la vocació és que sigui “una cosa de ciutat”. 

Tant el conseller com el president del CC Campclar creuen que esdeveniments com el Tour poden ajudar a engrescar els tarragonins a endinsar-se en el món del ciclisme. “M’agradaria que fos un punt d’inflexió i que el ciclisme fes un salt qualitatiu i quantitatiu. Des de l’època d’Indurain l’esport no té tanta tirada”, remarca Boss. El seu club espera utilitzar aquest moment tan especial per organitzar diversos esdeveniments que posin en valor el ciclisme a Tarragona i els començaran a preparar a partir d’octubre.

Bones previsions, però dubtes

Pel que fa a l’impacte econòmic, Tarragona rebrà la visita de persones de tota Espanya i d’altres indrets del món gràcies al Tour. De fet, Diego Boss explica que molts dels seus amics ciclistes ja s’han posat en contacte amb ell per recomanar hotels de la ciutat on allotjar-se. Tot apunta a un ple absolut.

Des del sector de l'hostaleria, però, estan preocupats per l’impacte dels visitants. Javier Escribano, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT), creu que una ciutat plena és una bona notícia pel seu sector, tot i que es pregunta si estem “preparats per acollir aquesta gent”. 

Tenim un problema amb els horaris de les terrasses. No sabem si la sensació que tindran de Tarragona serà positiva quan a les 12 de la nit hagin de marxar a l’hotel en ple estiu”, argumenta. A més, considera que això pot comportar que els visitants vagin a dormir a localitats pròximes sense fer nit a Tarragona. “La ciutat pot fer un esforç per portar un esdeveniment, però, si aquesta gent dorm, esmorza i sopa a Salou, no en traurem profit”, critica.

Malgrat això, les queixes xoquen amb la rebuda inicial que va tenir l'ordenança de terrasses, que regula els seus horaris. Aquesta va gaudir d'un ampli consens polític del ple i del vistiplau dels veïns i del mateix sector. La normativa fixa que a l'estiu les terrasses tanquen a les 12.00 de la nit de diumenge a dijous i a la 1.30 h divendres, dissabtes i vigílies de festius. De totes maneres, es tracta d'una normativa oberta a canvis i, per exemple, s'ha ampliat aquest horari pel Concurs de Focs. Javier Escribano, però, reclama que les modificacions no siguin "un dia abans" i que se sàpiguen amb major antelació. 

Més enllà del Tour

Tarragona viu un moment dolç en la celebració d'esdeveniments esportius. Més enllà del Tour, aquest estiu rebrà el P1 de Premier Padel i el Campionat d'Espanya d'Atletisme. Tots dos coincidiran a l'Anella Mediterrània el primer cap de setmana d'agost. A això se li ha de sumar la Lliga Catalana de Bàsquet del setembre o els Special Olympics i la final de la Copa de la Reina del 2026. Competicions de primer nivell a les quals se'ls ha d'afegir altres d'esport base.

En total, només el 2025 l’Ajuntament estima que passin per la ciutat 40.000 esportistes. A banda d’ells, també s’hi han de comptar uns 90.000 espectadors lligats a aquests atletes. Unes xifres que superen a les de 2024, que va registrar gairebé 37.000 esportistes a Tarragona i 10 milions d’euros d’impacte econòmic. De cara a aquest any, el consistori veu possible millorar aquestes dades econòmiques. 

Sobre l'autor
Foto Adrià Miró autor
Adrià Miró
Veure biografia
El més llegit