Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

Tarragona torna a quedar-se sense neteja: El Tribunal tomba l’adjudicació del nou contracte

Avatar photo
El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic assenyala que l’empresa guanyadora no compleix amb algunes de les condicions del contracte

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha decidit excloure GBI Paprec, l’empresa guanyadora del procés de licitació del nou contracte de neteja de la ciutat de Tarragona, del concurs públic.

Segons avança el ‘Diari de Tarragona’ i ha pogut corroborar el diari ‘La Ciutat’, el Tribunal ha decidit acceptar el recurs que va presentar la segona empresa classificada en el concurs, Urbaser, que denunciava que l’empresa francesa incomplia algunes de les condicions que figuraven a les bases del concurs convocat per l’Ajuntament.

Així, el document assenyala que s’ha d’anul·lar “l’adjudicació del lot 1 del contracte”, que va caure del costat de GBI Paprec, perquè “incomplia els plecs rectors de la licitació”.

El Tribunal dona així la raó a Urbaser, la segona classificada en el concurs, que assegurava que l’empresa guanyadora “introdueix en la seva oferta variants no permeses en els plecs de condicions”, i se centra en dos aspectes concrets: la brigada de control de vegetació espontània i el taller de manteniment i reparació.

El Tribunal és clar en aquest sentit: les empreses licitadores no poden proposar solucions tècniques diferents de les incloses en els plecs del contracte i han de complir els requisits mínims que s’hi estableixen. I, segons assenyalen, aquestes condicions no es compleixen en el cas de GBI Paprec.

La denúncia d’Urbaser assegurava que la proposta de GBI “és un 50% menor al que s’exigeix”, un fet que per si sol ja hauria de suposar “l’exclusió” de l’empresa del procés de licitació, seguint les bases dels plecs on s’explicita que queda “prohibida l’útilització de variants en el present contracte”. 

La queixa afegia que el plec de condicions fixava que la proposta de vegetació espontània havia de fer-se “cinc dies a la setmana entre dilluns i dissabte” i fixava també “dos equips d’un maquinista”. Segons la informació avançada pel ‘Diari de Tarragona’, l’oferta de GBI Paprec preveia “un equip compost per un maquinista i un peó” durant la temporada alta, i 0,5 equips en temporada baixa. De nou, sense complir les condicions del contracte.

Un altre dels punts conflictius de la licitació que GBI no complia, segons la queixa d’Urbaser, era el referent al taller de manteniment. Segons els plecs, “l’adjudicatari posarà a disposició un equip tècnic de taller” que “treballarà en el parc de maquinària municipal del contracte” per a fer-ne “el manteniment preventiu i correctiu”, així com el “transport de mitjans materials que hagin de dur-se a tallers oficials”. En aquest sentit, també s’hi inclou la neteja. GBI Paprec, en canvi, va optar per “externalitzar el servei de manteniment preventiu a tallers oficials”.

Amb tot, el Tribunal ha criticat la forma “de procedir” de la mesa de contractació del consistori, que malgrat diversos incompliments dels plecs del contracte —qualificats de “defectes” o “discrepàncies”—, va acabar valorant GBI Paprec per sobre de la resta d’empreses licitadores.

Segons el citat mitjà, el Tribunal considera que l’Ajuntament va “relativitzar l’aplicació de determinades exigències tècniques, excloent propostes que incomplien de forma poc significativa les condicions”, no només en el cas de GBI Paprec, sinó també pel que fa a les propostes de les altres empreses licitadores.

En aquest sentit, insisteix en el fet que el consistori hauria d’haver prioritzat “principis de proporcionalitat, igualtat de tracte, transparència i seguretat jurídica” per a aplicar “rigorosament totes les previsions del plec”.

En definitiva, el Tribunal tomba l’adjudicació del lot 1 del contracte de neteja de Tarragona, el més gran de la història del consistori —233 milions d’euros per als pròxims 10 anys—, un fet que posa l’Ajuntament de nou al punt de partida.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Ya se arreglarán entre ellos y esperemos que sea más pronto que tarde, lo importante es que se limpien las calles, y no como se lavan los gatos que es lo que hacían 2 ó 3 trabajadoras con las mangueras, quitaban presión y tiraban agua (porque aquello no era limpieza) en zigzag. Una verdadera vergüenza y desperdicio de agua. Mientras se pagan impuestos como si estuvieran bien hecho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La piscina Sylvia Fontana de Tarragona acollirà tres competicions aquest juny

Notícia següent

Pantalla gegant a Lleida per seguir els partits de play off d’ascens de l’ICG Força Lleida

Notícies relacionades