La consellera de Medi Ambient de Tarragona, Eva Miguel, i la consellera de Districtes, Paula Varas, han presentat aquest dijous al matí els treballs de restauració ecològica i de millora dels sistemes de ribera al tram baix del riu Francolí.
Es tracta d’un dels 18 projectes guanyadors dels pressupostos participatius que ha comptat amb un pressupost de 24.258 € més 5.094 € en concepte d’IVA i que ha anat a càrrec de l’Associació Aurora. Concretament, s’ha actuat a les franges de bosc de ribera existents al marge esquerre del riu, des de la reclosa de Sant Salvador fina al pont de l’autovia A7.
“Mai s’havia fet una actuació tan important i extensa al riu Francolí, es tracta d’una proposta ciutadana que s’ha fet realitat i que esdevé una prova pilot de cara a la més que necessària renaturalització del riu Francolí, una de les màximes prioritats de la conselleria de Medi Ambient que posarem en marxa després que el projecte Greenbelt fos seleccionat per rebre els Fons Europeus Next Generation”, ha manifestat Miguel.
La consellera de Medi Ambient ha destacat que aquest projecte ha permès “desbrossar la zona per recuperar l’ecosistema d’aquest important espai natural. S’han plantat espècies autòctones i s’han eliminat les espècies invasores per, en definitiva, tornar a tenir un bosc de ribera amb la seva biodiversitat. Gràcies a aquest projecte, el riu Francolí ha guanyat un nou itinerari circular de natura i descobriment del riu Francolí, també s’ha recuperat el Camí vell dels horts del Francolí i s’ha adequat l’accés i la connexió entre el Parc Ecohistòric del Pont del Diable i l’itinerari de natura a través del Camí del Riu”. Els treballs han permès extreure 80 metres cúbics de canya i recuperar 1.000 metres de camí natural. En total, s’han desbrossat 19.000 metres quadrats terreny.
Mitjançant els mateixos treballs també s’ha instal·lat un plafó divulgatiu del riu Francolí a la zona i s’ha reubicat i actualitzat la senyalització existent. “Es tracta d’un projecte que està totalment alineat amb els objectius de la conselleria de Medi Ambient pel que fa a la preservació, millora i divulgació del patrimoni natural que tenim a la ciutat de Tarragona”, ha afegit Miguel, que ha agraït a l’Associació Aurora “la gran actuació duta a terme en aquest espai”.
Per la seva banda, la consellera de Districtes, Paula Varas, ha subratllat que el resultat d’aquesta millora al Parc Francolí evidència “el gran valor que té l’aposta pels pressupostos participatius a l’hora d’obrir un procés de participació ciutadana per rebre i fer realitat les propostes de millora per part de la ciutadania”.
Varas ha recordat que els pressupostos participatius s’executen “amb voluntat de fomentar la participació, de manera que cada ciutadà pugui no només fer propostes si així ho considera oportú, sinó també seguir el procés d’elaboració d’una idea fins a l’obra final, adquirint així experiència sobre com es fa un projecte”. “La restauració i millora d’aquest espai natural de la ciutat va ser un dels projectes més votats, no hauria estat possible sense la participació ciutadania i el treball conjunt entre les conselleries de Medi Ambient i Districtes de l’Ajuntament de Tarragona”, ha conclòs Varas.
Per la seva banda, el tècnic de projectes de l’Associació Aurora, Àlex Benítez, ha manifestat que “estem molt contents d’haver format part d’aquest projecte dels pressupostos participatius i millorar aquest espai natural. Hem desbrossat canya i extret el seu rizoma; i plantat plantes autòctones i, a la vegada, creat un nou itinerari per obrir a la ciutadania l’àrea de la reclosa”. Benítez ha destacat que els treballs han estat fets per persones afectades de malaltia mental. L’Associació Aurora és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectius la inserció social i laboral de les persones afectades de malaltia mental; i el suport i l’atenció a les seves famílies.