Tarragona tornarà a celebrar el Congrés Tècnicocultural del Romesco l'any vinent

Les jornades han posat el focus en projectar la ciutat de Tarragona com a capital mundial d'aquest producte

02 d'octubre de 2025 a les 18:35h

El I Congrés d’Investigació Tècnicocultural del Romesco, organitzat pel Patronat Municipal de Turisme de l'Ajuntament de Tarragona i finançat amb fons europeus Next Generation, ha tancat avui la seva primera edició superant els 200 participants entre ponents, professionals, acadèmics i inscrits.

Durant dues jornades intenses, el Palau de Congressos ha estat l’escenari d’un programa amb figures de primer nivell de l’alta cuina i de la recerca gastronòmica. Cuiners com Eduard Xatruch (Disfrutar, 3* Michelin), Jordi Vilà (Alkimia, 1* Michelin), Arnau Bosch (Can Bosch, 1* Michelin), Rafel Muria (Quatre Molins, 1* Michelin), Jeroni Castell (Les Moles, 1* Michelin), Vicent Guimerà (L’Antic Molí, 1* Michelin), o Josep Moreno (Deliranto, 1* Michelin), entre molts altres, han compartit escenari amb acadèmics com Xavier Medina (Càtedra UNESCO), Toni Massanés (Fundació Alícia) o experts en patrimoni i comunicació gastronòmica.

Durant l'acte de cloenda, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha recordat que "alguns ens deien que estàvem bojos per fer el congrés i bojos estaríem si no ho haguéssim fet. Ha estat un éxit i no volem que sigui flor dun dia, volem que hi hagi un jardí de romesco".

La consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan, ha agraït la feina feta pel comitè científic i ha detallat que “el congrés ha servit per assentar les bases d'un camí i d'aquí sortiran accions concretes que, des de demà mateix, s'han de seguir treballant". Ha afegit que "tenim un tresor que és el romesco, som referent gastronòmic i ens ho hem de creure. Ens veiem l’any vinent". 

El president del comitè científic, Txaber Allué, ha assegurat que "estic rebent moltes enhorabones. El resultat és millor escenari del que jo podria haver imaginat. La conclusió; tenim molta feina per fer, ens han posat deures  i ens han donat les solucions". Enguany, ha dit, "el congrés ha sigut tot un èxit, l’any vinent mirarem com l'hem de fer perquè ens hem de creure la potència gastronòmica que som".

De la seva banda, el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, Joan Gòdia, ha manifestat "el compromís sincer de la Generalitat a col·laborar amb el congrés del romesco en properes edicions". 

Un espai de diàleg entre tradició i innovació

El congrés ha combinat taules rodones, ponències i sessions de cuina que han permès posar en diàleg la tradició popular amb la innovació culinària i la recerca acadèmica. També hi ha hagut espais de degustació de vins de la DO Tarragona i olis DOP Siurana, així com la sessió “Gastrosàvies”, que ha donat veu a dones que han transmès generacionalment el coneixement de l’elaboració del romesco.

La dimensió internacional en la segona jornada del congrés ha arribat de la mà de Roberto Panizza, referent mundial en la promoció del pesto genovès, que ha exposat estratègies per internacionalitzar una salsa tradicional i posicionar-la com a element identitari.

Eduard Xatruch,  xef català i reconegut internacionalment gràcies al restaurant Disfrutar, va ser l'encarregat d'inaugurar aquest dimecres el I Congrés d'Investigació Tècnicocultural del Romesco de Tarragona, i va posar en valor "el tresor que té la ciutat amb un plat com aquest".

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit